CRIZA ANVELOPELOR DE IARNĂ. De când și cu cât s-ar putea scumpi cauciucurile de sezon. VIDEO

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii de marți, 1 noiembrie

Jumătate din parcul de autoutilitare din România ar putea rămâne fără anvelope de iarnă, din cauza actualei crize de anvelope de iarnă pentru acest tip de vehicule, potrivit estimărilor unor distribuitori de anvelope.

„În prezent este o criză de anvelope pentru autoutilitare ușoare, cu masa sub 3,5 tone, precum Dacia Papuc, Fiat Doblo, Renault Transit, Ford Transit și altele, inclusiv pentru microbuzele de transport de călători gen Maxi Taxi și dubițe”, a declarat pentru gândul Denis Duțescu, șef service în cadrul Binar Impex, unul dintre cei mai mari distribuitori de anvelope. Legislația care intră în vigoare de la 1 noiembrie prevede dotarea cu anvelope de iarnă și a autovehiculelor cu 3,5 tone care circulă pe porțiunile de drum cu zăpadă, gheață sau polei.

Anul trecut, proprietarii de autoturisme au cumpărat circa două milioane de anvelope de iarnă noi, potrivit unor estimări ale distribuitorilor, astfel că această piață s-a ridicat la circa 142 de milioane de euro, calculul fiind făcut pentru un preț mediu al unei anvelope de 300 de lei.

„Țin pe stoc șase bucăți de anvelope pentru Dacia Papuc. Cine știe ce pile apar”

Pe de altă parte, distribuitorii de anvelope spun că sunt câteva mărci de autoturisme pentru care stocurile de cauciucuri de iarnă sunt reduse.

„Nu se găsesc anvelope de iarnă pentru Dacia Papuc. Eu am șase bucăți pe care le țin pe stoc, în caz că apar cine știe ce pile”, mărturisește zâmbind un distribuitor de anvelope.

Nici posesorii de Matiz nu au mai mult noroc. „Anvelope de iarnă 155/65R13 pentru Matiz se găsesc destul de rar. Dacă vrei 50-60 de anvelope pentru Matiz, nu găsești”, spune un distribuitor engros de anvelope.

Fără cauciucuri ieftine pentru Logan

Mulți dintre proprietarii de autoturisme Logan au constatat în această perioadă că nu găsesc decât cauciucuri scumpe, peste 250 lei bucata. „Exista o ofertă de anvelope reșapate pentru Logan care s-a cam epuizat. Anvelope noi, ieftine – de 200-220 lei bucata – pentru Logan nu se mai prea găsesc”, a declarat Duțescu.

Cu cât și de când s-ar mai putea scumpi cauciucurile de iarnă

Denis Duțescu spune că prețurile anvelopelor de iarnă ar mai putea să crească după ce va cădea prima zăpadă, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. „Încă este o situație în așteptare. Lumea umblă din poartă în poartă, strâmbă din nas, căutând cauciucuri de iarnă mai ieftine. Cred însă că după ce va cădea prima zăpadă în București lumea nu se va mai uita atât de mult la prețuri și își va lua cauciucuri de iarnă. Anul trecut, după ce a început să ningă, prețurile anvelopelor de iarnă au început să crească cu 3%-5% pe zi. Cel mai probabil așa se va întâmpla și în acest an”, a mai spus Duțescu.

Unii distribuitori spun că noua legislație deja a dus la majorări de prețuri ale cauciucurilor de iarnă. „Piața într-adevăr a reacționat. Prețurile la anvelopele de iarnă au mai crescut în ultima vreme, ca urmare a noii legislații, valabile din 1 noiembrie. Se face chiar bișniță. Sunt vânate tipurile de dimensiuni de anvelope pentru care stocurile sunt mai reduse. Noi însă am păstrat constante prețurile”, a declarat pentru gândul Andrei Slavov, manager piese de schimb la Toyota România.

Cum a apărut criza anvelopelor

„Ciclul de producție pentru o anvelopă – de la arborele de cauciuc până când ajunge anvelopa pe piața din România-este de 2-3 luni. Distribuitorii fac plata la termen, cam la 3 luni. În acest interval total de 6 luni, producătorul are nevoie de finanțare. Însă băncile sunt mai rezervate, nu se mai expun ca altă dată. Iar producătorii de anvelope au început să se axeze pe anvelope mai scumpe, de tip Premium, care aduc profituri mai mari”, este de părere Denis Duțescu. El spune că în prezent asistăm la este o criză de subproducție de anvelope. Marii producători de anvelope din lume au fabrici și în România. În medie, comenzile pe care le dau distribuitorii către producătorii de anvelope le sunt onorate în proporție de 60-70%, iar marfa le este livrată în tranșe lunare.

În 2010 distribuitorii spun că vânzările de anvelope de iarnă au crescut cu 27-30%, față de 2009. Multe persoane și firme cu flote auto și-au dotat mașinile cu anvelope de iarnă, știind că din 1 noiembrie 2011 intră în vigoare noua prevedere. „Anul trecut marfa a fost relativ la același nivel ca și acum”, spune unul dintre distribuitorii de anvelope.

Aglomerație în service-uri

Reprezentanții service-urilor spun că afacerile le merg bine. „Avem mare aglomerație la service în această perioadă. Anul trecut nu am avut cereri de anvelope de iarnă decât atunci când a venit zăpada. Acum oamenii vor să își ia anvelope de iarnă pentru că intră în vigoare prevederea privind obligativitatea dotării cu astfel de cauciucuri”, a declarat pentru gândul Dragoș Dumitrescu, Director Post-Vânzări Toyota Motor Service. El spune că lângă sediul lor sunt două vulcanizări, unde „este coadă non-stop de ceva vreme”.


Dumitrescu spune că proprietarilor de mașini încă nu le este prea clar ce anvelope le trebuie, chiar dacă Ministerul Transporturilor a luat decizia privind obligativitatea anvelopelor de iarnă pe drumurile cu zăpadă, polei și gheață încă de anul trecut. „Mulți vin și ne întreabă dacă le trebuie anvelope cu un fulg de nea, iar noi le explicăm că le trebuie doar anvelope cu simbolurile M și S”, povestește Dumitrescu. El a povestit cum unii șoferi nu știu că au mașinile deja dotate cu anvelope acceptate de noua legislație. „Chiar zilele trecute a venit cineva la mine să ia anvelope de iarnă. Eu i-am descoperit, pe anvelopele pe care le avea deja la mașină, un M și S scrise mic, undeva. Avea chiar niște anvelope japoneze, de foarte bună calitate. > a fost reacția lui”, ne-a relatat Dragoș Dumitrescu.

Încă din toamna anului trecut, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anunțat că de la 1 noiembrie 2011 va intra în vigoare obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă a automobilelor, una dintre motivații fiind și reducerea cheltuielilor legate de decongestionarea drumurilor blocate de mașinile înzăpezite. gândul a prezentat la acea vreme „povestea” cauciucurilor de iarnă, începând cu momentul în care ministrului Transporturilor i-a venit ideea introducerii acestei obligativități. „Acum o lună, în timp ce veneam din Poiana Brașov înspre București, au început să cadă câțiva fulgi de zăpadă. Brusc, au început ciocnirile între mașini. M-am enervat, i-am sunat pe cei de la Compania de Drumuri și i-am luat la întrebări. Le-am zis că îi dau afară dacă nu iau măsuri urgente. Ei mi-au spus că nu e vina lor, pentru că toată lumea are cauciucuri de vară. Așa mi-a venit ideea”, declara, în noiembrie anul trecut, pentru gândul, Anca Boagiu, ministrul Transporturilor.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide