CRIZĂ ÎN EUROPA: Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru

CRIZĂ ÎN EUROPA: Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru
Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru, la doi ani după revenirea la creștere economică, a declarat marți guvernatorul băncii centrale spaniole, Miguel Fernandez Ordonez, care a confirmat că declinul de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut a continuat la începutul lui 2012

Spania a reintrat în recesiune în primul trimestru, la doi ani după revenirea la creștere economică, a declarat marți guvernatorul băncii centrale spaniole, Miguel Fernandez Ordonez, care a confirmat că declinul de 0,3% din ultimele trei luni ale anului trecut a continuat la începutul lui 2012, scrie Mediafax.

„Agravarea crizei datoriilor, începând din vara trecută, a întrerupt revenirea fragilă a economiei”, a afirmat Ordonez într-un discurs, transmite AFP.

După contracția din ultimul trimestru din 2011, tendința negativă a continuat în primele luni din acest an, ceea ce înseamnă că economia spaniolă se află din nou în recesiune, a adăugat guvernatorul.

Două trimestre consecutive de contracție a PIB indică intrarea țării în recesiune.

Datele preliminare referitoare la evoluția economiei spaniole în primul trimestru vor fi publicate la sfârșitul lunii aprilie.

„Așa cum s-a întâmplat în 2008 și 2009, principala slăbiciune a economiei Spaniei este cererea internă”, a subliniat Ordonez. Piața internă este afectată de nivelul foarte ridicat al șomajului, de circa 23%.

După o creștere economică de numai 0,7% în 2011, guvernul de la Madrid anticipează pentru acest an o contracție a PIB de 1,7%, cu creștere economică negativă în primele două trimestre.

În acest context dificil, guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar în acest an la 5,3% din PIB, de la 8,51% în 2011. Pentru 2013, ținta deficitului bugetar este de 3%, considerată deja nerealistă de numeroși analiști.

Spania a împrumutat marți 3,178 miliarde de euro prin emisiuni de titluri pe termen de 12 și 18 luni, la randamente în creștere puternică . Pentru titlurile pe termen de 12 luni randamentul obținut a fost de 2,6% (față de 1,4% în 20 martie), iar pentru titlurile pe 18 luni randamentul a atins 3,1% (față de 1,7% în martie).

Guvernul de la Madrid urmează să efectueze joi o altă emisiune de obligațiuni pe termen de 10 ani, prin care vrea să obțină 5,5 miliarde de euro.

Inchide