• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Cine mai face angajări. Locuri vacante, în agricultură și industrie

Cine mai face angajări. Locuri vacante, în agricultură și industrie
Mai puțin de jumătate dintre șomerii care au ieșit din evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în aprilie au reușit să-și găsească de lucru.

În primul trimestru, cea mai mare rată a locurilor de muncăvacante s-a înregistrat în administrația publică (1,94%), respectiv6.458 de posturi libere, potrivit datelor Institutului Național deStatistică (INS), comunicate la solicitarea Gândul. INS precizeazăcă este vorba de posturile neocupate, pe care se pot face angajări,și nu de cele blocate printr-un act normativ. Pe locurile următoarese află domeniul sănătății, cu o rată de 1,39% (4.293 locurivacante) și agricultura – 1,09%, adică 791 de locuri libere. Deșinu înregistrează o rată ridicată a locurilor de muncă vacante (doar0,69%), industria prelucrătoare a avut în primele trei luni cea maigeneroasă ofertă: 6.627 de posturi neocupate, iar cele mai puținelocuri libere s-au înregistrat în industria extractivă (13posturi), dintr-un total de 28.974 de locuri disponibile la nivelnațional.

Se caută inginerii

Cei care speră că firmele vor dezgheța angajările mai au însă deașteptat, pentru că piața muncii nu-și va reveni mai devreme de unan și jumătate de la redresarea economiei, potrivit OrganizațieiInternaționale a Comerțului.

În total, 738.000 de români nu aveau oficial un loc de muncă înaprilie, arată datele ANOFM, cei mai numeroși fiind cei cu nivel deinstruire primar, gimnazial și profesional, respectiv 72% dintotalul șomerilor. În continuare, șansele lor de a-și găsi un jobsunt destul de mici, după cum se vede din meseriile pe care lecaută angajatorii. Anul acesta, ca și anul trecut, inginerii,muncitorii calificați și reprezentanții de vânzări sunt la marecăutare, potrivit unui studiu recent realizat de Manpower, carearată că 36% dintre firme nu reușesc să-și acopere necesarul depersonal.

Pe lista întocmită de firma de consultanță în domeniulresurselor umane mai figurează șoferii, managerii și operatorii deproducție, dar și muncitorii necalificați, specialiștii IT,personalul pentru hoteluri și restaurante, precum șicontabilii.

Mai puțin de jumătate dintre șomerii care au ieșit dinevidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă(ANOFM) în aprilie au reușit să-și găsească de lucru.

Astfel, în jur de 42.000 de foști șomeri s-au angajat în urmă cuo lună, dintr-un total de 98.000 de persoane care au dispărut dinstatisticile Agenției. Restul sunt persoane care nu au mai primitindemnizație din diferite motive, printre care și decesul, dar șișomeri care nu și-au mai găsit un job. Asta înseamnă că în fiecarejudeț, inclusiv București, câte o mie de foști șomeri și-au găsitîn medie de lucru în aprilie.

Lucrurile stau diferit în realitate, cel puțin în cinci județeplus Capitală, unde șomajul a avansat în aprilie, cea mai marecreștere fiind în județul Hunedoara (523 de persoane). Veștile bunede la ANOFM mai arată că în aprilie, numărul total al șomerilor s-aredus cu 27.100 de persoane, pentru prima oară din iunie 2008,ajungându-se la o rată a șomajului de 8,07%.

Majoritatea angajărilor, pe perioadădeterminată

Cu toate acestea, oamenii de afaceri sunt destul de rezervațicând vine vorba de perspectivele de angajare pe timp de criză. „Înrealitate, trendul nu este de creștere a angajărilor, după cum sevede ținând cont de evoluția economiei, care arată o contracție cu0,5% până la finele anului”, a declarat pentru Gândul CristianPârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri dinRomânia (AOAR).

El remarcă faptul că majoritatea angajărilor făcute în ultimaperioadă sunt sezoniere, cum ar fi, de exemplu, turismul,agricultura, comerțul și industria prelucrătoare. De altfel, înultimul timp, patronii preferă să închirieze personal pe o perioadăde 3-6 luni, în sistem de leasing, pentru a evita astfelbirocrația, dar și pentru a-și eficientiza costurile. „Nolens,volens, piața muncii se flexibilizează, aceasta este și tendința lanivel internațional. Tot mai multe angajări se fac pe alte tipuride contracte, cu atât mai mult în această perioadă”, a adăugatPârvan.

Citește mai multe înpagina următoare

Inchide