Gândul
  • Publicat:
Financiar

China acuză: SUA și Europa pun în pericol relansarea economică mondială

China acuză: SUA și Europa pun în pericol relansarea economică mondială
Statele Unite și Europa pun în pericol relansarea economică în lume prin faptul că nu își asumă responsabilitatea în criza datoriilor suverane

Statele Unite și Europa pun în pericol relansarea economică înlume prin faptul că nu își asumă responsabilitatea în crizadatoriilor suverane, se arată într-un editorial publicat luni deZiarul Poporului, organul oficial de presă al Partidului ComunistChinez.

„Dacă țările dezvoltate, printre care SUA și (cele din) Europa,refuză să-și asume responsabilitatea, acest lucru va agravaconsecințele asupra stabilității dezvoltării economiei mondiale”,se arată în editorialul citat de AFP

Publicația face apel la țările occidentale să aibă curajul de atăia legăturile dintre politicile lor și să amplifice coordonareacu țările în curs de dezvoltare.

După anunțul de majorare a plafonului de îndatorare al SUA,Beijingul și presa oficială chineză au lansat comentarii extrem denegative asupra planului de evitare a unei încetări de plăți aWashingtonului, considerând că acesta nu rezolvă problemele defond.

China, cel mai mare creditor al SUA, a cerut Washingtonului săînceteze să mai trăiască peste propriile posibilități și a atrasatenția că Banca Centrală Chineză va continua să-și diversificeinvestițiile în monede străine în contextul amenințărilorreprezentate în continuare de dolar.

Beijingul, care deținea în mai circa 1.160 de miliarde de dolariîn bonuri ale Trezoreriei americane, are de acum înainte dreptul dea cere SUA să atace problema structurală a datoriei, a precizatsâmbătă agenția oficială Xinhua.

„Zilele când Unchiul Sam, îngropat în datorii, putea cu ușurințăsă risipească sume obținute din împrumuturi din străinătate parnumărate”, a subliniat agenția, potrivit căreia căreia, „pentrua-și trata dependența de datorii, SUA trebuie să restabileascăprincipiul bunului-simț conform căruia trebuie să trăiești dinpropriile mijloace”.

Potrivit AFP, Xinhua a făcut apel luni la clasa politicăamericană să înceteze să se atace reciproc în mod steril, dupăretrogradarea ratingului SUA de către agenția de evaluare Standard& Poor’s.

Congresmenii democrați și republicani s-au învinuit reciprocduminică de responsabilitatea retrogradării ratingului de țară.

Inchide