China vrea să investească în două proiecte gigant din România. O companie și-a exprimat deja „decizia fermă” de a se implica într-un proiect de un miliard de euro

China vrea să investească în două proiecte gigant din România. O companie și-a exprimat deja „decizia fermă” de a se implica într-un proiect de un miliard de euro
Compania chineză Gezhouba și-a exprimat „decizia fermă" de a se implica în proiectul de peste un miliard de euro al construcției hidrocentralei de acumulare Tarnița-Lăpuștești, din județul Cluj

Compania chineză Gezhouba și-a exprimat „decizia fermă” de a se implica în proiectul de peste un miliard de euro al construcției hidrocentralei de acumulare Tarnița-Lăpuștești, din județul Cluj, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Economiei.

Gezhouba nu este singura companie chineză interesată de România. Cu doar o zi în urmă, Nuclearelectrica și Guangdong Nuclear Power Group au semnat un acord de confidențialitate privind accesul companiei chineze la documentația proiectului de construcție a reactoarelor nucleare 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă.

Unitățile nucleare 3 și 4, a căror construcție a fost evaluată la patru miliarde de euro, vor avea o putere de 720 MW fiecare și vor dubla capacitatea de producție a centralei de la Cernavodă. Cele două reactoare nucleare funcționale ale centralei de la Cernavodă asigură aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel național, potrivit Mediafax.

Cea mai mare hidrocentrală din lume

Ministrul Economiei Ion Ariton a discutat joi, la Beijing, cu reprezentanții Gezhouba pentru a stabili detaliile colaborării dintre partea română și cea chineză. Astfel, Hidroelectrica va prezenta o listă de investitori, compania chineză fiind invitată la participe la selecția lor.

„Este unul dintre principalele proiecte ale Guvernului României și suntem deciși să-l implementăm cât mai repede” a declarat ministrul Ariton. China Gezhouba Group International Engineering Co (CGGC) a fost principalul contractor al hidrocentralei „Trei defilee”, cea mai mare din lume. De asemenea, CGGC a realizat sau a participat, în Republica Chineză, la construcția a peste 100 de hidrocentrale precum și la peste 300 de lucrări din domeniul infrastructurii (autostrăzi, poduri, diguri, căi ferate, locuințe), se mai arată în comunicatul ministerului.

×
Inchide