• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Cel mai aglomerat weekend de pe litoral. GHIDUL PLAJEI prezentat de diva de Mamaia, familistul de Eforie și hipiotul de Vamă

Hotelierii de pe litoral se pregătesc pentru cel mai aglomerat weekend al acestui sezon, când peste 200.000 de turiști sunt așteptați să ia cu asalt plajele din Mamaia și până în Vama Veche. Criticate în ultimii ani pentru calitatea proastă a serviciilor, prețurile mari și starea proastă a plajelor, stațiunile de pe litoralul românesc reușesc totuși să atragă turiști, în special la sfârșit de săptămână. În Mamaia, îi găsești pe cei cu bugete generoase, dispuși să cheltuiască câteva sute de lei pe zi pe canapele confortabile, baldachine sofisticate, șampanie pe plajele de lux, și alte câteva sute noaptea în cluburi. În Eforie Sud sunt familiștii care de dragul copiilor și al prețurilor mai mici acceptă să stea pe o plajă mai mică și mai puțin îngrijită decât cele din Mamaia. Vama Veche rămâne stațiunea preferată a celor lipsiți de inhibiții. Este probabil singurul loc de pe litoralul românesc unde un bărbat poate apărea îmbracat într-un costum de baie animal print și să fie încurajat de zâmbetele aprobatoare ale celor din jur.

Mamaia. Baldachine și canapele, cocktailuri scumpe și șampanie, fete în costume de baie extravagante și foarte colorate, și bărbați care le privesc din spatele ochelarilor de soare.

„Soare mult, foarte multă cremă solară, mulți băieți care s-o aplice”, a rezumat o româncă venită din Italia pe plaja H2O din Mamaia, ziua perfectă la mare.

Doamnele și domnișoarele mai curajoase renunță la sutien, spre încântarea celor mai multor bărbați aflați pe plajă. Nu însă a tuturor. „Bikini și sutien, fără topless. E altceva, e un pic mai mister, o femeie trebuie să fie puțin mai misterioasă, nu dezbrăcată complet”, spune un turist.

Eforie Sud. Pe plaja din Eforie, cu greu poți face doi pași fără să calci pe un cearșaf sau pe o găletușă. Este stațiunea preferată a familiilor cu copii. Prețurile sunt mai mici – bere și cafea de la 3, 4 lei, un meniu la autoservire , 10-12 lei, iar plaja aproape, chiar dacă foarte îngustă. Turiștii aflați aici își petrec marea majoritate a timpului pe plajă, iar seara ies la plimbare.

„Plajă, baie, după masa somn”, a spus conchis un turist din Eforie. Iar seara distracție pentru cei mici.

Vama Veche s-a schimbat mult în ultimii ani, dar rămâne poate singurul loc de pe litoral unde simți că ești liber să faci exact ceea ce vrei. „Să fii tu, să nu încerci să fii altă persoană, să faci ce-ți place, să stai cu prietenii, să bei o cafea, o bere, să cânți la chitară, să vezi răsăritul”, așa arată ziua perfectă prin ochii unui vamaiot. Poate tocmai de aceea, pe această plajă, un bărbat poate apărea îmbracat într-un costum de baie animal print, iar ceilalți să-i zâmbească aprobator.

200.000 de turiști la mare în acest weekend

Cei care vor să ajungă în acest weekend pe litoral și nu și-au rezervat o camera până acum, vor avea o misiune aproape imposibilă. Hotelierii spun că mai sunt foarte puține camere libere. Aglomerația mare din acest weekend, comparabilă cu cea de săptămâna trecută, este explicabilă pe de o parte pentru că este vârf de sezon, iar pe de altă pentru că, anul acesta, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pică vineri, și pentru că declarată zi liberă, mulți s-au gândit să-și petreacă weekendul prelungit la malul mării. În plus, este și Ziua Marinei, și mulți turiști sunt atrași de evenimentele pregătite cu această ocazie.

 

FOTO: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto

„Cei care caută acum un loc de cazare, sub nicio formă nu vor mai găsi. Cea mai bună recomandare pe care o pot face este să își sune agentul de turism pentru că el poate să caute eventualele renunțări pe întreg litoralul. Doar așa pot avea o șansă”, a declarat pentru gândul Corina Martin, președintele Asociației Litoral – Delta Dunării.

Reprezentanții agențiilor de turism contactați de gândul spun că dacă vreți să mai găsiți o camera la mare în acest weekend trebuie să puneți mâna pe telefon în cel mai scurt timp. Nu trebuie să aveți însă pretenții prea mari, pentru că majoritatea camerelor care mai sunt încă libere sunt în unități de cazare de 2 stele, unde un sejur de 3 nopți costă în jur de 650 de lei.

„Paralela 45 nu mai are locuri disponibile pentru acest weekend. Este totul ocupat”, a declarat pentru gândul Andreea Lada, senior PR specialist al Paralela 45.

FOTO: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto

„Având în vedere că avem colaborări cu peste 130 de hoteluri de pe litoralul românesc, la Eximtur mai există locuri pentru perioada imediat următoare. Situația este valabilă însă în acest moment, pentru că locurile se vând în fiecare oră”, a declarat pentru gândul Cristina Basarab, brand manager Eximtur.

„Acest weekend este unul foarte solicitat atât pentru cazări la mare, cât și la munte în România. Cu greu se mai găsesc locuri de cazare de rezervat acum Last Minute, iar tarifele pentru hotelurile disponibile sunt foarte mari”, a declarat pentru gândul Marius Pandel, CEO Christian Tour.

El a mai adăugat că singurele destinații disponibile în România la Christian Tour sunt cele din zona montană (400 lei/ persoană, trei nopți la Poiana Brașov, 350 lei/ persoană 3 nopți la Sinaia) și de pe litoralul bulgăresc (de la 490 euro/cameră la un hotel de 4 stele din Albena, de la 350 euro/persoană la un hotel de 3 stele din Nisipurile de Aur).

 

FOTO: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto

Ce evenimente se organizează în weekend la mare

La finalul săptămânii, la malul mării vor fi organizate numeroase evenimente. Vineri, 15 august, au loc cele mai multe dintre acestea. Mare parte dintre ele sunt dedicate zilei Marinei Române în Constanța și Mangalia.

Constanța

– orele 10:00 – 12:00, Ziua Marinei Române: ceremonial militar și religios; sosirea Zeului Neptun; Exervițiu Naval FNR 2014; parada navală

– orele 13:00 – 15:00, Portul Tomis: jocuri marinărești

– orele 19:00 – 20:15: concert oferit de Asociația Litoral – Delta Dunării

– ora 20:15; ceremonial coborârea pavilionului, geacul și Marele Pavoaz

– ora 21:00: concert Amadeus

– ora 22:00: retragerea cu torțe, pe itinerariul Flota – Piața Ovidiu – Prefectura Constanța

– Muzeul Marinei Române: intrare liberă vineri, 15 august, între orele 09:00 – 17:00

FOTO: Andrian Boioglu/Mediafax Foto

 

FOTO: Andrian Boioglu/Mediafax Foto

Mangalia

– orele 10:00 – 11:30, faleză: ceremonial militar și religios, sosirea Zeului Neptun; preyentare Exercițiu FNR 14 Mangalia; jocuri marinărești

– orele 11:30 – 16:00: ateliere interactive

– orele 20:00 – 21:00: spectacol fanfară

– orele 21:00 – 22:00: retragerea cu torțe

– ora 22:00: foc de artificii

– Cercul Militar Mangalia, expoziții de piscură, standuri de carte cu tematică marină, spectacole artistice ale artiștilor militari.

 

 

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

La Mamaia se vor organiza seara numeroase petreceri în cluburile din stațiune. Vineri aici va fi organizată și petrecerea White Sensation, dar și FashionTV Summer Festival. Nu vor lipsi de pe litoral nici regatele de iahting.

Sursă: YouTube

Cum va fi vremea la sfârșitul săptămânii

Turiștii care se vor afla în acest weekend pe litoral vor avea parte de temperaturi maxime de 31-32 de grade Celsius sâmbătă, iar în noaptea de sâmbătă și duminică după-amiază sunt așteptate ploi, după cum a declarat pentru gândul meteorologul de serviciu al ANM.

Duminică, temperaturile de la malul mării nu vor trece de 28 de grade. Citește mai multe despre vremea din următoarele zile AICI

Cât cheltuiesc românii pe mâncare pe litoral

În această perioadă, aproximativ 90.000 de turiști ajung pe malul mării, cu excepția weekendurilor când plajele și hotelurile sunt pline. Un turist cheltuie într-o zi petrecută pe litoral circa 75 de lei doar pe mâncare.

„Din studiile noastre, fiecare turist alocă în medie, pe mâncare, aproximativ 75 de lei pe zi, ceea ce înseamnă o sumă totală de 6,7 milioane de lei, adică peste 1,5 milioane de euro pe zi”, a declarat recent Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Suma include atât mâncarea pe care turiștii o consumă la terase și la restaurante, cât și alimentele pe care aceștia le cumpără din magazine. Citește mai multe despre cheltuielile turiștilor pe litoral AICI

Ați fost în vacanță pe litoral? Povestiți-ne impresiile dumneavoastră pe adresa de e-mail [email protected]

 

Inchide