Comisia Europeană propune eliminarea tarifelor de roaming până în 2016

Redactor:
Anca Dumitrescu
Comisia Europeană propune eliminarea tarifelor de roaming până în 2016
Comisia Europeană va prezenta miercuri un pachet de propuneri legislative în domeniul telecomunicațiilor menit să stimuleze competitivitatea în acest sector, una dintre măsuri fiind eliminarea tarifelor de roaming până în 2016

Comisia Europeană va prezenta miercuri un pachet de propuneri legislative în domeniul telecomunicațiilor menit să stimuleze competitivitatea în acest sector, una dintre măsuri fiind eliminarea tarifelor de roaming până în 2016, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Proiectul pe care președintele CE Jose Manuel Barroso îl va prezenta la Strasbourg pare a fi ultima inițiativă legislativă importantă a Comisiei cu șanse de adoptare înainte de alegerile europene din mai 2014.

Comisarul pentru tehnologie, Neelie Kroes, care conduce acest proiect, pregătește terenul de mai multe luni, insistând pe necesitatea de a acționa înainte de a fi prea târziu astfel ca Europa să ajungă în elita mondială a economiei informaționale, chiar dacă sectorul telecomunicațiilor din regiune este considerat neperformant față de țări ca Statele Unite și Coreea de Sud.

Pachetul legislativ va avea impact dincolo de telecomunicații, datorită interconectării diferitelor sectoare economice, de la logistică la energie și până la sănătate, a spus o sursă apropiată situației.

Comisia vrea simplificarea reglementărilor, îmbunătățirea conexiunilor prin coordonarea mai bună a accesului la spectrul radioelectric pentru dezvoltarea serviciilor 4G, asigurarea accesului deschis la Internet prin împidicarea furnizorilor să restricționeze accesul la conținut.

Măsura emblematică a proiectului este eliminarea a costului suplimentar impus de operatori clienților pentru convorbirile, mesajele text și transferurile de date din și către străinătate, de pe aparate mobile.

Plafoanele impuse de CE au condus deja la scăderea puternică a tarifelor de roaming.

Kroes a anunțat inițial că vrea eliminarea tarifelor de roaming din 2014, dar mai mulți operatori de telecomunicații au protestat, avertizând că măsura le-ar afecta ansamblul activităților.

Comisarul a reiterat însă, inclusiv pe contul de Twitter, că eliminarea suprataxării convorbirilor din străinătate rămâne obiectivul său.

Planul care va fi prezentat miercuri prevede eliminarea treptată a acestor tarife, în perioada 2014-2016, prin concurența dintre operatori și nu printr-o interdicție.

În acest scop, Comisia va cere companiilor de telefonie să propună utilizatorilor „pachete” care să le permită să efectueze convorbiri în toată Europa fără supracosturi. Ideea este de stimulare a operatorilor să formeze alianțe, după modelul companiilor aeriene, pentru realizarea de economii.

Dacă un operator va continua să impună supracosturi, clienții vor putea să opteze pentru o companie concurentă, dacă acesta va avea o ofertă mai bună.

Comisia a preferat această abordare întrucât știe să operatorii au nevoie de timp pentru a efectua tranziția, a explicat sursa apropiată situației.

Între timp, proiectul CE prevede eliminarea, din 2014, a tarifelor de roaming pentru apelurile primite. În cazul telefoniei fixe, CE vrea alinierea tarifelor pentru apelurile în străinătate la nivelul apelurilor naționale la mare distanță.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide