Cine este primul român care a primit 20.000 euro despăgubire pentru că apa i-a luat casa. „Polița obligatorie este o asigurare pentru cei necăjiți, nu pentru bogați”

Cine este primul român care a primit 20.000 euro despăgubire pentru că apa i-a luat casa. Polița obligatorie este o asigurare pentru cei necăjiți, nu pentru bogați
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 26/05/2014, 05:42

„Eram în Anglia când am fost sunat și mi s-a transmis căinundațiile au distrus total fundația casei. Mi-au trimis filme peemail…Era o casă de vacanță de peste 120 de mp, cu șase camere.Noroc că am avut asigurare obligatorie”, își începe povestea ȘtefanLucaciu, primul român care a fost despăgubit cu 20.000 de euro dePAID, compania care emite polițele de asigurare obligatorie alocuințelor. Este prima daună totală achitată în cadrul programuluide asigurare obligatorie a locuințelor.

Lucaciu spune că a primit de la PAID, în urmă cu câteva zile, uncec pe care urmează să îl încaseze. „S-au mișcat foarte repede.Viitura s-a produs pe 10-11 iunie. Au venit, au constatat, au cerutacte, au mai verificat, ne-au mai cerut alte acte pentru dosarul dedespăgubire. Acum aștept să încasez cecul”, a declarat pentrugândul Ștefan Lucaciu,care a precizat că la achiziționarea poliței nu i s-au solicitatinformații privind autorizațiile necesare construcțieilocuinței.

„Despăgubirea a fost plătită ca urmare a distrugerii totale alocuinței, situată pe Valea Avrigului, în urma inundației produseîn localitatea Avrig (județul Sibiu) în data de 10 spre 11 iunie2011. Compania care a vândut polița de asigurare în numele PAID șicare s-a ocupat de instrumentarea dosarului de daună este CreditEurope Asigurări”, a declarat directorul general al PAID, MariusBulugea.

„În ultimii ani am văzutcă apa râului avea un debit tot mai mare”

Lucaciu și-a cumpărat polița de asigurare obligatorie alocuinței în data de 28 decembrie 2010, cu intrare în vigoare dindata de 1 ianuarie 2011. „Asigurarea nu am cumpărat-o de fricaamenzilor. În ultimii ani am văzut că apa râului avea un debit totmai mare, atunci când ploua. Casa mea a fost prima în caleaviiturii, dar apa a mai afectat și alte case din zonă”, a mai spusLucaciu, care consideră că polița de asigurare obligatorie este oasigurare „pentru cei mai necăjiți, nu pentru cei bogați”.

Locuinta sa fusese construită în anul 1995 și avea toateautorizațiile necesare, arată un comunicat al PAID. Proprietarul nuva mai putea reconstrui locuința în aceeași zonă, care este expusăriscului de inundații.”Nu mi-am recuperat toți banii investiți încasă, dar este mai bine așa, decât să nu fi luat nici un ban”, maispune Lucaciu.

780.000 de asigurăriobligatorii

Până la 1 august, peste 780.000 de români își încheiaseră oasigurare obligatorie pentru locuințe, conform datelor de laPAID.

Din cele 8,4 milioane de locuințe existente în România, doar 40%sunt asigurate în prezent împotriva calamităților naturale prinpolițe facultative sau obligatorii, potrivit celor mai recente datede la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
De la 5 august 2011, românii care nu au casele asigurate fieprintr-o poliță obligatorie, fie prin una facultativă – care săacopere inclusiv riscurile de cutremur, inudație din cauze naturalesau alunecări de teren – riscă amenzi între 100 și 500 de lei dinpartea primăriilor.

Cât costă asigurarealocuinței

O poliță obligatorie costă 10 sau 20 de euro, în funcție dematerialul din care este construită locuința și acoperă dauneleproduse de cutremure, inundații sau alunecări de teren în limita a10.000 de euro și respectiv 20.000 de euro. O poliță facultativăeste mai scumpă, ajungând în medie la 50-60 de euro, dar acoperămai multe riscuri și sumele asigurate sunt mai mari.

Unele firme de asigurări au în ofertă și produse pentruasigurarea locuințelor situate în mediul rural. Prețul unei polițevariază între 62 și 330 de lei – prima anuală de bază -, iar sumeleasigurate sunt cuprinse între 80.000 și 160.000 lei și acoperăinclusiv riscurile de catastrofe naturale.

Românii care nu au asigurări de locuințe nu au mai fostdespăgubiți de către stat după data de 15 iulie 2010, de când aintrat în vigoare legea privind asigurările obligatorii alelocuințelor și nu vor mai fi despăgubiți nici pe viitor, auexplicat recent pentru gândul reprezentanți aiMinisterului Administrației și Internelor.

Asigurările obligatorii pot fi cumpărate de la 13 companii deasigurări, care fac parte din PAID: Astra, Uniqa, Platinum România,Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig,City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans),Generali și Grawe România.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Horoscop marți, 18 ianuarie! Cea mai grăbită zodie. Evită cu orice preț deciziile majore
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...