• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Cel mai mare ajutor financiar din ultimii ani: 40 de miliarde de dolari trimise în țară de „căpșunari”

În ultimii șase ani români plecați la muncă peste graniță au trimis în România nu mai puțin de 38,82 miliarde de dolari, conform unui raport al Băncii Mondiale

În ultimii șase ani români plecați la muncă peste graniță autrimis în România nu mai puțin de 38,82 miliarde de dolari, conformunui raport al Băncii Mondiale. Astfel, în perioada 2005-2010,”stranierii” au adus în țară echivalentul PIB-ului României în2001, respectiv cât valoarea totală a economiei locale în acel ansau cât două acorduri cu FMI la o valoare similară cu cel care sederulează în prezent. Valoarea uriașă a remiterilor însă, deși aajutat substanțial economia locală, reflectă și incapacitateamediului politic de a crea condiții bune de muncă în România, ceeace i-a determinat pe mulți să încerce să își câștige banii pestegraniță.

„Acest ajutor a fost salvator. Nici nu vreau să îmi imaginez ces-ar fi întâmplat cu leul. Cu siguranță nu am fi vorbit acum despreun curs de doar 4,3 lei pentru un euro. Această cifră însă denotăincapacitatea mediului politic de a crea condițiile necesaremuncii, de a le facilita acestor români accesul la muncă și de a-iîncuraja să muncească în țara lor”, a declarat pentru gândul Matei Păun,managing partner BAC Investment. „Au dovedit că sunt productivi, căpot munci bine, indiferent în ce domeniu. Au reușit să câștigesuficient de mult încât să trimită în țară aproape 40 de miliardede dolari, mare parte din ei obținuți în condițiile de competițiedin Europa Vestică. Românul nu este leneș”, a adăugat el.

Mai mult de 10% din populația țării face banipeste graniță

Cel mai bun an a fost 2008, în care suma trimisă în țară a fostde 9,38 miliarde de dolari, în timp ce anul acesta este cel maiprost din acest punct de vedere, valoarea totală a remiterilorfiind estimată de experții Băncii la circa 4,5 miliarde de dolari.Numărul emigranților români este estimat în raport la circa 2,8milioane de persoane, cu doar 300.000 mai mic decât cel alpolonezilor care locuiesc peste graniță. Polonezii, de altfel, nedepășesc la capitolul remiterilor totale din ultimii șase ani,valoarea acestora fiind de aproape 54 de miliarde de dolari, cuaproximativ 16 miliarde de dolari mai mult decât cele trimise înRomânia, în același interval de timp 2005-2010.

La nivel global, după remiterile de anul acesta, România seclasează pe poziția 22, cele mai mari remiteri fiind cele primitede India, 55 de miliarde de dolari, care este urmată de China, 51de miliarde de dolari, Mexic, 22,6 miliarde de dolari, Filipine,21,3 miliarde de dolari și de Franța, cu 15,9 miliarde de dolari.La nivel regional România este depășită de Polonia, care ocupălocul 12, cu remiteri în valoare de 9,1 miliarde de dolari. Româniaocupă o poziție superioară, 18, la nivel global, când vine vorbadespre numărul de cetățeni care lucrează peste graniță, 2,8milioane persoane. Topul global este condus de Mexic, 11,9 milioanede persoane, urmat de India, 11,4 milioane, Rusia, 11,1 milioane,China, 8,3 milioane și Ucraina, cu 6,6 milioane de persoane.

Citește și..
Inchide