• Publicat:
Financiar

Comisia Europeană vrea să îi încurajeze pe tinerii fermieri cu un pachet de credite în valoare de 1 miliard de euro

Comisia Europeană vrea să îi încurajeze pe tinerii fermieri cu un pachet de credite în valoare de 1 miliard de euro
Comisia Europeană și Banca Europeană de Invesiții (BEI), au lansat, luni, un pachet de credite în valoare de un miliard de euro destinat, în special, tinerilor fermieri, informează Comisia Europeană.

„Accesul la finanțare este esențial și prea adesea un obstacol pentru tinerii care doresc să se alăture profesiei. 11% dintre fermierii europeni au vârsta sub 40 de ani, iar spijinirea tinerilor fermieri în acest sector este o prioritate pentru Comisa Europeană”, a declarat Phil Hogan, comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

În 2017, 27% din cererile de împrumut depuse de tinerii fermieri din UE băncilor au fost respinse, în comparație cu 9% pentru alte ferme.

Pachetul de un miliard de euro anunțat de comisarul pentru agricultură Phil Hogan și vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, are ca scop creșterea accesului la finanțatre pentru fermierii din UE, în special pentru tinerii fermieri.

Programul va fi administrat la nivel de stat membru de către băncile și societățile de leasing care operează în întreaga UE. Băncile participante ar trebui să se alinieze cu suma angajată de BEI, crescând astfel suma totală la un potențial de 2 miliarde de euro, iar prioritatea ar trebui acordată tinerilor fermieri.

Porgramul va avea rate ale dobânzilor mai mici, perioade de grație de până la 5 ani; perioade mai lungi de rambursare a întregului împrumut, de până la 15 ani, dar și flexibilitate, în funcție de condiții, pentru a răspunde volatilității prețurilor din sectorul agricol.

 

Inchide