Cel mai mare faliment din istorie se apropie de sfârșit

Redactor:
Vlad Mironescu
Cel mai mare faliment din istorie se apropie de sfârșit
Lehman Brothers Holding va solicita marți judecătorului care supraveghează derularea celui mai mare faliment din istorie să avizeze și să trimită pentru votare creditorilor băncii un plan de rambursare de 65 miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 20% din creanțe, transmite Reuters.

Lehman Brothers Holding va solicita marți judecătorului care supraveghează derularea celui mai mare faliment din istorie să avizeze și să trimită pentru votare creditorilor băncii un plan de rambursare de 65 miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 20% din creanțe, transmite Reuters.

Banca de investiții, intrată în faliment în septembrie 2008, propune restituirea către creditori, în medie, a 20 de cenți pentru fiecare dolar datorat.

Creditorii norocoși, respectiv cei care au investit în derivate, vor primi aproape 28% din sumele datorate, informează Mediafax.

Dacă judecătorul va considera că programul de plăți este adecvat și sumele suficiente, creditorii vor vota asupra planului pe 4 noiembrie.

Dacă aceștia vor accepta la rândul lor propunerea administratorului special, justiția și-ar putea da avizul final în luna decembrie, aducând la un pas de încheiere epopeea Lehman, la mai mult de trei ani de la falimentul răsunător al băncii. Falimentul băncii americane a transformat criza creditelor ipotecare din SUA într-o criză financiară globală, înghețând piețele de credit și aruncând economia mondială în cea mai severă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Încheierea oficială a falimentului și finalizarea lichidării Lehman Brothers s-ar putea împiedica însă de câteva obstacole. Banca trebuie să îndeplinească mai multe condiții prezentate în planul de rambursare, inclusiv de finanțare, proces care ar putea dura „zile, săptămâni sau luni”, a afirmat săptămâna trecută un reprezentant al companiei.

Lehman a arătat anterior că speră să înceapă plățile către creditori în primul trimestru al anului viitor.

Procesul ar putea fi întârziat și dacă holdingul bancar se va confrunta cu obiecții și contestații din partea unor creditori nemulțumiți de programul propus.

Deși banca a obținut sprijinul unui număr mare de creditori importanți, unii continuă să se opună planurilor propuse de administratorul special. Printre aceștia se numără o asociație bancară germană și firma de investiții Mason Capital Management, care susțin că planul este „prea vag” în ceea ce privește modul în care vor fi satisfăcuți creditorii afiliaților internaționali ai Lehman care nu au intrat în faliment.

Lehman solicită ca rezolvarea acestor solicitări să fie amânată.

Creanțele totale revendicate de creditorii Lehman se ridică la peste 300 miliarde de dolari. Două grupuri de investitori care dețin în total creanțe de circa 100 miliarde de dolari au promis deja că vor susține planurile băncii.

Aceste asocieri, un sindicat al deținătorilor de obligațiuni condus de cunoscutul fond de hedging Paulson & Co. și un grup al creditorilor pe derivate din care fac parte nume precum Goldman Sachs și Morgan Stanley, au propus propriile planuri de rambursare înainte de accepta versiunea Lehman.

Un holding al afiliaților din Asia ai Lehman, care are creanțe de circa 20 miliarde de dolari, a anunțat de asemenea că sprijină planurile băncii.

Lehman Brothers avea active de 639 miliarde de dolari pe 15 septembrie 2008, când a intrat în faliment, de șase ori mai mult decât orice altă companie americană care s-a prăbușit de-a lungul istoriei.

Vlad Popescu, [email protected]

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide