Cum a fost calculat prețul de vânzare al Cupru Min. De ce statul nu a luat în considerare și valoarea zăcământului

Cum a fost calculat prețul de vânzare al Cupru Min. De ce statul nu a luat în considerare și valoarea zăcământului
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 25/06/2013, 14:19

Prețul de licitație pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societății și cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiții estimate chiar de conducerea unității, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare și valoarea zăcământului, scrie Mediafax.

Pentru stabilirea prețului de pornire la licitație a fost aplicată metoda activului net corectat, în care bunurile necesare exploatării sunt evaluate diferit de activele considerate fără valoare, și a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, în condițiile în care compania, care deține exploatarea Roșia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României și care a intrat pe profit în ultimii doi ani, a fost tratată de stat ca fiind în stare de faliment și criză de lichidități.

„Prețul de vânzare a fost determinat prin raport de evaluare întocmit în conformitate cu standardele ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor din România-n.r.), pe baza aplicării metodei activului net corectat și a cash-flow. În evaluare nu a fost luată în considerare valoarea zăcământului, ci valoarea activelor societății și cantitățile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate în condițiile efectuării investițiilor tehnologice și de mediu preliminate de către conducerea societății prin intermediul unui plan de afaceri”, se arată într-un document oficial obținut de Mediafax.

Documentul este redactat de Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), instituția din subordinea Ministerului Economiei care a derulat privatizarea Cupru Min.

Conducerea OPSPI nu a putut fi contactată pentru explicații pe această temă.

Pătruți, ANRM: Nu s-a luat în calcul valoarea zăcământului

Contactat de Mediafax, președintele Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), Alexandru Pătruți, a confirmat că în prețul licitației pentru Cupru Min nu a fost inclus și zăcământul de minereu, pentru care cumpărătorul preia licența de exploatare, valabilă până în 2019, pe considerentul că acesta nu este vândut, ci rămâne în proprietatea statului. El a arătat totodată că Guvernul nu a selectat un evaluator la vânzarea companiei.

„La vânzarea Cupru Min nu a fost selectat un evaluator și nu a fost pus în calcul zăcământul, pentru că zăcământul nu se vinde, rămâne în proprietatea statului”, a spus Pătruți.

Prețul minim pentru licitație a fost propus de un evaluator, care a analizat însă doar patrimoniul companiei și a preluat de la Ministerul Economiei și companie estiumările privind necesarul de investiții la Cupru Min.

Marți seara, premierul Ungureanu a arătat că zăcământul Cupru Min este foarte mare și dispune de aproape 800 milioane tone minereu, dar a invocat că acesta are o concentrație de cupru extrem de mică în minereu, de 0,3%, ceea ce face ca zăcământul exploatat la suprafață să aibă nevoie de o tehnologie foarte bună pentru a se obține profit prin exploatare.

Gradul de recuperare, ajustat cu pierderile tehnologice, asigură o cantitate de două milioane tone cupru, care la cotația actuală pe piața internațională, de 8.500 dolari/tonă, conduce la o valoare totală de 17 miliarde dolari, din care se scad cheltuielile de exploatare și producție, potrivit unor specialiști din industrie.

Documentul citat relevă însă că necesarul de investiții pe baza căruia a fost estimată cantitatea de cupru care poate fi exploatată, unul dintre cele două criterii prin care a fost calculat prețul de pornire la licitație, a fost stabilit de conducerea societății, nu de un evaluator independent. Necesarul de investiții tehnologice a fost estimat la 67,3 milioane euro, din care 61 milioane euro realizat până în 2015, iar investițiile de mediu au fost evaluate la 32,2 milioane euro, din care 17 milioane euro pentru acest an pentru extracția și prepararea minereurilor neferoase și rare.

Cupru Min are o capacitate anuală de extracție de 1,5 milioane de tone de minereu

În prezent, Cupru Min are o capacitatea anuală de extracție de 1,5 milioane tone minereu, iar conducerea societății a apreciat că pentru o exploatare rațională a carierei este necesară o dezvoltare a capacităților actuale de producție de până la 3,5 milioane tone minereu extras și prelucrat pe an, la 3,5 milioane tone steril pe an și la 1 milion tone minereu an pentru leșiere (dizolvarea aurului din minereu-n.r.), acestea constituind cantitățile minime de exploatat prin retehnologizarea fluxului.

Chiar și în acest context, societatea a încheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfârșitul anului 2011 a înregistrat o cifră de afaceri netă de 150,6 milioane lei și un profit net de 30,7 milioane lei.

În document se susține însă că, tot la sfârșitul anului 2011, compania acumulase datorii de 64,4 milioane lei, la o valoare a capitalurilor proprii de 32,6 milioane lei, cea mai mare datorie fiind către Electrica Distribuție Transilvania Sud, de 58 milioane lei. Din acest considerent, statul a tratat Cupru Min ca fiind în faliment.

„Societatea a depus eforturi deosebite pentru a demonstra profitabilitatea activității în vederea creșterii atractivității la privatizare, dar fără o infuzie de capital nu-și poate continua activitatea în condițiile actuale mai mult de un an. Deși societatea obține profit din activitatea de exploatare, având în vedere datoria către Transilvania Sud societatea nu poate contracta credite și nu dispune de lichidități pentru realizarea investițiilor. Funcționarea societății la capacitatea actuală mai poate continua pe o perioadă de maximum un an, perioadă în care activitatea poate continua în condiții de retehnologizare sau se închide”, este argumentul Guvernului inclus în document, cu justificarea că închiderea Cupru Min ar necesita lucrări de ecologizare în valoare de 92 milioane euro, care ar cădea în sarcina statului.

Prețul la cupru pe piața internațională, conform cotației spot, a crescut semnificativ în ultimii 30 de ani, interval în care a pornit de la 1.000 dolari/tonă în anii ’80, a ajuns la 3.000 dolari/tonă în 1988-1998, a revenit sub pragul de 2.000 dolari/tonă în 1999-2004 și și-a reînceput creșterea din 2005, ajungând la 9.000 dolari/tonă în 2008. La sfârșitul anului trecut, cotația la cupru era de 7.600 dolari/tonă, iar în prezent se situează la 8.500 dolari/tonă.

Ascensiunea puternică a prețului cuprului remarcată în ultimii ani este rezultatul creșterii abrupte a cererii din partea economiilor emergente, precum China, India sau Brazilia, care construiesc într-un ritm fără precedent, dar și al tranzacțiilor speculative de pe piețele internaționale, din moment ce metalul poate fi cumpărat și vândut liber, exclusiv pentru profit.

Același document relevă că în contractul de vânzare-cumpărare a Cupru Min au fost incluse, ca și clauze care nu pot fi negociate, prevederi prin care cumpărătorul trebuie să își asume obligația de a realiza investițiile pentru protecția mediului, dar și investiții suplimentare pentru supraînălțarea barajului Valea Șesei și reabilitarea drumurilor existente și realizarea unor drumuri noi.

„Vânzătorul nu va răspunde pentru nicio obligație, răspundere și/sau măsură de mediu și/sau privind gospodărirea apelor rezultată din necesitatea conformării cu cerințele de protecție a mediului, indiferent de moemthul apariției cauzei care a generat acea obligație. Vânzătorul nu va acorda nicio declarație, garanție sau despăgubire pentru aspecte care au legătură cu protecția mediului”, se arată în material.

Acum patru ani, pachetul de acțiuni deținut de stat era evaluat la 85,4 milioane de lei

În urmă cu patru ani, când Guvernul a încercat pentru prima dată vânzarea Cupru Min și când societatea era pe pierderi, exista un operator care avea drept de exploatare în perimetrul Roșia Poieni și cotația internațională la cupru oscila între 3.000 dolari și 9.000 dolari/tonă, pachetul de acțiuni deținut de stat era evaluat la 85,4 milioane lei, cu un preț de ofertă de 35,31 lei/acțiune.

La acel moment, dosarele de prezentare au fost cumpărate de firmele Energo Mineral București și Mineco AG Elveția, oferta fiind însă revocată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) după ce Comisia Europeană a recomandat, pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, vânzarea acțiunilor către investiitorul care prezintă oferta cea mai mare, în cadrul unei licitații necondiționate de criterii care pot reduce prețul, precum menținerea obiectului de activitate pentru minimum 10 ani și investiții obligatorii tehnologice și de mediu.

Pentru a evita declanșarea procedurii de investigare a procesului de privatizare, AVAS a hotărât atunci revocarea ofertei, modificarea strategiei de privatizare și pregătirea unei licitații cu strigare la cel mai bun preț oferit, superior valorii prețului de ofertă. La această a doua încercare, dosarele de prezentare au fost cumpărate de Eastern Minerals Corporation România și A-TEC Industries Austria.

La acel moment însă, Cupru Min avea încheiat pe 10 ani un contract de cooperare cu consorțiul format din Energo Mineral București, Cuprom București și IPRONEF București, prin care aceste firme preluat în totalitate activitatea de exploatare a minereului cuprifer în perimetrul Roșia Poieni și închiriau activele aferente activității de exploatare.

Contractul a fost reziliat în 2009, dar AVAS a decis revocarea ofertei de vânzare din cauza crizei economice, lipsei de transparență privind contractul de cooperare (document care nu a putut fi pus la dispoziția potențialilor investitori deoarece consorțiul condus de Energo Mineral nu și-a dat acordul), nefinalizării în timp util a studiului privind problemele de mediu.

La începutul săptămânii trecute, firma canadiană Roman Copper Corp. a câștigat licitația pentru preluarea Cupru Min Abrud la prețul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste prețul de pornire a licitației, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporație fondată de banca de investiții Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activități de investment banking, care oferă servicii de consultanță pentru finanțare corporatistă, restructurare financiară și în domeniul fuziunilor și achizițiilor.

Ministerul Economiei a transmis, miercuri, la solicitarea Mediafax, că Bayfront Capital Partners din Canada, acționarul unic al firmei Roman Copper, va susține preluarea acțiunilor deținute de stat la Cupru Min Abrud și plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa și SUA.

Ministerul nu a precizat la ce investitori se referă.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...