Cum a ajuns o garsonieră de la 76.000 la 40.000 de euro. Notarii șomează

Redactor:
Maria Manoliu
Cum a ajuns o garsonieră de la 76.000 la 40.000 de euro. Notarii șomează
Dacă în 2008, când pe piața imobiliară prețurile au explodat și o garsonieră se vindea, în luna mai, cu 76.000 de euro, în mai 2010 prețul cerut de proprietar a scăzut la 41.101 euro.

Dacă în 2008, când pe piața imobiliară prețurile au explodat șio garsonieră se vindea, în luna mai, cu 76.000 de euro, în mai 2010prețul cerut de proprietar a scăzut la 41.101 euro.

Aceeași scădere, cu aproximativ 50%, s-a înregistrat și laapartamentele cu două camere. Potrivit monitorizării portaluluianunturiparticulari.ro, în mai 2008 un apartament cu două camere sevindea cu 116.000 de euro, iar în primăvara acestui an, pentruacelași tip de apartament proprietarii cereau în medie 67.000 deeuro. La apartamentele cu trei camere prețul a scăzut de la 152.000de euro, cu cât se vindeau în mai 2008, la 91.984 de euro în mai2010. Cea mai mare scădere de prețuri, de 60%, s-a înregistrat laapartamentele cu patru camere. Dacă în 2008 un astfel de apartamentse vindea cu 192.000 de euro, acum pentru el se cer 114.140 deeuro. Statistica este valabilă doar pentru București, iar prețulmediu a fost calculat indiferent de zonă, pe baza ofertelorimobiliare.

Prețul continuă să scadă

Ultimul raport de monitorizare imobiliară realizat pentru lunaiulie de către anunturiparticulari.ro indică o nouă scădere aprețurilor la apartamente. Aceleași statistici mai arată că odatăcu prețurile au scăzut și numărul de oferte scoase pe piață.

În luna iulie, prețul mediu solicitat pentru garsoniere a fostde 40.400 de euro, în scădere cu 8% față de luna iunie a acestuian. Pentru apartamentele de două camere, prețul mediu de strigare afost de 63.700 de euro, în scădere cu doar 1% față de lunaprecedentă. Pentru apartamentele de trei camere s-a înregistrat ocreștere a prețului de 2%, în medie solicitându-se 87.500 deeuro.

Aparent, prețul locuințelor cu trei camere s-a apreciat, darspecialiștii susțin că, de fapt, discutăm de o creșterenesemnificativă, ce nu are o influență asupra evoluției dinultimele luni. Față de începutul anului, prețul apartamentelor detrei camere a scăzut cu 8 procente. Apartamentele cu patru camereau fost ofertate de către proprietari la un preț mediu de 111.300de euro, cu 1% mai mic față de luna iunie. Comparativ cu aceeașiperioadă a anului trecut, proprietarii au solicitat prețuri maireduse cu 10-13%. Trendul prețurilor este unul descendent, însăvariațiile de preț încep să fie din ce în ce mai mici. În ultimele12 luni, prețurile solicitate de proprietari au scăzut cu maximum13%.

A scăzut oferta pentru apartamente de treicamere

În luna iulie, oferta de apartamente nou apărute pe piață ascăzut cu 9%. Cea mai mare pondere în această scădere au avut-onumărul de oferte de trei camere, care s-a redus cu 13%. Oferta degarsoniere nou apărute a scăzut cu 9% în luna iulie.

Numărul apartamentelor de două camere s-a situat aproximativ laaceleași cote ca luna precedentă, cu o reducere de doar 3%, învreme ce pentru apartamentele de patru camere numărul ofertelor ascăzut cu 16%.

Notarii: „Nu există cerere și nu există niciofertă”

Președintele Camerei Notarilor Publici București, Doina Rotaru,susține că actualele prețuri vehiculate pe piața imobiliară suntdeparte de realitate. „Prețurile reale sunt cele la care vândbăncile în urma executărilor silite. Nu înțeleg cum au scăzutprețurile dacă nu se fac tranzacții imobiliare. Piața este înstagnare. Nu există cerere și nu există nici ofertă. Există camdouă-trei vânzări de apartamente pe săptămână.
Oamenii nu mai vin să-și facă nici succesiunile. De ce să dea banipentru o moștenire dacă nu mai pot să ++o vândă?”, a declarat eapentru Gândul. Nici înprivința terenurilor lucrurile nu stau mai bine. Pentru lipsa deinteres a cumpărătorilor, Doina Rotaru are o explicație: „Existădouă categorii: cei care au de vânzare case sau terenuri și ceicare au bani să investească. Prima categorie nu vinde și așteaptăca prețurile să revină la nivelul celor din 2008. Cea de-a douacategorie așteaptă ca prețurile să scadă atât de mult încât săcumpere cu un euro un hectar de teren.”

Inchide