Comisia Europeană a început să investigheze contractele „băieților deștepți” cu Hidroelectrica

Comisia Europeană a început să investigheze contractele băieților deștepți cu Hidroelectrica
Publicat: 25/04/2012, 15:10
Actualizat: 02/08/2014, 18:46

CE a inițiat cinci investigații aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influențat compania să încheie contracte de vânzare și cumpărare a energiei la prețuri preferențiale, informează Mediafax.

„Comisia Europeană a inițiat cinci investigații aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica, producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziționat sau a vândut energie electrică la tarife preferențiale mai multor comercianți de energie electrică, clienți industriali și producători de energie, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcționare, prin creșterea veniturilor acestora sau printr-o combinație a celor două elemente, astfel încălcând normele UE în materie de ajutoare de stat. (…) Există indicii potrivit cărora statul ar fi influențat deciziile de a încheia aceste contracte în condițiile date”, se arată într-un comunicat al CE.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 și 2003, și expiră în 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la prețuri sub media pieței.

Hidroelectrica are în prezent zece contracte directe de vânzare a energiei către companiile Alro Slatina, Elsid Titu, Electro­carbon Slatina, Electromagnetica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT AG, Euro PEC și EFT România.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH și CLMB Patinoar Brașov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunțat la contractul cu Hidroelectrica.

Comisia dorește să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenționat în mod indirect clienții vânzând acestora energie electrică la prețuri sub nivelul pieței sau achiziționând de la aceștia la prețuri peste nivelul pieței.

„Subvențiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de funcționare ale întreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurenței tot atât de semnificativ ca și cel provocat de subvențiile directe. Trebuie să verificăm dacă tarifele preferențiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clienții care au beneficiat de acestea în comparație cu concurenții lor de pe piața internă”, a declarat în comunicat vicepreședintele CE, Joaquin Almunia.

La sfârșitul anului trecut Hidroelectrica a început, la cererea Fondului Monetar Internațional (FMI), să renegocieze aceste contracte. Compania a cerut beneficiarilor să accepte creșterea prețurilor de livrare, scăderea cantiăților furnizate și reducerea perioadei de derulare a acordurilor, în caz contrar urmând să reziliere acordurile.

Termenul inițial pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit pentru sfârșitul anului trecut, dar a fost prelungit de mai multe ori. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, anunța, în urmă cu o săptămână, că negocierile sunt aproape de final, iar Guvernul va anunța rezultatul „undeva după Paște”.

Chiar dacă unele dintre aceste contracte au fost încheiate înainte de aderarea României la UE, în 2007, CE are competența de a investiga prețurile la care vinde Hidroelectrica, se spune în comunicat.

CE arată că acordurile dintre Hidroelectrica și opt comercianți de energie, unele contracte datând din 2004, precum și contractele între Hidroelectrica și doi producători industriali au fost încheiate la prețuri care „par a fi sub nivelul prețului practicat pe piață”.

Pe de altă parte, în contractele încheiate cu doi producători de energie termică, Hidroelectrica a cumpărat energie electrică la prețuri care par a fi mai ridicate decât prețurile practicate pe piață.

În comunicatul CE sunt menționate contractele semnate de Hidroelectrica cu producătorul de aluminiu Alro Slatina și cu combinatul siderugic ArcelorMittal Galați.

Alro are în derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru achiziția a 3 TWh de energie electrică anual (aproximativ 5% din consumul național – n.r.) la un preț „foarte apropiat de costul de producție al Hidroelectrica”. Acest preț este indexat anual, pe baza cotației internaționale a aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Hidroelectrica a încheiat în 2009 și 2010 două contracte cu ArcelorMittal Galați. Ambele acorduri au fost încheiate pe bursa de energie OPCOM, însă CE consideră că prețurile „par să se situeze sub nivelul pieței”.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galați, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, a cumpărat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate în valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica. La acea dată, Hidroelectrica a ales să vândă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la prețuri mai mari.

Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, a transmis la vremea respectivă că tranzacția a fost transparentă și garantează profit pentru producătorul de energie. La rândul lor, oficialii ArcelorMittal au afirmat că acordul cu Hidroelectrica este legal.

În 2009, ArcelorMittal Galați și-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 într-un mod similar.

„Așadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite în definitiv statului, toate aceste contracte par să fi fost, în mare măsură, în avantajul întreprinderilor selectate, în timp ce concurenții au trebuit să plătească prețurile practicate pe piață”, precizează CE.

Almunia declara luna octombrie 2011, la București, că la nivelul CE se analizează contractele încheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galați și Alro Slatina, dar și cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieței.

Surse apropiate disucțiilor au declarat săptămâna trecută pentru Mediafax că Hidroelctrica va rezilia cele mai multe dintre contractele directe de vânzare a energiei încheiate cu mai mulți traderi și furnizori de energie, decizia urmând să fie anunțată în această săptămă.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, și acoperă aproximativ 30% din consumul de energie la nivel național.

Compania a notificat recent partenerii din contractele bilaterale că la 1 mai va înceta situația de forță majoră, activată la sfârșitul lunii septembrie 2011 din cauza secetei, și va putea livra electricitatea „după programul normal”.

Situația contractelor bilaterale încheiate de Hidroelctrica a fost deseori criticată, inclusiv de președintele Traian Băsescu, pentru prețurile mici la care vinde energia către „băieții deștepți”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului