Companiile de stat la raport: 210.000 de angajați, afaceri de 10 mld. euro, pierderi de 500 mil. euro

Redactor:
Gândul
Companiile de stat la raport: 210.000 de angajați, afaceri de 10 mld. euro, pierderi de 500 mil. euro
Cele mai mari 35 de companii din portofoliul statului român, majoritatea aflându-se în subordinea Ministerului Economiei și Transporturilor, au înregistrat anul trecut afaceri de circa 10 miliarde euro, dar nu au reușit să facă profit, pierderile acestora apropiindu-se de 500 mil. euro

Cele mai mari 35 de companii din portofoliul statului român, majoritatea aflându-se în subordinea Ministerului Economiei și Transporturilor, au înregistrat anul trecut afaceri de circa 10 miliarde euro, dar nu au reușit să facă profit, pierderile acestora apropiindu-se de 500 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.

Ziarul Financiar lansează o campanie prin care își propune să aducă în prim-plan principalele probleme cu care aceste structuri se confruntă și care sunt soluțiile prin care „găurile negre” ar putea fi transformate în centre de profit.

În contextul în care în ultimii 20 de ani managementul la stat a echivalat doar cu influența politică, nu puține fiind cazurile în care oameni fară niciun fel de experiență au ajuns să conducă domenii strategice pentru economia României, aducerea unor manageri privați, cu obiective clare de urmărit este văzută de mulți oameni din piață ca o a doua Revoluție.

Rămâne de văzut însă dacă nu cumva această a doua Revoluție nu va fi doar una la nivel declarativ în prag de an electoral, cu toate că reprezentanții Guvernului dau asigurări că în 2012 între 7-10 companii de stat vor avea management privat și noi membri în consiliile de administrație.

Cele mai mari companii de stat au 210.000 de angajați

Bilanțurile celor mai mari 35 de companii de stat depuse la Ministerul Finanțelor, în care lucrează peste 210.000 de angajați, arată că în 2010 performanțele financiare ale acestor firme nu s-au modificat substanțial față de 2009, businessul cumulat ajungând la circa 10 miliarde de euro, iar pierderile continuând să fie la un nivel de circa 500 de milioane de euro.

Din totalul celor 35 de companii analizate, 13 au înregistrat pierderi anul trecut, acestea ridi­cân­du-se la un nivel total de aproape un miliard de euro.

Liderul acestui cla­­sament al minu­surilor este CFR SA, ale cărui pier­deri au ajuns anul trecut la peste 300 de mi­lioane de euro. Po­diumul este completat de prezențe obișnuite când vine vorba de pierderi, respectiv de Compania Națională a Huilei, care a raportat un minus de peste 151 de milioane de euro, în timp ce medalia de bronz în cursa celor mai mari minusuri a fost adjudecată de CFR Marfă, cu un total de peste 127 de milioane de euro.

Termoelectrica, TAROM, Oltchim, Poșta Română, CFR Călători, Complexul Energetic Turceni și SNLO completează topul celor mai mari 10 companii cu pierderi aflate în portofoliul statului.

În cele mai multe cazuri, companiile analizate și-au mărit pierderile comparativ cu 2009, astfel că eternele discuții despre restructurarea și eficientizarea firmelor de stat au rămas doar la stadiul de vorbe.

Romgaz, singura companie de stat cu un profit net de peste 100 de milioane de euro

La partea opusă însă sunt și companii care înclină puțin balanța în favoarea statului român, așa cum este cazul Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica. O singură companie de stat a reușit anul trecut să înregistreze un profit net de peste 100 de milioane de euro, acesta fiind cazul Romgaz, unicul producător de gaze naturale controlat de statul român care a ajuns la un câștig net de 155 de milioane de euro.

Al doilea profit net ca dimensiune înregistrat de o companie controlată de stat este cel realizat de Transgaz, transportatorul național de gaze naturale, care a raportat un profit net de aproape 90 de milioane de euro. Podiumul este completat de Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, care a raportat un câștig net de aproape 70 de milioane de euro, un rezultat de peste 6 ori mai bun față de cel din 2009.

Numai patru companii de stat au reușit anul trecut să lucreze la o marjă de profit de peste 10%, restul zbătându-se între pierderi sau marje de profit infime, deși majoritatea companiilor sunt lideri de piață sau jucători de talie mare în concurență cu firmele private.

