CRIZA ZONEI EURO: Șase săptămâni pentru salvarea monedei unice. Ministrul Leonard Orban: „Există pericolul să nu se adopte bugetul UE, ceea ce ar duce la dezintegrarea Uniunii”

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 21:10

Pe fondul temerilor privind reintrarea economiei globale în recesiune, România are, în teorie, un avantaj deosebit față de multe alte state: accesul la peste 20 de miliarde de euro din fonduri europene.

Gradul real de absorbție în cazul proiectelor derulate prin Fondul de Coeziune, fie că este vorba despre cele de Mediu, de Transporturi sau de politici regionale, este însă de doar 3,7%, în contextul în care economiștii susțin că atragerea fondurilor europene reprezintă cea mai importantă șansă, dacă nu chiar singura, a României de a reporni cât mai repede economia.

Noul șef al gestionării fondurilor UE din România: „Se apropie momentul în care vom începe să pierdem bani”

Leonard Orban, numit recent în funcția de ministru al Afacerilor Europene, trage semnalul de alarmă: „Se apropie momentul în care vom începe să pierdem bani”. „Mi-am propus un obiectiv clar: ca la sfârșitul anului 2012 să atingem un grad de absorbție de 20%”, a declarat fostul comisar european în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV duminică dimineață.

Întrebat dacă fondurile europene pot constitui acel motor de creștere economică de care are nevoie România, Leonard Orban a subliniat: „Va trebui. E obligatoriu”. El a dat ca exemplu de îmbunătățire a situației faptul că acum câteva zile Comisia Europeană a aprobat două proiecte de autostrăzi pe bani UE, respectiv Nădlac-Arad și Orăștie-Sibiu.

Pe lângă incapacitatea administrativă a României de a atrage fondurile europene există însă un alt mare risc, pe viitor, privind stimularea creșterii economiei locale cu bani de la UE: criza din Uniune și discuțiile din ce în ce mai dure privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

România, alături de alte nouă state, va fi marginalizată de cele 17 state ale zonei euro

„Sunt foarte multe semne de întrebare (în ceea ce privește evoluția economică a Uniunii, n.r.). Nu e numai semnul de întrebare legat de evoluția Greciei. Sunt mari semne de întrebare legate de evoluția zonei euro. Ce se va întâmpla, care este viitorul acestei zone, cum se va poziționa?”, a declarat ministrul Afacerilor Europene.

El a explicat că în momentul de față există anumite obiective de a consolida integrarea în zona euro, ceea ce ar putea da naștere unor prevederi care vor trebui aplicate inclusiv de statele non-euro din Uniune. „Din ce în ce mai multe decizii vor fi luate la nivelul Uniunii Europene a zonei euro, respectiv UE 17, iar celelalte state vor asista la luarea deciziilor și vor trebui să le aplice”, a declarat fostul comisar european, care a precizat că vom ajunge „să ne batem” pentru a avea la dispoziție mai mulți bani.

Cei mai mari contribuitori la bugetul UE vor să plătească mai puțini bani în contul Uniunii

Acum două săptămâni, Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda, Austria, Italia, Finlanda și Suedia au semnat un „non paper” (document care nu este considerat oficial, dar care reprezintă poziția lor de principiu), în care atrăgeau atenția că cererea Comisiei Europene de majorare a bugetului UE pentru perioada 2014-2020 cu 5% față de cel din perioada 2007-2013 li se pare „excesivă”, conform Wall Street Journal. „Cheltuielile publice europene nu pot fi ferite de eforturile naționale considerabile”, se precizează în document.

Vestea bună, după cum susține ministrul român al Afacerilor Europene, este că cele opt state nu s-au înțeles între ele asupra unei cifre concrete sau a unui procent cu care consideră că ar trebui micșorat bugetul UE. Cifra înaintată de către Comisie privind bugetul este de 972,4 miliarde de euro în termeni de plăți efective (1,1% din PIB-ul UE), respectiv de 1.250 de miliarde de euro dacă se iau în considerare și angajamentele. Cum fondurile europene sunt plătite din aceste buget, orice micșorare a lui va duce, inevitabil, la scăderea sumelor totale disponibile pentru România.

Lista statelor UE, după contribuția la bugetul Uniunii și după banii pe care îi primesc înapoi (în miliarde de euro, conform sumelor asumate pentru bugetul pe 2007-2013)

Sursă: Open Europe

Dacă nu se votează bugetul UE pe 2014-2020, UE s-ar putea dezintegra

Faptul că cele opt state nu s-au înțeles, deși este un lucru bun, în sensul în care presiunea exercitată asupra Comisiei nu este încă foarte mare, subliniază însă existența unei alte mari probleme: este o probabilitate din ce în ce mai mare ca bugetul să fie adoptat cu mare greutate, sau, în cel mai rău caz, să nu fie adoptat deloc, ceea ce ar echivala cu destrămarea UE. „Până la urmă cred că principalul obiectiv pe care îl avem e ca finalmente să se adopte un buget. Pentru că dacă nu se va adopta un buget va fi o criză atât de puternică în Uniunea Europeană, încât îmi pun semne de întrebare cu privire la viitorul acestei construcții”, a declarat Leonard Orban, cel mai nou ministru din cabinetul Boc.

Ministrul de Finanțe al Marii Britanii: UE mai are doar șase săptămâni pentru a salva euro

Până la deznodământul negocierilor pe viitorul buget al UE însă, problema mai stringentă este rezolvarea crizei din zona euro, respectiv readucerea încrederii pe piețele financiare. George Osborne, Cancelarul Marii Britanii (funcție echivalentă cu a unui ministru de Finanțe), a avertizat liderii din zona euro că mai sunt doar șase săptămâni pentru a salva moneda unică europeană de colaps. „Răbdarea comunității internaționale se apropie de sfârșit (…). Zona euro mai are doar șase săptămâni pentru a rezolva această criză politică”, a declarat el, citat de Daily Mail. Peste șase săptămâni va avea loc, în Franța, întâlnirea oficială a membrilor G 20, a celor mai mai mari economii ale lumii.

Citește și: Ce poate face România în fața unei NOI CRIZE. Mihai Tănăsescu, pentru Gândul: Așa ceva nu s-a mai întâmplat ÎN ISTORIA MONDIALĂ. Să ne pregătim pentru un alt mod de a trăi pe Pământ

Marea Britanie a „pompat” deja circa 200 de miliarde de lire în economie, pentru a creștere lichiditatea și pentru a impulsiona revenirea economică, însă piețele financiare se așteaptă la o nouă „injecție”, de circa 300 de miliarde de lire sterline. Sursa banilor este însă tiparnița, ceea ce înseamnă că, pe termen lung, presiunile inflaționiste vor fi din ce în ce mai puternice, pe măsură ce economia, respectiv consumul, încep să crească într-un ritm susținut.

Osborne a cerut, de asemenea, liderilor din euro-zonă, să se asigure că băncile care au expuneri mari pe statele supraîndatorate, cum ar fi Grecia, sunt suficient solide financiar, pentru a evita eventuale falimente de bănci, ceea ce ar aduce haos în UE.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Este absolut obligatoriu pentru toată România! Un medic a spus exact ce trebuie să facă...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...