CEI DOI MILIARDARI ROMÂNI CARE DEȚIN ȚĂRI ÎN AFRICA. Plus: Misteriosul român care are o mină de diamante în Sierra Leone

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 13/01/2014, 17:38

Financial Times a relatat zilele trecute despre cea mai recentă tranzacție efectuată de Frank Timiș, „controversatul investitor” în resurse minerale. Shandong Iron & Steel Group (SISG), companie deținută de statul chinez și unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume, va investi 1,5 miliarde dolari, în schimbul unei participații de 25% în proiectul Tonkolili de exploatare a zăcămintelor de fier din Sierra Leone.

Proiectul Tonkolili aparține African Minerals Limited (AML), companie prezidată de Frank Timiș. Acesta, prin compania sa Timis Diamond Corporation, deținea pe 24 iulie un pachet de 12,44% din acțiunile African Minerals Limited. Este al doilea pachet de acțiuni ca mărime, după o altă companie, care deține 13,1% din acțiunile African Minerals.

Citește și

Un interlop politic

Prostituatele din România au ajuns personaje de carte prin intermediul serviciului Google Street View

Scrisoarea lui Nicu Covaci: „Care sunt șansele să mi se facă dreptate în România?” Nemulțumirile solistului Phoenix

Acțiunile African Minerals, companie listată la Bursa din Londra și prezidată de Frank Timiș, au atins o valoare record, crescând cu 7,3% după finalizarea tranzacției cu Shandong.

SISG va achiziționa, de asemenea, minereu de fier, în cadrul unui acord, garantând pe termen lung comenzi pentru producția proiectului Tonkolili, se arată în comunicatul remis Bursei de la Londra.

Citește și Scandal în lumea modei: Fetiță de 10 ani, machiată și îmbrăcată ca o femeie. Vezi fotografiile care au stârnit controverse

„African Minerals va folosi fondurile strânse pentru a accelera dezvoltarea proiectului Tonkolili și pentru a rambursa datorii existente. Compania va folosi fondurile pentru a accelera expansiunea și dezvoltarea viitoare a proiectului Tonkolili și pentru a plăti datoriile existente de 417 milioane dolari”, se arată în anunțul trimis Bursei de la Londra.

Sierra Leone are una dintre cele mai mari rezerve de fier de pe continentul african, estimate la aproximativ 12,8 miliarde de tone.

Timiș vrea să transforme Sierra Leone în „unul dintre cei mai mari producători de minereu de fier din lume”

SISG a fost de acord să achiziționeze o participație de 25% din proiectul din Sierra Leone, care cuprinde o mină, dezvoltarea unei infrastructuri feroviare și a unui port la Oceanul Atlantic.

„Suntem încântați să primim SISG, unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume, ca un investitor strategic în cadrul proiectului Tonkolili. Investiția SISG lui validează amploarea și sfera de aplicare a proiectului și asigură finanțarea care ne va permite să accelerăm dezvoltarea celei de-a doua faze din planurile noastre de creștere. Acest parteneriat confirmă potențialul Sierrei Leone de a deveni unul dintre cele mai mari producători de minereu de fier din lume, creând astfel beneficii durabile pentru cetățenii săi”, a declarat Frank Timiș, directorul executiv al African Minerals Limited.

De asemenea, comentând anunțul, Zou Zhongchen, președintele SISG a spus că SISG este încântată să confirme parteneriatul pe termen lung cu African Minerals Limited.

African Minerals a vândut deja o participație de 12,5 % din companie către China Railway Corporation Materials Commercial Corporation, tranzacție evaluată la 167,8 milioane lire sterline.”Domnul Timiș este cunoscut pentru asocierea sa cu Regal Petroleum, care a fost sancționată în noiembrie pentru anunțuri care au indus piața în eroare în timpul mandatului său”, scria anul trecut The Telegraph.

Frank Timiș a renunțat la funcția de director executiv al Regal Petroleum în 2005, după ce compania a fost acuzată de exagerarea activelor sale din Grecia. Timiș deține 12,4% din actiunile African Minerals și este considerat unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie, unde trăiește de câțiva ani.

Tender are jumătate din Gambia, una dintre cele mai mici țări din Africa

Un alt român cu afaceri în Africa este Ovidiu Tender. Recent, omul de afaceri Ovidiu Tender a declarat pentru money.ro că a ajuns la un acord cu președintele și Guvernul Gambiei pentru explorarea a jumătate din teritoriul țării pentru 25 de ani.

În Gambia, Ovidiu Tender a obținut de la stat concesiunea unui perimetru petrolifer de 5.000 de km pătrați, ceea ce reprezintă jumătate din suprafața totală a Gambiei. El a spus că perimetrul este unul petrolifer, dar mai poate conține și alte resurse minerale.

De altfel, omul de afaceri a declarat că intenționează să cultive în Gambia, pe 100.000 de hectare de teren agricol, o plantă denumită „arborele de petrol”, din care se poate obține bio-diesel. Tender a spus că își dorește să înființeze astfel de culturi și în alte țări, precum Guineea Bissau sau Guineea Conakry.

„Africa este viitorul”, afirma în urmă cu câteva luni omul de afaceri, citat de Ziarul Financiar . Principalele argumente, în opinia lui Tender, sunt deficitul de resurse la nivel mondial și insuficientele explorări derulate pe continentul african, dar și potențialul ridicat de creștere a populației locale și implicit a numărului de consumatori. Principalele operațiuni sunt derulate în Senegal, dar omul de afaceri este interesat și de alte state africane, printre care Guineea-Bissau, Coasta de Fildeș, Republica Capului Verde, Ghana sau Burkina Faso.

„În Senegal avem patru exploatări miniere, concesionate de la stat, pe o perioadă de 42 de ani, care totalizează aproape 10.000 de kilometri pătrați”, a declarat atunci Tender. Proiectul este gestionat de un consorțiu din care fac parte Tender SA, Prospecțiuni și Tender Africa.

Perimetrele concesionate sunt de metale grele, metale rare, aur și minerale asociate și cupru. Tender a mai spus atunci că a fondat împreună cu omul de afaceri Frank Timiș o firmă care a depus o cerere pentru 20.000 km pătrați de concesiuni petroliere în Oceanul Atlantic.

Românul care deține o mină de diamante în Sierra Leone

Tot în Sierra Leone ar deține o mină de diamante și un alt român, potrivit unor afirmații făcute în primăvară de Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina, companie care deține în Sierra Leone mai multe mine de bauxită. Dobra a reprodus, într-o conferință de presă, zvonul că un român deține o mină de diamante în statul african, unde lucrează inclusiv români. „Există o mină de diamante în Sierra Leone deținută de un român. Nu știu cine este proprietarul, mi-au spus și mie colegii de acolo care au aflat de la localnicii din zonă. Mina de diamante este situată la 30 km de noi, dar accesul este foarte greu pentru că trebuie să treci printr-o zonă muntoasă și prin junglă”, a declarat Dobra. Presa a speculat că de fapt ar putea fi vorba chiar de Frank Timiș.

Cine este Frank Timiș

Frank Timiș este fostul proprietar al afacerii „aurul de la Roșia Montană”. Timiș este unul dintre cei mai bogați români (de fapt, cetățean britanic de origine română) conform topului Forbes, având o avere estimată la peste 1 miliard de dolari SUA. Din 2005, este președintele și cel mai important acționar al African Minerals, fostă Sierra Leone Diamond Company.

Această companie deține numeroase exploatații miniere în Sierra Leone, din unele dintre acestea extrăgându-se diamante. African Minerals a dat lovitura în martie 2010, când a descoperit cel mai mare nou – din ultimii 20 de ani – zăcământ de fier dn lume – peste 10 miliarde de tone de minerale conținând 30% fier. Descoperirea, confirmată de specialiști, a urcat la acea vreme prețul acțiunilor African Minerals la un nivel amețitor, fapt care l-a îmbogățit pe Timiș cu peste 500 de milioane de dolari.

Sediul African Minerals este pe insula britanică Guernsey, din aproprierea coastelor franceze (Normandia), în orașul St Peter Port. Guernsey este paradis fiscal. Publicația Newstime Africa publică în fiecare lună articole despre magnatul de origine română, folosind expresii de genul „se pare că tot ce atinge se transformă în aur”, „guru investițiilor”, „povestea de succes a zilelor noastre”, „African Minerals face istorie”.

Timiș avea în 2010, avea o avere estimată la 670 milioane de euro, potrivit revistei Forbes.

Cine este Ovidiu Tender

Ovidiu Tender controlează Grupul Energetic cu același nume, cu activități în mai multe domenii, printre care energetic, industria petrolului și gazelor, prospecțiuni geologice, imobiliare și turism. Deține o linie aeriană în Coasta de Fildeș, prin intermediul companiei Jetran Air. Grupul desfășoară afaceri și în Orientul Mijlociu. Și-a extins activitățile pe continentul african, unde vizează în principal explorarea și exploatarea resurselor, dar și serviciile pentru industria extractivă sau sectorul construcțiilor.

De-a lungul timpului, Tender a fost implicat în mai multe procese. În 2005 omul de afaceri a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni economice în dosarul RAFO. Potrivit procurorilor DIICOT, Tender ar fi contribuit, alături de Marian Alexandru Iancu, la realizarea unor circuite financiare frauduloase, fiind acuzat, printre altele, de spălare de bani, înșelăciune, instigare la abuz în serviciu.
În anul 2006, Ovidiu Tender a stat 96 de zile în arest preventiv în timp ce era judecat în dosarul RAFO.

Care sunt țările din Africa unde românii au afaceri

Sierra Leone este în prezent unul dintre cele mai sărace state ale Africii, dar care are dintre cele mai mari rezerve de minereu de fier de pe continentul african, estimate la 12,8 miliarde de tone, potrivit Financial Times. Are resurse importate de diamante – extrase din apele râurilor Moa și Sewa sau din minele din Koida -, oxid de titan și bauxită. Populația numără 6,4 milioane locuitori.

Liberia este situată în Africa de Vest, având ieșire la Oceanul Atlantic și are o populație de 3 milioane de locuitori. Rata șomajului este de 85%. Economia sa se bazează în mare măsură pe exporturile de minereu de fier. Se învecinează cu Sierra Leone, Republica Guineea și Coasta de Fildeș. A fost afectată de curând de două războaie civile (1989-1996 și respectiv 1999-2003).

Republica Senegal are o populație de 11,6 milioane locuitori. Trei sferturi din populație lucrează în sectorul agricol, deși ponderea agriculturii în PIB este mai mică de o cincime. Exportă alune și bumbac. La vest statul se învecinează cu Oceanul Atlantic. Mauritania la nord, cu Mali la est, cu Guineea și Guineea-Bissau la sud.

Gambia are o populație de 1,3 milioane locuitori. Economia se bazează în cea mai mare parte pe agricultură, industria prelucrătoare a materiei prime vegetale, meșteșuguri și pescuit. Principalul produs agricol al statului sunt arahidele.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
La muncă doar cu certificatul verde! Răsturnare de situație în România
Ajuns la sapă de lemn, Irinel Columbeanu poate redeveni milionar. Culmea, o femeie celebră, dar...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan