Clienții pot da în judecată băncile dacă nu le sunt reduse dobânzile

Redactor:
Victor Rotariu
Clienții pot da în judecată băncile dacă nu le sunt reduse dobânzile
În cazul în care băncile decid să nu reducă dobânzile, conform legii modificării contractelor de creditare, clienții au dreptul fie să rezilieze contractul de credit, fără să plătească vreun comision de rambursare anticipată, fie să dea banca în judecată, urmând să aibă, cel mai probabil, câștig de cauză.

În cazul în care băncile decid să nu reducă dobânzile, conformlegii modificării contractelor de creditare, clienții au dreptulfie să rezilieze contractul de credit, fără să plătească vreuncomision de rambursare anticipată, fie să dea banca în judecată,urmând să aibă, cel mai probabil, câștig de cauză.

Băncile pot menține dobânzile la actualul nivel doar dacă obțin,în termen de 15 zile, acceptul din partea clientului, susțineConstantin Cerbulescu, președintele Autorității Naționale pentruProtecția Consumatorilor (ANPC).

„Potrivit opiniei transmise ARB, băncile pot modifica marja fixăastfel încât să-și mențină actualele dobânzi, dar numai dacă auacordul clientului. Le-am spus-o și lor la întâlniri. Acceptăm, darsă primească și acordul de la client. Consumatorul poate să nu fiede acord, caz în care ori își reziliază contractul, fără săplătească vreun comision, ori dă banca în judecată”, a declaratCerbulescu, citat de Mediafax.

Bancherii, obligați să taie până la 70% dindobânzi

Conform reglementărilor în vigoare, băncile care folosesc încalcularea dobânzilor variabile indicatori proprii (cum ar fi”dobânda internă a băncii”) în locul celor recunoscuți la nivelulpieței (Robor la creditele în lei, Euribor la cele în euro și Liborla cele în franci elvețieni sau dolari) sunt obligate să renunțe laacest mod de calcul și să propună clienților unul care să depindăde un astfel de indicator recunoscut.

Pentru că legea nu permite însă băncilor să majoreze sau săintroducă noi comisioane sau dobânzi în formula de calcul adobânzilor, clienții ar putea beneficia de o dobândă redusă cu pânăla 70%. Astfel, o dobândă care până acum era calculată după formula8% (dobânda internă a băncii) plus 2% marja băncii s-ar puteatransforma în 1% (prin înlocuirea dobânzii interne a băncii cuindicele Euribor-aferent creditelor în euro) plus 2%, adică 3% pean în loc de 10%.

În timp ce bancherii susțin că este nevoie de schimbarea legii,pentru a le permite modificarea formulei de calculare a dobânzilorastfel încât noua dobândă să fie egală, ca valoare, cu cea de pânăacum, Protecția Consumatorilor susține că legea nu va fimodificată. Aceeași Protecție a Consumatorilor însă, a recunoscut,într-un răspuns oficial trimis Asociației Române a Băncilor (ARB),că spiritul legii este de transparentizare a metodei de calcul șinu de tăiere forțată și retroactivă a dobânzilor aplicatecreditelor în derulare.

Poziția oficială a ANPC însă, exprimată de președintele ei, estefoarte clară: „Băncile trebuie să aibă înțelepciunea să facăpropuneri potrivite pentru toată lumea. Trebuie să se gândească șila faptul că în perioada de judecată clienții pot să nu leplătească ratele la credit”, spune Cerbulescu.

Nicolae Cinteză, șeful Direcției de Supraveghere a sistemuluibancar din cadrul BNR, a declarat săptămâna trecută că orice clientcare va da în judecată banca pentru că nu i-a redus dobânda va aveacâștig de cauză, conform formei actuale a legii de modificare acontractelor de credit. Cinteză a confirmat cu această ocazieestimările bancherilor, conform cărora, în cazul în care băncilevor fi obligate să reducă drastic dobânzile, sistemul bancar arputea acumula pierderi de până la 900 de milioane de euro anulacesta, fiind posibil ca una sau mai multe bănci să fie împinse maiaproape de intrarea în faliment. Surse bancare au declarat pentruGândul că în cazul în care băncile vor fi obligate să taie până la70% din dobânzi, rezultatul final, într-un scenariu pesimist darposibil, ar putea fi chiar falimentul României.

„Va urma în acel moment o scumpire de neimaginat a dobânzilor lacreditele noi, ceea ce va duce la zero creditare. Să nu vorbimdespre posibilitatea unui faliment bancar. Ar apărea contagiunea șiar exploda dobânda interbancară la creditele în lei, deci șidobânzile cerute de noi clienților. Un faliment bancar ar puteaduce la imposibilitatea României de a se împrumuta de la noi. Dacăo va face, va fi la o dobândă mult mai mare decât cea de acum.Vorbim despre posibilitatea unui faliment de țară, nu este oglumă”, susțin sursele bancare.

Șucu: „Băncile s-au comportat ca unpompier”

Oamenii de afaceri sunt de partea clienților. Dan Șucu,proprietarul Mobexpert spune că ordonanța privind creditelepopulației este excepțională și dă posibilitatea clienților de aobține un cost mai bun.
„Eu simt că băncile s-au comportat ca un pompier care în momentulîn care s-a simțit marginalizat și nu a mai fost în prim-plan a datfoc la tot și pe urmă a venit și a stins jumatate”, a declarat Șucucu ocazia întâlnirii ZF Expert, organizată de Ziarul Financiar. Elapreciază că ANPC începe să-și facă treaba și speră că Guvernul varezista presiunilor bancherilor privind modificarea Ordonanței50/2010,

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide