Cu cât ar putea crește salariile bugetarilor în 2011. De unde face Guvernul rost de bani

Redactor:
Victor Rotariu
Cu cât ar putea crește salariile bugetarilor  în 2011. De unde face Guvernul rost de bani
Singurele metode prin care statul poate crește salariile bugetarilor în 2011, așa cum au fost ele anunțate de către oficialii Guvernului, sunt disponibilizările, renunțarea la al 13-lea salariu și la primele de vacanță pentru a le include în salariul lunar și posibila reducere a CAS.

Singurele metode prin care statul poate crește salariilebugetarilor în 2011, așa cum au fost ele anunțate de cătreoficialii Guvernului, sunt disponibilizările, renunțarea la al13-lea salariu și la primele de vacanță pentru a le include însalariul lunar și posibila reducere a CAS. În timp ce procentul cucare vor crește salariile bugetarilor anul viitor, când expirăefectele legii din iunie prin care acestea au fost micșorate cu25%, este în continuare necunoscut, ceea ce este sigur este căstatul nu va cheltui anul viitor mai mult de 39 de miliarde de leipe salariile angajaților proprii și că în ianuarie 2011 numărulacestora trebuie să fie sub 1,29 milioane.

Conform calculelor gândul, prin renunțarea la al 13-lea salariuși la primele de vacanță s-ar putea opera o creștere medie de pânăla 15% din salarii, iar prin disponibilizarea a încă 40.000 debugetari până la finele acestui an s-ar putea efectua o majorare deîncă 3%.
Prin disponibilizările de până acum Guvernul a obținutposibilitatea de a majora doar cu 2,56% salariile în 2011.

Puterea de cumpărare va fi protejată deinflație

„Salariul minim și salariile bugetarilor vor crește cu siguranțăîn 2011. Din respect pentru consultările care au loc acum cusindicatele și patronatele, respectiv în coaliție, nu lansez cifreexacte. Dar avem câteva lucruri foarte clar stabilite: ținta de1,29 milioane de angajați în sistemul bugetar, fondul public desalarii de 39 de miliarde de lei, respectiv deficitul bugetar de4,4% din PIB. Vă pot însă garanta că legea salarizării unitare vaintra în vigoare de la 1 ianuarie 2011 după asumarea răspunderiiguvernului, respectiv că salariile bugetarilor vor crește cel puțincu rata inflației”, a declarat pentru gândul Andreea Paul-Vass,consilier personal al premierului Emil Boc.

Theodor Stolojan însă, prim-vicepreședintele PDL, nu a ezitat săprezinte public cifra cu care ar putea crește salariile în 2011:18%, cu mențiunea că „ideea inițială era să aplicăm reducerea depersonal în sectorul public, iar la cei rămași să putem reveni la 1ianuarie la salariile de dinainte de reducere. Din păcate, nicievoluția economică nu a mai fost cea gândită și nici pasul reformeinu a fost cel anunțat”.

În luna septembrie, când s-au plătit salariile pentru lunaaugust, statul a cheltuit 3,16 miliarde de lei pe lefurilebugetarilor, ceea ce corespunde unei cheltuieli anuale de 38 demiliarde de lei. Astfel, dacă după acel moment nu s-ar mai fi datafară niciun bugetar, „spațiul de manevră” al Guvernului -procentul cu care ar putea crește salariile, pentru a respectaplafonul de 39 miliarde de lei impus de FMI, ar fi de 2,56%.

Băsescu nu pare de acord cu micșorarea CAS

O altă metodă ar putea fi reducerea CAS, variantă susținută maiales de Guvern. „Dacă în trimestrul întâi avem creștere economică,atunci discutăm în a doua jumătate a lui 2011 despre posibilitateadiminuării CAS pentru recuperarea mai puternică a pierderilorsalariale din 2010”, ne-a declarat Paul-Vass.

Varianta reducerii contribuțiile pe salarii, propusă FMI decătre Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, nu pare a fiînsă susținută și de către președintele Traian Băsescu. „I-am spuscă personal nu îi susțin un asemenea proiect”, a declarat Băsescu,referindu-se la propunerile fostului ministru privind reducereacotei unice la 12% și a contribuțiilor sociale aplicate salariilorcu 3%, de la 44% la 41%. „E o contradicție aici, spunem . Nu sepoate”, a adăugat el. Cu câteva săptămâni înainte însă, invitat laemisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Prot TV, șeful statului s-adeclarat un adept al reducerii contribuțiilor sociale. „Asta așsusține dacă am găsi o soluție de compensare în buget. Scădereacontribuțiilor este esențială”, declara atunci președinteleRomâniei.
Principala sursă de bani pentru eventualele majorări salariale din2011 însă, așa cum reiese ea din declarațiile președintelui, rămâneprocesul de disponibilizare a bugetarilor.

„Este extrem de important cum se va îndeplini procesul derestructurare. Dacă va fi o restructurare corectă, probabil căprocentul (de majorare a salariilor bugetarilor în 2011, n.r.) vafi mai mare. Dacă nu se va restructura aparatul bugetar, procentulva fi mai mic”, a declarat Traian Băsescu la televizuneapublică.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide