Cele mai profitabile companii din România – afaceri cu 20% mai mici

Cele mai profitabile companii din România - afaceri cu 20% mai mici
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 21:08

Cele mai profitabile două companii din România au anunțat joiscăderi ale veniturilor cu până la 23%, pentru 2009. OrangeRomânia, cea mai profitabilă companie din țară în 2008, a resimțitși ea anul trecut criza. Pentru că firma a introdus o serie deoferte la prețuri mai mici, precum și din cauza evoluției cursuluivalutar, veniturile Orange au scăzut în 2009 cu aproape 20%,ajungând la 1,05 miliarde euro. În schimb, operatorul a anunțat cănumărul clienților săi a crescut cu 6%, până la 10,9 milioaneutilizatori, potrivit raportului France Telecom.

La rândul său, OMV Petrom, a doua cea mai profitabilă companiedin România în 2008, a avut anul trecut venituri în scădere cu 23%.În ciuda acestui rezultat, profitul net al celei mai mari companiidin România a crescut cu circa o treime, la 1,368 miliarde lei(aproximativ 325 de milioane de euro). Rezultatele obținute sedatorează în principal folosirii instrumentelor de acoperire ariscului privind prețul țițeiului. Petrom este unul dintre primiiangajatori de pe piața românească, la finele lunii septembrie avândcirca 28.000 de salariați, față de 33.300 la finele anuluiprecedent. Oficialii companiei au anunțat anul trecut că au unprogram de disponibilizări de circa 3.000 de angajați la nivelnațional.

Romtelecom, profit în stagnare

Anul trecut veniturile Romtelecom au scăzut cu 7,2%, la 807milioane euro, dar profitul a rămas constant. Raportul anual alOTE, acționarul majoritar al Romtelecom, arată că profituloperațional al Romtelecom a stagnat la 252 milioane euro. Motivelepentru care veniturile operatorului de telefonie s-au diminuatsunt, potrivit sursei citate, „condițiile economice dificile șimigrarea unor clienți către concurență”. Anul trecut, Romtelecom areușit să reducă și costurile cu programul de retragere voluntară,de la 38 milioane în 2008 la 8,6 milioane euro în 2009.

Nici sectorul bancar nu a scăpat în 2009 de probleme, jumătatedin băncile din sistemul bancar înregistrând pierderi. Bancherii aufost nevoiți să constituie provizioane, din cauza creditelorneperformante, fapt ce a „mușcat” din profituri. Între băncile careau făcut publice deja rezultatele se află ING Bank, care aînregistrat anul trecut venituri în creștere comparativ cu anulprecedent, dar profitul s-a diminuat din cauza provizioanelor. INGBank a avut venituri de 695 milioane lei în 2009 față de 537milioane lei în 2008, în timp ce profitul brut a fost de 84milioane lei în 2009, față de 106 milioane lei în 2008.

Și asiguratorii au avut anul trecut pierderi de circa 300milioane euro pe segmentul auto, potrivit unor estimări din piațade profil. Joi Allianz-Țiriac a anunțat că, la nivelul întreguluiportofoliu de asigurări generale, compania a reușit, totuși, săcompenseze efectele negative ale creșterii daunalității RCA.Explicația constă în „îmbunătățirea ratei cheltuielilor deachiziție și administrare și a eficienței programelor dereasigurare derulate de companie”.

INFOJumătate dintre bănci, în pierdere

Din cele 42 de bănci din România, doar 22 au înregistrat profitîn 2009, toate celelalte încheind anul în pierdere, după cum adeclarat recent Nicolae Cinteză, șeful direcției de supravegheredin BNR.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
DOLIU NAȚIONAL în România! A murit marea doamnă a muzicii lăutărești
Vestea tragică a dimineții. Lumea modei, devastată de durere. A murit fulgerător
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...