Cum explică statul noile taxe: afectează mai ales persoanele fizice și salvează 10.000 de bugetari. Ce bani pierdeți după noul Cod Fiscal

Cum explică statul noile taxe: afectează mai ales persoanele fizice și salvează 10.000 de bugetari. Ce bani pierdeți după noul Cod Fiscal
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 01:49

În ceea ce privește renunțarea la facilitatea fiscală acordatăprogramatorilor, Crăciun spune că nu este vorba neapărat de binesau de rău, ci, din nou, de un principiu. „Ar trebui să ne hotărâmdacă dorim o cotă unică sau una care să fie adaptată fiecăruisector în parte. Dacă vrem cotă unică, toți trebuie să plăteascăacelași procent din venituri, fără excepție. Este greu să vorbeștide solidaritate și de cotă unică atunci când unii plătesc impozitemai mici decât alții”, ne-a spus el.

Cele mai importante măsuri: impozitarea tichetelor demasă și a dobânzilor

• Se vor impozitatichetele cadou, de creșă, de vacanță și de masă, măsurăîn urma căreia statul speră să obțină în șase luni de aplicarecirca 420 de milioane de lei, respectiv 100 de milioane de euro,conform notei de fundamentare.

• Se vor impozitadobânzile la depozitele la vedere/conturi curente și latermen. Măsura ar urma să aducă, pe o durată de aplicare de 6 luni,venituri suplimentare de 217 milioane de lei anul acesta și de 440de milioane de lei anul viitor.

• Programatorii nu mai aufacilități. Proiectul de modificare a Codului Fiscalprevede „includerea în veniturile salariale a veniturilor dinsalarii obținute ca urmare a activității de creare de programe decalculator”. Impactul estimat de Finanțe este de 30 de milioane delei în plus la buget, pe o perioadă de aplicare de 6 luni.

• Vor fi considerate venituriimpozabile și plățile compensatorii.

• Crește impozitul pelocuințe. Pentru prima clădire, alta decât cea dedomiciliu, impozitul va fi cu 30% mai mare, la cea de-a doua se vadubla iar pentru cea de-a treia și următoarele se va plăti cu 200%mai mult decât pe locuința de domiciliu. În șase luni de laaplicare, prevederea ar urma să aducă aproape 46 de milioane de leiîn plus la bugetul de stat.

• Finanțele vor”modificarea cotelor de cheltuială forfetarăacordată la calculul venitului net anual din drepturi deproprietate intelectuală în sensul diminuării acesteia de la 40% la20%, iar în cazul veniturilor de această natură provenind dincrearea unor lucrări de artă monumentală – de la 50% la 25%”.

INFO PLUS

Cât trebuie să aducă de acasă un angajat cu un salariude 2.000 de lei pe drepturi de autor

Un angajat cu un salariu net de 2.000 de lei va încasa într-unan 26.664 de lei brut, din care statul va lua 2.666 de lei,reprezentând impozitul de 10% aplicat veniturilor din drepturi deautor. Cota forfetară, de 40%, va fi de 10.666 de lei, care se vadeduce din brut. Rezultă astfel că angajatul este impozitat cu 16%pe 15.998 de lei, adică trebuie să plătească 2.560 de lei.Angajatul va primi înapoi de la Fisc diferența dintre cât s-a opritla sursă: 2.666 de lei, și cât trebuia să plătească: 2.560 de lei,respectiv suma de 106 lei.

Scăderea cotei forfetare de la 40% la 20% înseamnă că sumadedusă va fi de doar 5.333 în loc de 10.666 de lei, respectiv înloc să se plătească 16% pe 15.998 de lei, angajatul va trebui săplătească pe suma de 21.331, respectiv în loc de 2.560 de lei vatrebui să dea statului 3.413. Cum cei 10% din brut valorează 2.666de lei, reiese că vor trebui aduși de acasă, la recalculare, 746 delei.

Diferențele la plata impozitului pe veniturile dindrepturi de autor în funcție de cota forfetară

Salariu (net/lei) Bani de primit (lei, cotă forfetară 40%) Bani de dat (lei, cotă forfetară 20%)
2.000 106 746
4.000 213 1.493
6.000 320 2.239
8.000 426 2.986
10.000 533 3.733

În scurt timp, românii vor plăti impozite pe dobânzile obținutedin depozitele bancare, pe tichetele de masă, creșă sau vacanță, pesalariile compensatorii primite iar programatorii nu vor mai aveanicio facilitate fiscală când vine vorba despre impozitareasalariilor. Măsurile sunt cuprinse în proiectul de modificare aCodului Fiscal propus de Finanțe, obținut de Gândul, proiectcare se află acum pe masa Guvernului.

Ministerul Finanțelor, care speră să obțină astfel circa 200 demilioane de euro în plus la bugetul de stat, precizează în nota defundamentare că, „având în vedere că cele mai multe dintre măsurivizează persoanele fizice, impactul asupra mediului de afaceri estenesemnificativ”. Spre comparație, anul trecut statul a acordatprime și bonusuri în valoare de aproape 310 milioane de euroangajaților unor companii de stat care au avut pierderi totale decirca 3,5 miliarde de euro.

La capitolul „Impactul social”, oficialii guvernamentali ausubliniat că „fără veniturile suplimentare estimate a fi încasate,în condițiile menținerii deficitului bugetar, ar fi fost afectatecirca 10.000 locuri de muncă (din sistemul bugetar, n.r.)”.

La aceste măsuri se adaugă și scăderea cotei de cheltuieliforfetare în cazul angajaților plătiți în baza unui contract dedrepturi de autor, ceea ce înseamnă că în loc să primească bani dela Fisc în urma recalculării (care are loc după depunereadeclarației de venit global), aceștia vor trebui să aducă bani deacasă. Decizia ar putea afecta până la 500.000 de angajați plătițipe contracte de drepturi de autor, dintre care 80.000 sunt plătițiexclusiv prin acest tip de contract. O altă prevedere importantăeste cea privind creșterea taxelor pe locuințe, altele decât cea dedomiciliu, măsură anunțată recent de premierul Emil Boc, care nu aprecizat în acel moment și care va fi creșterea.

Partenerii sociali, nemulțumiți de lipsadialogului

Discuțiile pe marginea acestui proiect dintre Finanțe șipartenerii sociali au avut loc miercuri, cel puțin oficial.Neoficial, ministerul nu a făcut altceva decât să cheme patronateleși sindicatele pentru a le prezenta documentul. „Am ajuns acolo, auînceput discuțiile. S-a vorbit, s-a explicat. La sfârșitulîntâlnirii, doamna secretar de stat a chemat câțiva reprezentanțiai societății civile și le-a spus: «Îmi pare rău. Proiectul a fostdeja trimis la Guvern». Adică ne-au chemat acolo doar ca să neanunțe că vor face aceste modificări. Nici vorbă de negocieri”, audeclarat pentru Gândul surseparticipante la discuții.

Economiștii susțin că lărgirea bazei de impozitare estebună

Economiștii spun că orice încercare de lărgire a bazei deimpozitare este bună, însă principiile Codului Fiscal în noua formăsunt greu de înțeles.

„Nu înțeleg principiul impozitării tichetelor de masă. Ele astasunt: o facilitate fiscală. Ce rost are să le impozitezi? De ce săle păstrăm și să plătim întreaga infrastructură din spatele lordacă sunt impozabile? Mai bine hotărăște angajatorul să acordeangajaților o mărire de salariu în locul acestor tichete”, adeclarat pentru Gândul RaduCrăciun, director de investiții Eureko Pensii….(Citeșteîn pagina următoare care sunt cele mai importante măsuriprevăzute în noul Cod Fiscal)

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Bomba zilei despre pensiile din România! Abia acum s-a aflat adevărul crunt. Ministrul a recunoscut
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...