Marjă de profit de 18%

Romgaz este compania de stat, aflată în portofoliul Ministerului Economiei, care a raportat anul trecut cel mai mare profit net, în valoare de 155 de milioane de euro. Firma din Mediaș este singurul producător de gaze naturale care mai este controlat de statul român, asigurând 50% din producția internă, restul fiind asigurat de Petrom. Romgaz este doua companie de stat în termeni de profitabilitate, marja sa de 18% fiind întrecută doar de Transgaz.

Potrivit unui bilanț făcut recent de Ministerul Economiei, în care au fost prezentate investițiile făcute din 2009 până în prezent de companiile din subordine, Romgaz se află pe primul loc cu un total de peste 7 miliarde de lei. Profitul Romgaz de anul acesta ar putea fi substanțial mai mare față de cel de anul trecut, ținând cont de faptul că firma a obținut în primele șase luni ale anului un profit net de 488 mil. lei (116,1 mil. euro), de peste două ori mai mare față de cel înregistrat în prima jumătate a anului 2010, care a fost de 225,7 mil. lei (53,7 mil. euro).

Romgaz este condusă de la începutul anului 2009 de Marcel Piteiu (PDL), angajat al producătorului de gaze naturale din 1984, când lucra ca inginer geolog pe schela de producție de gaze naturale din Mediaș. Practic, evoluția rezultatelor Romgaz poate fi pusă în legătură cu prezența în vârful companiei a unui om din domeniu.

În ciuda rezultatelor bune, la Romgaz se observă faptul că firma se implică în puține proiecte de dezvoltare de anvergură. Producția de energie electrică, asocierea cu firme petroliere mari pentru explorarea de noi zăcăminte, proiecte internaționale de producție ar putea contribui la dezvoltarea firmei.

Recordul de profitabilitate, de 29% din cifra de afaceri, a fost stabilit de Transgaz Mediaș

Transgaz Mediaș, transportatorul de gaze naturale, companie din portofoliul Ministerului Economiei a fost anul trecut firma de stat care a înregistrat al doilea profit ca valoare, fiind totodată compania care a înregistrat cea mai mare marjă de profit, de aproape 29%.

Această marjă nu este bună doar în comparație cu performanțele celorlalte companii de stat, ci poate fi pusă lângă marjele de profit la care lucrează firmele din domeniul construcțiilor, de exemplu, cunoscute pentru gradul ridicat de profitabilitate la care lucrează.

Transgaz este condus de Florin Emil Cosma, aducerea lui la șefia transportatorului de gaze naturale fiind prima schimbare pe care ministrul economiei Ion Ariton a făcut-o de la numirea sa în funcție (octombrie 2010).

Cosma lucrează de foarte mult timp în domeniul gazelor naturale, toată presa sibiană notând faptul că nu face parte din nicio grupare politică. La fel ca în cazul Romgaz, evoluția rezultatelor companiei are loc în contextul în care la vârful său este un om cu o bună cunoaștere a domeniului pe care îl gestionează.

Potrivit celor mai recente informații, până la finele lunii decembrie vor fi propuse spre vânzare la bursă 15% din acțiunile Transgaz (TGN).

Cifra de afaceri a Transgaz Mediaș (TGN) a avansat în primul semestru cu 3%, la 712,6 milioane lei (170,5 milioane euro), însă profitul net a scăzut cu 4%, la 255,2 milioane lei (61 milioane euro), ca urmare a creșterii cheltuielilor cu personalul și a unor amortizări.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, dar ceea ce a transformat compania într-un punct de atracție al pieței de profil este faptul că firma produce cea mai ieftină electricitate. Firma începe la începutul anilor 2000 să vândă o bună parte din energia pe care o produce pe contracte directe, către firme precum Energy Holding, multe din aceste contracte fiind extinse anul trecut până în 2018.

În ciuda rezultatelor bune, fostul director a fost schimbat cu fostul prefect de Sibiu

Hidroelectrica susține că are nevoie de aceste contracte pentru a garanta cu ele împrumuturile luate de la bănci, deși contestatarii acestei politici de contractare directă a energiei hidro spun că firma pierde anual sute de milioane de euro din profit.

Hidroelectrica a avut în 2010 un an de excepție, profitul companiei crescând de șase ori, până la aproape 70 de milioane de euro.

În ciuda rezultatelor înregistrate directorul în mandatul căruia au fost atinși acești indicatori, Mihai David, a fost schimbat de la începutul acestui an, fără nicio explicație din partea Ministerului Economiei, cu Constantin Trihenea, fost prefect de Sibiu. Această mutare a confirmat încă o dată că numirile în fruntea unor mari companii de stat nu au nicio legătură cu rezultatele obținute.

La finalul primelor șase luni din 2011 câștigul brut al celui mai mare producător de energie din România era de numai 51,9 mil. lei (12,3 mil. euro), față de 197,5 mil. lei (47 mil. euro) în aceeași perioadă din 2010.

CFR SA, companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care se ocupă cu administrarea și întreținerea infrastructurii feroviare publice, a avut anul trecut pierderi de 308 milioane de euro, chiar mai mari decât cifra de afaceri, care s-a ridicat la 265 milioane de euro. CFR SA se numără printre companiile „datoare vândute”, în condițiile în care anul trecut avea datorii totale de 7,6 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), potrivit informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor.

România alocă în medie 5% din totalul fondurilor Ministerului Transporturilor pentru întreținerea și funcționarea normală a căii ferate, în condițiile în care în Franța, Austria, Germania sau Anglia procentul ajunge la 50%-60%, potrivit Asociației Transportatorilor Feroviari din România.

Statul a cheltuit în perioada 1990-2006 nu mai puțin de 6,3 miliarde de dolari pentru a susține sectorul minier

În perioada 1990-2006 statul a cheltuit pentru susținerea sectorului minier (cărbune, minereu și nemetalifere) suma de 6,3 miliarde de dolari, structurate pe subvenții pe produs, subvenții pentru protecția socială, alocații de capital pentru investiții. În perioada 2007-2009 ajutorul de stat acordat doar pentru industria carboniferă (subvenții pe produs și subvenții pentru protecția socială) pentru huilă este de circa un miliard de lei, iar alocațiile de capital pentru lignit în sumă de 119,3 milioane de lei.

În ciuda acestor bani mineritul nu este o afacere rentabilă în România, continuă să producă tragedii umane, pierderi de sute de milioane de euro și datorii de miliarde. Costul de producție al huilei din Valea Jiului este cu 40% mai mare comparativ cu prețul de vânzare către termocentrale.

Cei aproape 9.000 de oameni ai Companiei Naționale a Huilei duc în spate prin cărbunele pe care-l scot două termocentrale ineficiente, Deva și Paroșeni, despre care specialiștii spun că se pot închide fără probleme pentru sistem chiar mâine. Costul social este însă prea mare.

În contextul în care renunțarea la minerit nu este o soluție pentru România, cărbunii fiind cea mai abundentă resursă energetică locală, identificarea și aplicarea unor soluții de reorganizare a CNH vor fi obiective extrem de dificile pentru viitorii manageri privați ai companiei. Cărbunii asigură circa 30% din producția de energie din România, complexurile energetice din bazinul Olteniei funcționând pe lignit.

CFR Marfă a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 237,4 mil. euro, în scădere cu circa 5% față de anul 2009, în timp ce pierderea companiei s-a ridicat la 127 mil. euro în 2010, potrivit calculelor ZF pe baza informațiilor de la Ministerul Finanțelor. Datoriile CFR Marfă au depășit rulajul total pe 2010, în condițiile în care s-au situat la aproape 346 mil. euro.

Compania avea la finalul anului trecut 11.588 de angajați, însă CFR Marfă a anunțat că de la 1 iunie disponibilizează 3.000 de angajați. Compania avea anul trecut o cotă de piață de circa 50%, însă aceasta s-a aflat în declin continuu în ultimii ani. Scăderea businessului CFR Marfă a fost cauzată și de creșterea numărului de operatori feroviari privați, care sunt în prezent circa 25.

La fel ca în cazul Tarom, și CFR Marfă ar urma să fie privatizată în proporție de 20%, însă Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării a cerut Ministerului Transporturilor să poarte discuții cu Consiliul Concurenței privind implicațiile pe care privatizarea acestei companii le-ar putea avea asupra siguranței naționale.

Liviu Iancu, [email protected]

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
O fetiță s-a născut în autospeciala SMURD. Salvator: „A fost cea mai intensă senzație pe...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide