Cum ar putea România câștiga 90.000 de locuri de muncă. Ce vor patronii străini de la noul Cod al Muncii

Redactor:
Victor Rotariu
Cum ar putea România câștiga 90.000 de locuri de muncă. Ce vor patronii străini de la noul Cod al Muncii
Flexibilizarea pieței forței de muncă ar putea crea circa 90.000 de locuri de muncă pe termen scurt, susțin in-vestitorii străini. „Legislația muncii nu se potrivește cu situația economică a României și de aceea trebuie modificată.

Flexibilizarea pieței forței de muncă ar putea crea circa 90.000de locuri de muncă pe termen scurt, susțin in-vestitorii străini.”Legislația muncii nu se potrivește cu situația economică aRomâniei și de aceea trebuie modificată.

Aceste modificări trebuie să vizeze trei aspecte, unul dintreacestea fiind fle-xibilitatea. Trebuie să fie mai ușor săre-crutezi și să concediezi forță de muncă.

Să lăsăm companiile să aibă ușurință în angajare pentru aîncuraja angajarea de personal”, a declarat Schachar Shaine, membruîn consiliul de conducere al Consiliului InvestitorilorStrăini.

Printre propunerile patronilor străini se numără eliminareaobligativității contractelor colective de muncă la nivel naționalsau pe ramuri de activitate pen-tru companiile private,reglementarea contractelor de muncă pe o perioadă determinată șiutilizarea unor criterii de performanță a angajaților.

„Trebuie încurajată munca în regim temporar și nu doar prinleasing de per-sonal. Astfel, pe durata sezonului pentru care estenevoie de forță de muncă suplimentară, angajarea acesteia să poatăfi făcută de către compania respectivă, care plătește toate taxele,și nu prin outsourcing de personal. În acest fel, angajatul s-arsimți mai în siguranță și ar beneficia de toate drepturile care-irevin ca angajat”, a adăugat el.

Reprezentanții patronatelor însă susțin că în momentul de fațămodificarea pe fond a legislației din domeniul forței de muncă nuar face decât să destabilizeze și mai mult situația actuală.

„Modificarea substanțială acum a legislației privind munca înRomânia ar putea crea noi probleme. În momentul de față, proiectulde modificare este supus dezbaterii publice, ceea ce înseamnă căoricine poate contribui cu păreri la elaborarea acestui proiect.Indiferent care sunt aceste propuneri însă sau cine le face,decizia nu poate fi luată fără un dialog concret al Guvernului cupatronatele și sindicatele”, a declarat pentru gândul Cezar Corâci,președintele confederației patronale UGIR-1903. Investitoriistrăini din România susțin, de asemenea, că statul ar trebui săcombată și munca la negru. Ei susțin că, în momentul de față, înRomânia sunt circa 4,2 de milioane de angajați „cu acte în regulă”,în timp ce numărul celor care muncesc la negru este de circa 1,6milioane de persoane, conform unor studii recente.

Cum vrea Guvernul să schimbe Codul Muncii

În proiectul privind modificarea Codului Muncii se prevede,printre altele, că durata maximă legală de muncă nu poate depăși untotal de 48 de ore pe săptămână, conform Mediafax. Există însă șiunele excepții, cum ar fi orele suplimentare. În acest caz însădurata medie săptămânală de lucru nu poate depăși, conformproiectului, totalul de 48 de ore, în intervalul ultimelor patruluni.

În ceea ce privește munca supli-mentară, aceasta va ficompensată prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile de laprestarea ei, față de 30 de zile cât prevede actualul Cod. O altămodificare importantă propusă în proiectul de lege este cea privindextinderea perioadei de preaviz care este impusă angajatului,respectiv de la maximum 15 zile la minimun 20 în cazul angajațilorcu funcții de execuție și de la 30 la 45 de zile pentru angajațiicu funcție de conducere.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide