Cum au încercat Polonia și Ungaria să prevină prăbușirea pieței imobiliare

Cum au încercat Polonia și Ungaria să prevină prăbușirea pieței imobiliare
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 16:43

România este codașa Europei în ce privește măsurile luate pentrusprijinirea pieței rezidențiale. În timp ce majoritatea statelordin UE au aplicat măsuri de stimulare a cererii, România a fostinclusă în „grupul țărilor cu 0-1 măsuri în vigoare”, alături deLetonia, Slovacia și Irlanda, potrivit unui studiu realizat deDeloitte în UE.

La polul opus se află Franța, Germania, Marea Britanie șiSpania, cu 4-5 măsuri de impulsionare a pieței de profil. În țaranoastră, singura decizie de sprijinire a pieței de profil este cealegată de programul „Prima Casă”.

„Există semnale din piață că băncile și-ar putea relaxa relativstrategiile de creditare. Stimulentele guvernamentale ar fibine-venite în acest context, pentru a sprijini relansarea gradualăa economiei”, arată studiul citat.

Reprezentanții constructorilor spun că sunt necesare și altedecizii ale autorităților. „Jumătate din plafonul pentru «PrimaCasă» în 2009 a fost alocat pentru garantarea tranzacțiilor culocuințe vechi. Pe segmentul construcțiilor noi s-au înregistratmai puține tranzacții. Partea bună a fost că unele firme deconstrucții, care aveau de primit bani de la unii dezvoltatori,și-au încasat sumele restante”, a declarat pentru Gândul LaurențiuPlosceanu, președinte Asociația Română a Antreprenorilor deConstrucții (ARACO).

La mai mult de o lună de la debutul „Prima Casă 2”, românii încănu pot lua credite pentru construcția de la zero de locuințe,programul funcționând doar pentru achiziția de case vechi. Guvernular trebui să asigure cofinanțarea pentru atragerea fonduriloreuropene pentru proiecte edilitare sau de mediu, pentru a susținesectorul construcțiilor, crede Plosceanu.

Până acum, circa 18.000 de persoane și-au luat o casă prinprogramul guvernamental, 30% dintre acestea, adică 5.400,cumpărându-și o locuință construită după anul 2008, după cum adeclarat pentru Gândul Irina Constantinescu, director executivFNGCIMM.

Ce au făcut vecinii

Deductibilitatea dobânzilor, scutirea de la plata câștigului decapital, reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului sau fonduri degarantare sunt doar câteva dintre măsurile luate de state UE pentruimpulsionarea sectorului rezidențial. Studiul arată că, de exemplu,în Polonia, guvernul sprijină familiile tinere care își cumpărăprima casă, asigurând plata a 50% din rată în primii opt ani derambursare a creditului. În câteva orașe din Olanda autoritățileasigură subvenții non-fiscale pentru cei care cumpără o casă pentruprima dată sau acordă alte stimulente pentru regiuni aflate îndificultate. De asemenea, în 9 din 10 țări UE se aplică scutirea dela plata câștigului de capital. În 11 state funcționează un fond degarantare ipotecară care susține persoanele fizice ce întâmpinăprobleme la plata creditelor ipotecare. Mai multe state, inclusivPolonia, Ungaria, Slovenia și Marea Britanie, au lansat astfel defonduri în 2009, ca parte dintr-un pachet de măsuri anticriză.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...