Criza creditelor într-o nouă etapă. Oficialii BNR vorbesc de „oameni scoși din case”

Criza creditelor într-o nouă etapă. Oficialii BNR vorbesc de „oameni scoși din case
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 25/04/2012, 03:57

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, atrage atențiacă tot mai mulți români cu restanțe la credite riscă să fieexecutați silit de bănci, rămânând astfel fără locuințele cumpăratecu banii împrumutați, cu care au garantat finanțările. „S-ar puteasă vedem și lucruri triste, s-ar putea să vedem și oameni scoși dincase. Sigur că e important ca băncile să fie atente la aceastăproblemă socială, e important ca și Guvernul să intervină înaceastă chestiune, dacă poate interveni”, a declarat Vasilescuîntr-o conferință de presă desfășurată la Ploiești.

Per total, restanțele românilor numărau aproximativ 2,15miliarde de euro în prima lună a acestui an, de la aproximativ 900de milioane de euro în ianuarie 2009, arată datele BNR, sumelereferindu-se la expunerea față de un singur debitor, de cel puțin20.000 de lei. În ianuarie, peste 214.000 de români – persoanefizice și companii – aveau restanțe la bănci, în creștere cu 36%comparativ cu prima lună a anului trecut, ceea ce înseamnă căaproape un sfert din debitori au întârzieri la plata ratelor.

Recent, specialistul în insolvență și faliment Gheorghe Pipereaavertiza asupra creșterii alarmante a cererilor de executare silităformulate de bănci în cazul persoanelor fizice, cele mai multepentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 de lei. Astfel,potrivit acestuia, în februarie, peste 100.000 de români erau înprocedură de executare silită pentru că nu și-au plătit ratele labănci.

Finanțele au contribuit la recesiunea din2009

La înrăutățirea situației economice în 2009 a contribuit chiarstatul, care s-a împrumutat masiv de la bănci, pentru a acopericheltuielile curente, avertizează consilierul guvernatorului bănciicentrale.

„Având bani, băncile au dat sistematic, de-a lungul întreguluian (anul 2009 – n.r.), săptămână de săptămână, MinisteruluiFinanțelor. Pentru ce? Pentru acoperirea deficitului bugetar înprimul rând. Adică să plătească pensii, să plătească salarii, săplătească datorii, atât cât a putut Ministerul Finanțelor săplătească, pentru că, din păcate, a plătit prea puțin și acontribuit și Ministerul Finanțelor la recesiunea pe care amsuportat-o în 2009”, a spus Vasilescu.

Anul trecut, împrumuturile statului s-au ridicat la aproape 30miliarde de lei (în jur de 7 miliarde de euro), în creștere cu 172%față de finele anului 2008, arată datele băncii centrale. Dealtfel, faptul că statul a „uitat” să-și onoreze datoriile față decompaniile private se vede și în modul în care au fost îndeplinitecriteriile de performanță stabilite prin acordul stand-by cuinstituțiile financiare internaționale. România a respectatcondițiile cerute de FMI, cu o singură excepție: cea legată dearierate, pentru care am obținut o amânare.

Nu există program anticriză

Potrivit acestuia, arieratele au fost făcute de către MinisterulFinanțelor, care nu a achitat notele de plată către firmele privateși, prin aceasta, „le-a mai dat un brânci”. La finele anuluitrecut, datoriile totale ale statului către firme erau de 2,67miliarde de lei, cea mai mare parte fiind întârzierile la plată depeste 30 de zile, de 683 milioane de lei. Cel mai mare datorniceste administrația locală, care la sfârșitul anului 2009 avea deplătit către mediul privat 1,6 miliarde de lei, în special cătreconstructori. Problema datoriilor mai mari de 90 de zile este încontinuare de actualitate, guvernul trebuind să le reducă cu 60%până la finele anului, de la 1,5 miliarde de lei la 480 milioane delei în decembrie 2010.

Statul nu numai că a contribuit la recesiunea din 2009, cândeconomia a scăzut cu 7,1%, dar nici nu a luat vreo măsură realăpentru combaterea efectelor crizei. „Din păcate, foarte multemăsuri (…) anticriză de fapt nu sunt măsuri anticriză, ci suntmăsuri sociale menite să anestezieze efectele crizei sau efecteleunor măsuri anticriză care sunt, vrând, nevrând, dure”, a spusconsilierul guvernatorului BNR. El a subliniat că singurul programanticriză „real, concret și eficace” este acordul cu FMI, ComisiaEuropeană și Banca Mondială, după cum a declarat anul trecut MugurIsărescu, guvernatorul BNR.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
BOMBA despre Pfizer! Toți cei vaccinați cu două doze trebuie să știe imediat
Dezvăluirile care au cutremurat lumea sportului! ”M-am gândit la sinucidere, am avut şi nebunia asta...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan