CEZ, gigantul energetic din Cehia, este interesat să investească în România ÎN NOI UNITĂȚI DE ENERGIE EOLIANĂ

Redactor:
Gândul
CEZ, cea mai mare companie de utilități din Cehia, vrea să construiască noi unități de energie eoliană și hidro în străinătate, în țări ale căror guverne sprijină astfel de proiecte, posibil în România, Germania și Polonia, a declarat noul director general, Daniel Benes

CEZ, cea mai mare companie de utilități din Cehia, vrea să construiască noi unități de energie eoliană și hidro în străinătate, în țări ale căror guverne sprijină astfel de proiecte, posibil în România, Germania și Polonia, a declarat noul director general, Daniel Benes, transmite Reuters.

Prin aceste proiecte, CEZ vrea să obțină 200 de miliarde de coroane cehe (10 miliarde dolari), a relatat vineri cotidianul Lidove Noviny.

Publicația a arătat că Benes a prezentat planul joi, la o întâlnire a conducerii grupului.

Capacitatea totală a CEZ, inclusiv cea a unităților de energie regenerală existente, ar trebui să ajungă la 3.000 de megawați, iar costurile vor depăși 100 miliarde de coroane.

„Noile centrale trebuie finalizate până în 2016, când ne așteptăm să înceapă construcția noilor reactoare de la Temelin”, a spus Benes.

Benes a fost numit la conducerea CEZ, cea mai mare companie din Europa Centrală în funcție de capitalizarea de piață, după plecarea surprinzătoare din funcție a lui Martin Roman, săptămâna trecută.

CEZ este deținută în proporție de 70% de statul ceh.

Premierul Petr Necas a afirmat că a dorit un nou director care să coordoneze de la început ambițiosul plan de extindere în domeniul nuclear a CEZ.

Necas a declarat publicației cehe că finanțarea extinderii în domeniul nuclear prin construcția de noi centrale de energie regenerabilă este una din opțiuni, dar nu a fost luată încă o decizie.

Prioritățile lui Benes sunt finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Temelin și prelungirea duratei de viață a centralei Dukovany până în 2025.

Alte obiective sunt continuarea reducerii costurilor și creșterea profitabilității, precum și asigurarea aprovizionării centralelor pe bază de cărbune din Cehia. CEZ nu intenționează să construiască noi centrale regenerabile în Cehia.

Grupul CEZ este prezent pe piața energetică românească din 2005 și activează în sectorul producției, distribuției și furnizării de electricitate.

CEZ construiește la Fântânele și Cogealac un parc eolian

Infografic: gândul

CEZ a conectat prima sa centrală eoliană din România la rețeaua electrică națională la jumătatea anului trecut. Până la sfârșitul anului 2010, CEZ România a racordat la rețea 120 de turbine, care au produs 0,3 TWh de electricitate.

CEZ construiește la Fântânele și Cogealac un parc eolian care va avea o putere instalată de 600 MW, aproape cât un reactor nuclear de la centrala de la Cernavodă. Parcul eolian va cuprinde 240 de turbine, iar finalizarea lucrărilor este programată pentru acest an.

CEZ România estimează în acest an triplarea producției de electricitate în centralele eoliene, a declarat la începutul lunii august directorul Financiar al subsidiarei, Leon Vrska.

Grupul CEZ a consemnat anul trecut în România un profit net de 154 milioane de lei, în ușoară scădere, ca urmare a scăderii veniturilor financiare și a costurilor generate de proiectele eoliene.

Profitul operațional al CEZ România a ajuns anul trecut la de 376 milioane de lei, din care contribuția centralelor eoliene a fost de 46 milioane de lei.

(Anca Dumitrescu, [email protected])

Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Se întâmplă în România. Zilieri angajați să culeagă cânepa de pe o plantație de șase...
Ce a păţit în ultimele zile din viaţă fratele lui Florin Salam! S-a stins în...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Coreea de Nord nu se JOACĂ! Este INCREDIBIL ce a putut să pățească un înalt...
Apel disperat din Italia! Moaștele papei Ioan Paul al II-lea au fost furate. Polițiștii sunt...
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide