Companiile din energie fac presiuni pentru majorarea prețurilor la gaze

Redactor:
Simona Simionescu
Companiile din energie fac presiuni pentru majorarea prețurilor la gaze
Distribuitorii de gaze naturale se plâng că prețul gazelor în România este ținut artificial la un nivel redus, motiv pentru care investitorii încep să ocolească piața locală de energie.

Distribuitorii de gaze naturale se plâng că prețul gazelor înRomânia este ținut artificial la un nivel redus, motiv pentru careinvestitorii încep să ocolească piața locală de energie.

„În privința gazelor, cred într-o piață liberă, dar avem prețurireglementate susținute artificial la un nivel redus. Doar o piațăcompetitivă va dezvolta industria, trebuie să facem mai mult sădeschidem piața”, a declarat ieri Frank Hajdinjak, direc­torulgeneral al E.ON România, la o conferință pe teme de energie. El aacuzat arbitrul pieței – Autoritatea Națională de Reglementare îndomeniul Energiei (ANRE) – că ia decizii justificate doar deconsiderente sociale, după ce și-a pierdut independența față demediul politic. O părere asemănătoare în privința prețuluireglementat la energie are și consilierul prezidențial LeonardOrban, fost comisar european.

„Mai devreme sau mai târziu trebuie să încetăm practicaprețurilor reglementate la energie. Nu le putem menține folosindjustificări care țin de factori sociali”, a spus Orban. El aadăugat că legislația europeană permite acordarea de sprijin pentrucategoriile defavorizate, practică utilizată pe scară largă înaproape toate statele Uniunii Europene.

Inchide