• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Cum a schimbat noul regulament BNR oferta de credite în valută. Câte bănci și-au modificat deja normele

Sumele care pot fi împrumutate de la bănci vor scădea semnificativ, în special pentru creditele de consum, începând cu luna aprilie

Sumele în valută care pot fi împrumutate de la bănci vor scădea semnificativ, în special pentru creditele de consum, începând cu luna aprilie, când băncile se vor alinia noului regulament de creditare în valută adoptat recent de Banca Națională a României (BNR), după cum reiese din calculele reprezentanților brokerilor de credite.

În prezent, majoritatea băncilor au primit avizul BNR pentru ofertele actualizate, în timp ce altele sunt „în corespondență” cu banca centrală pentru a pune la punct ultimele detalii.

Astfel, dacă înaintea aplicării noului regulament un credit de consum în valută, cu garanție ipotecară, în valoare de 10.000 de euro putea fi luat pe 30 de ani de către un client cu venituri de circa 1.250 de lei, de luna viitoare, pentru aceeași sumă venitul mediu al clientului trebuie să fie de circa 2.800 de lei deoarece perioada de rambursare a fost redusă la cel mult cinci ani.

„Creditele de nevoi personale în valută (fără garanție ipotecară n.r.) au acum o perioadă maximă de rambursare de 5 ani, față de 10 ani înainte, ceea ce reduce, în medie, cu aproape 30% suma maximă accesibilă la aceleași venituri. Cele mai afectate sunt creditele de nevoi personale cu garanție imobiliară și fără refinanțare care sunt restricționate acum la o perioadă de maxim 5 ani față de maxim 30 ani înainte”, a declarat pentru gândul Anca Bidian, președinte Kiwi Finance.

Pentru un credit ipotecar în euro în valoare de 60.000 de euro, venitul mediu cerut de bănci va fi de circa 3.400 de lei, cu 7,9% mai mult decât înaintea aplicării noilor norme, potrivit calculelor Kiwi Finance.

Sursă: Kiwi Finance

Avantajele noului regulament: dobânzi mai mici la creditele în lei

Pe termen lung, noul regulament de creditare adoptat de BNR ar putea duce la scăderea dobânzilor la creditele în lei astfel încât să fie atins obiectivul băncii centrale, respectiv stimularea împrumuturilor în moneda națională, este de părere Bidian.

„Nu cred că există un avantaj general valabil din aceste norme, dar faptul că nivelul cererii este încă destul de redus comparativ cu numărul băncilor și ofertelor din piață conduce firesc și natural la menținerea dobânzilor la un nivel redus și chiar la reducerea lor”, ne-a precizat ea.

Noul regulament va obliga băncile să schimbe oferta de credite astfel încât să fie respectate următoarele prevederi:

– Un avans de 25% pentru un credit ipotecar în euro și de 40% pentru un împrumut în alte valute (în lei, avansul obligatoriu va fi de 15%);

– Solicitarea unor garanții de 133% din suma pe care clientul dorește să o împrumute, în cazul creditelor de consum în valută;

– Un credit în valută poate fi rambursat pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat la sfârșitul anului trecut că normele sunt binevenite deoarece un set de criterii mai exigente pentru acordarea creditelor în valută îi protejează pe clienți de riscul valutar.

„Am văzut reacții ciudățele. BNR va impune restricții de creditare. Măi să fie! Un credit de consum pe 20 de ani este un nonsens”, a declarat guvernatorul BNR la începutul lunii octombrie. Isărescu a subliniat că „nici o mașină nu o ții 20 de ani, nici un frigider”. El a explicat că dacă banca vrea să primească înapoi banii de la clienți, atunci trebuie să se asigure că există o corelație între acordarea împrumutului și utilitatea bunului luat pe datorie.

Cât poate împrumuta în lei și în valută un client cu un venit mediu de 2.000 de lei

Circa 95,4% dintre creditele ipotecare acordate până acum populației sunt în valută, potrivit celor mai recente date ale BNR, dobânzile pentru astfel de împrumuturi fiind mai avantajoase. Mai mult, cu același venit, un client poate împrumuta o sumă mai mare în euro, spre exemplu, decât în lei, reiese din calculele brokerilor de credite.

La un venit lunar mediu de 2.000 de lei, un client este eligibil pentru un credit de cel mult 30.000 de euro, pe 30 de ani, cu o rată de 180 de euro pe lună, în timp ce în moneda națională ar putea împrumuta 120.000 de lei (circa 27.900 de euro la un curs de 4,3 lei/euro), pe 30 de ani, cu o rată de 960 de lei (în jur de 220 de euro).

Înainte de aplicarea noului regulament, suma eligibilă unei persoane cu un venit de 2.000 de lei era de circa 33.000 de euro, cu 10% mai mult decât în prezent, în timp ce dacă ar fi ales să se împrumute în moneda națională ar fi putut beneficia de un credit în valoare de 120.000 de lei.

Astfel, suma eligibilă în lei a rămas la același nivel, reiese din informațiile brokerilor de credite, însă dacă înaintea implementării noilor norme suma maximă care putea fi împrumutată în valută era cu 18,2% mai mare decât cea în lei, diferența dintre cele două s-a redus în prezent la 7,5%.

Majoritatea băncilor și-au schimbat deja ofertele de credite

Noul regulament a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, la începutul lunii noiembrie. De la acea dată, băncile au avut la dispoziție 90 de zile pentru a-și modifica ofertele de credit și pentru a le trimite băncii centrale de la care au nevoie de un aviz.

„Toate băncile au trimis modificările în termenul legal. Unele dintre ele au primit deja avizul, altele sunt în corespondență cu BNR”, a precizat Bidian. Mai mult de jumătate dintre băncile prezente pe piața din România au implementat deja noile norme, a adăugat ea.

Inchide