Copos vrea să-și deschidă hipermarket în Georgia. Motivul: acolo are de plătit doar 6 taxe

Copos vrea să-și deschidă hipermarket în Georgia. Motivul: acolo are de plătit doar 6 taxe
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 17:53

După Dinu Patriciu, atras de existența a doar șase taxe, șiGeorge Copos vrea să-și extindă afacerile în Georgia, undecondițiile fiscale sunt mai avantajoase, după cum apreciază el.

„Am luat în calcul să investesc în retail, în deschiderea unuimagazin. Voi merge în Batumi, în Georgia, doar dacă reușesc săvorbesc cu reprezentanții Cora, Carrefour sau Auchan, pentru a faceun astfel de magazin”, a explicat Copos, citat de Ziarul Financiar,adăugând că în această țară ar trebui să plătească maximum cincitaxe.

Patronul Rapidului nu este primul om de afaceri român care”atacă” piața gruzină. În vara anului trecut, DinuPatriciu a cumpărat, împreună cu fostul premier al GeorgieiVladimir Gurgenidze, Banca Populară a Georgiei,în urma unei tranzacții evaluate la 15 milioane de dolari. Bancaeste a 27-a ca mărime din Georgia, după valoarea activelor.

Multinaționalele românești

Și alți investitori români au deschis magazine în străinătate.La finele anilor ’90, prima mare companie românească ce a căpătatstatut de multinațională, făcând investiții în țările vecine, afost Petrom. La scurt timp a urmat Rompetrol, deținută la acea datăde omul de afaceri Dinu Patriciu. Între timp, ambele companiipetroliere au fost preluate de grupuri străine – OMV, respectivKazmunaigaz. În aceeași perioadă, Policolor a preluat pachetulmajoritar de acțiuni al producătorului bulgar din industria chimicăOrgachim, pe care l-a vândut însă recent.

Pe piețele externe s-au extins și companii din industria desoftware. Total Soft și-a deschis reprezentanță în Bulgaria șiintenționează să atace piețele din Polonia, Ungaria, Serbia,Ucraina sau Rusia. Și Softwin arefiliale în Germania, Spania, Regatul Unit și chiar a trecutoceanul, ajungând în Statele Unite.

Mobexpert a inaugurat un marecentru comercial de mobilă la Sofia și un altulla Belgrad, iar producătorul de echipamente sanitare Romstal s-aextins de asemenea în Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgariași Serbia.

În aceleași țări a făcut investiții și retailerul Arabesque.Înainte de a avea problemele financiare care au dus anul trecut laintrarea în insolvență (problemă pe cale de soluționare, în urmadepunerii planului de reoganizare), Flamingo a investit masiv îndeschiderea de magazine în țările vecine.

Cea mai recentă achiziție, prin care o companie românească și-aextins operațiunile în afara țării, este tranzacția de 13 milioanede euro prin care omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarulGrupului Feroviar Român (GFR), a preluat transportatorulmuntenegrean de mărfuri.

Cine vrea să plece definitiv

Dacă unii oameni de afaceri români își extind business-ul înafara țării, alții se gândesc să-l delocalizeze de tot. Este cazullui IoanNiculae, patronul Interagro, care a amenințat că-și mută afacerileîn Bulgaria. „Vreau să-mi mut din septembriesediul social al companiei Interagro în Bulgaria. Până atunci toatălegislația va fi tradusă în bulgară și vom căuta un sediu. Prefersă dau 10% cotă unică și să plătesc impozitele statului bulgar șiaici să dau doar impozitul pe teren și clădiri. M-am săturat demăsurile luate de Guvern, dar și de agresiunea fantastică aserviciilor secrete împotriva oamenilor de afaceri. Nu mai vreau săfiu ascultat la orice oră din zi și din noapte doar pentru că suntantreprenor român”, a spus el recent.

Citește și:

189 demultinaționale românești în 2025. Ungurii vor avea221

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
O nouă boală cumplită a apărut din senin! Se extinde chiar acum cu repeziciune
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...