Cine este primul român care a primit 20.000 euro despăgubire pentru că apa i-a luat casa. „Polița obligatorie este o asigurare pentru cei necăjiți, nu pentru bogați”

Cine este primul român care a primit 20.000 euro despăgubire pentru că apa i-a luat casa. „Polița obligatorie este o asigurare pentru cei necăjiți, nu pentru bogați”
"S-au mișcat foarte repede. Viitura s-a produs pe 10-11 iunie. Au venit, au constatat, au cerut acte, au mai verificat, ne-au mai cerut alte acte. Acum aștept să încasez cecul", a declarat pentru gândul primul român care care a fost despăgubit cu 20.000 de euro de PAID.

„Eram în Anglia când am fost sunat și mi s-a transmis căinundațiile au distrus total fundația casei. Mi-au trimis filme peemail…Era o casă de vacanță de peste 120 de mp, cu șase camere.Noroc că am avut asigurare obligatorie”, își începe povestea ȘtefanLucaciu, primul român care a fost despăgubit cu 20.000 de euro dePAID, compania care emite polițele de asigurare obligatorie alocuințelor. Este prima daună totală achitată în cadrul programuluide asigurare obligatorie a locuințelor.

Lucaciu spune că a primit de la PAID, în urmă cu câteva zile, uncec pe care urmează să îl încaseze. „S-au mișcat foarte repede.Viitura s-a produs pe 10-11 iunie. Au venit, au constatat, au cerutacte, au mai verificat, ne-au mai cerut alte acte pentru dosarul dedespăgubire. Acum aștept să încasez cecul”, a declarat pentrugândul Ștefan Lucaciu,care a precizat că la achiziționarea poliței nu i s-au solicitatinformații privind autorizațiile necesare construcțieilocuinței.

„Despăgubirea a fost plătită ca urmare a distrugerii totale alocuinței, situată pe Valea Avrigului, în urma inundației produseîn localitatea Avrig (județul Sibiu) în data de 10 spre 11 iunie2011. Compania care a vândut polița de asigurare în numele PAID șicare s-a ocupat de instrumentarea dosarului de daună este CreditEurope Asigurări”, a declarat directorul general al PAID, MariusBulugea.

„În ultimii ani am văzutcă apa râului avea un debit tot mai mare”

Lucaciu și-a cumpărat polița de asigurare obligatorie alocuinței în data de 28 decembrie 2010, cu intrare în vigoare dindata de 1 ianuarie 2011. „Asigurarea nu am cumpărat-o de fricaamenzilor. În ultimii ani am văzut că apa râului avea un debit totmai mare, atunci când ploua. Casa mea a fost prima în caleaviiturii, dar apa a mai afectat și alte case din zonă”, a mai spusLucaciu, care consideră că polița de asigurare obligatorie este oasigurare „pentru cei mai necăjiți, nu pentru cei bogați”.

Locuinta sa fusese construită în anul 1995 și avea toateautorizațiile necesare, arată un comunicat al PAID. Proprietarul nuva mai putea reconstrui locuința în aceeași zonă, care este expusăriscului de inundații.”Nu mi-am recuperat toți banii investiți încasă, dar este mai bine așa, decât să nu fi luat nici un ban”, maispune Lucaciu.

780.000 de asigurăriobligatorii

Până la 1 august, peste 780.000 de români își încheiaseră oasigurare obligatorie pentru locuințe, conform datelor de laPAID.

Din cele 8,4 milioane de locuințe existente în România, doar 40%sunt asigurate în prezent împotriva calamităților naturale prinpolițe facultative sau obligatorii, potrivit celor mai recente datede la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
De la 5 august 2011, românii care nu au casele asigurate fieprintr-o poliță obligatorie, fie prin una facultativă – care săacopere inclusiv riscurile de cutremur, inudație din cauze naturalesau alunecări de teren – riscă amenzi între 100 și 500 de lei dinpartea primăriilor.

Cât costă asigurarealocuinței

O poliță obligatorie costă 10 sau 20 de euro, în funcție dematerialul din care este construită locuința și acoperă dauneleproduse de cutremure, inundații sau alunecări de teren în limita a10.000 de euro și respectiv 20.000 de euro. O poliță facultativăeste mai scumpă, ajungând în medie la 50-60 de euro, dar acoperămai multe riscuri și sumele asigurate sunt mai mari.

Unele firme de asigurări au în ofertă și produse pentruasigurarea locuințelor situate în mediul rural. Prețul unei polițevariază între 62 și 330 de lei – prima anuală de bază -, iar sumeleasigurate sunt cuprinse între 80.000 și 160.000 lei și acoperăinclusiv riscurile de catastrofe naturale.

Românii care nu au asigurări de locuințe nu au mai fostdespăgubiți de către stat după data de 15 iulie 2010, de când aintrat în vigoare legea privind asigurările obligatorii alelocuințelor și nu vor mai fi despăgubiți nici pe viitor, auexplicat recent pentru gândul reprezentanți aiMinisterului Administrației și Internelor.

Asigurările obligatorii pot fi cumpărate de la 13 companii deasigurări, care fac parte din PAID: Astra, Uniqa, Platinum România,Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig,City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans),Generali și Grawe România.

Gheorghe Hagi trece la nivelul următor. "Regele" dă marea lovitură şi face cea mai mare...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Acuze ULUITOARE pentru Gabriela Firea! Cu cine încheia, de fapt, contractele la Primăria București
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide