Cum ia Mitropolia Ardealului bani europeni pentru a înmulți peștii bio din România. Părintele Necula: „Va fi o construcție ca în poveștile orientale, cu meandre naturale și artificiale”

Cum ia Mitropolia Ardealului bani europeni pentru a înmulți peștii bio din România. Părintele Necula: „Va fi o construcție ca în poveștile orientale, cu meandre naturale și artificiale”
Mierea de albine, vinul, pâinea, laptele și produsele lactate sunt principalele produse ecologice obținute în România.

Biserica Ortodoxă intră puternic pe piața produselor eco: maimulte proiecte depuse pentru atragerea fondurilor europene, aflateîn curs de realizare, vor transforma BOR într-unul dintreprincipalii jucători pe piața produselor bio din România. De pildă,Mitropolia Ardealului intenționează să realizeze o seră pentruproducerea de legume ecologice, precum și o fermă piscicolă care vaarăta „ca în poveștile orientale”, „cu tot soiul de meandrenaturale și artificiale”, a anunțat, pentru gândul, părinteleConstantin Necula, consilier misionar-pastoral și de imagine laMitropolia Ardealului. Mitropolia Ardealului este una dintreinstituțiile din România care a atras fonduri europene pentruproduse ecologice.

„Unul dintre proiecte vizează realizarea unei sere bio de 10.000mp și o fermă piscicolă pentru dezvoltarea unei producții propriide pește. Este o construcție ca în poveștile orientale, cu totsoiul de meandre naturale și artificiale. Proiectele depășesc200.000 de euro, parte din finanțe europene”, explică Necula.Reprezentantul Mitropoliei Ardealului spune că în cadrul altuiproiect european derulat în parteneriat cu Fundația Inimă pentruinimă, „Economia socială – șanse reale pentru o viață mai bună”, seurmărește „dezvoltarea unei întreprinderi de economie socială axatăpe produse bio” și care va fi finalizat în termen de un an.Proiectul are la dispoziție 50.000 de euro, prin finanțarePOSDRU.

Vin ecologic „de laDomnul

Un alt proiect al Mitropoliei Ardealului se referă la producereade vin ecologic, din via de la Sărăcsău, din județul Alba. „Aici aînceput procesul de evaluare pe elemente de agricultură bio și s-atrecut la producerea vinului prin metode ecologice. Procesul esteîndelung și abia la început. Sunt câteva alte proiecte ale unorparohii, care lucrează la trecerea pământului sub regim ecologic-inclusiv pășuni alpine, cu eforturi mari și, uneori, dărâmabile lao pală de vânt”, a mai spus reprezentantul Mitropoliei.

Respect din partea”colegilor de tarla”

Procesul de trecere la o producție de tip bio este anevoios,presupune voință și respect „din partea colegilor de tarla” sau delivadă sau de grădină, este de părere părintele ConstantinNecula.

„Tu poți detoxifia o zonă largă de teren, dar vine vecinul -cunosc cazuri – și dă din avion cu ierbicide, bate vântul și…gataexperimentul bio”, explică Necula. El spune că deocamdată în cadrulMitropoliei nu există terenuri certificate ecologic, pentruconversie fiind necesară o perioadă de șapte ani.

Doar 3% din terenul arabil din România a fost convertit în terenbio. Peste 3.000 de producători bio au cerut atestat în 2011,numărul lor ajungând în prezent la circa 7.460 producători,potrivit statisticilor de la Ministerul Agriculturii.

Produse bio de 60milioane de euro

Românii ar putea consuma în acest an produse ecologice învaloare de aproximativ 60 de milioane de euro, mai mult cu 20% fațăde anul trecut, potrivit datelor de la Asociației Operatorilor dinAgricultura Ecologică „Bio România”. Mierea de albine, vinul,pâinea, laptele și produsele lactate sunt principalele produseecologice obținute în România. La acestea se adaugă fructele depădure, plantele medicinale, plantele oleaginoase -floarea-soarelui și soia – și cereale – grâu, orz, porumb.

„România a exportat anul trecut produse bio în valoare de 150milioane de euro, în timp ce importurile din aceeași categorie s-auridicat la 35 milioane de euro”, anunța recent Marian Cioceanu,președintele Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică „BioRomânia”. Printre cele mai importante piețe pentru export se numărăSUA și Japonia. Principalele produse bio pe care le exportă Româniasunt soia, floarea-soarelui, cereale și produsele procesate dinlapte. În 2009, importurile de produse ecologice s-au ridicat la 10milioane de euro.

Mai scumpe cu până la50%

„Produsele bio de origine vegetală sunt, în medie, cu 10% maiscumpe decât omoloagele lor convenționale, iar produsele de origineanimală cu 10 – 50% mai scumpe decât cele convenționale”, aprecizat, pentru gândul, MarianCioceanu.

Diferența dintre unprodus bio și unul care nu este bio

„Un produs bio este unul care se obține fără utilizareasubstanțelor chimice de sinteză: erbicide, insecticide, fungicide,antibiotice, antiparazitare, hormoni de creștere sau îngrășămintechimice. În prepararea alimentelor se folosesc doar ingredientenaturale acceptate în sistemul agriculturii ecologice”, explicăCioceanu.

Pe eticheta unui produs bio apare cuvântul ecologic, dacăalimentul este produs în România, respectiv Bio sau organic, dacăeste din import. Pe eticheta unul aliment ecologic este obligatoriusă existe numele și/sau codul organismului de certificare șiinspecție care a verificat producătorul acelui aliment, că respectătoate regulile impuse de sistemul agriculturii ecologice.

Pe eticheta alimentului ecologic produs în România trebuie săgăsim sigla națională pentru agricultura ecologică.

De anul viitor va fi obligatoriu ca pe eticheta alimentelorecologice produse în UE să apară noua siglă comunitară aagriculturii ecologice.

Subvenții de 2,1milioane euro de la UE

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aanunțat recent că a efectuat plățile aferente ajutorului specificpentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul deagricultură ecologică, finanțat prin Fondul European de GarantareAgricolă (FEGA). Suma totală plătită beneficiarilor a fost de 2,1milioane euro, din care 1,8 milioane euro pentru un număr de 791exploatații din producție vegetală și 290.260 euro pentru 276exploatații din domeniul creșterii animalelor.

„Până anul acesta nu am primit subvenție pe hectar după ce amaderat la UE, anul acesta vom primi subvenții, dar nu pentruperioada de conversie. Asociația poartă negocieri pentru a primisubvenții și pentru perioada de conversie prin renegocierea PNDR”,a mai arătat președintele Asociației „Bio România”.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Mirela Vaida, dezvăluiri de senzație din trecut. Cu ce se ocupa vedeta la 18 ani:...
×
Inchide