Cum ia Mitropolia Ardealului bani europeni pentru a înmulți peștii bio din România. Părintele Necula: „Va fi o construcție ca în poveștile orientale, cu meandre naturale și artificiale”

Cum ia Mitropolia Ardealului bani europeni pentru a înmulți peștii bio din România. Părintele Necula: Va fi o construcție ca în poveștile orientale, cu meandre naturale și artificiale
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 24/04/2012, 08:50

Biserica Ortodoxă intră puternic pe piața produselor eco: maimulte proiecte depuse pentru atragerea fondurilor europene, aflateîn curs de realizare, vor transforma BOR într-unul dintreprincipalii jucători pe piața produselor bio din România. De pildă,Mitropolia Ardealului intenționează să realizeze o seră pentruproducerea de legume ecologice, precum și o fermă piscicolă care vaarăta „ca în poveștile orientale”, „cu tot soiul de meandrenaturale și artificiale”, a anunțat, pentru gândul, părinteleConstantin Necula, consilier misionar-pastoral și de imagine laMitropolia Ardealului. Mitropolia Ardealului este una dintreinstituțiile din România care a atras fonduri europene pentruproduse ecologice.

„Unul dintre proiecte vizează realizarea unei sere bio de 10.000mp și o fermă piscicolă pentru dezvoltarea unei producții propriide pește. Este o construcție ca în poveștile orientale, cu totsoiul de meandre naturale și artificiale. Proiectele depășesc200.000 de euro, parte din finanțe europene”, explică Necula.Reprezentantul Mitropoliei Ardealului spune că în cadrul altuiproiect european derulat în parteneriat cu Fundația Inimă pentruinimă, „Economia socială – șanse reale pentru o viață mai bună”, seurmărește „dezvoltarea unei întreprinderi de economie socială axatăpe produse bio” și care va fi finalizat în termen de un an.Proiectul are la dispoziție 50.000 de euro, prin finanțarePOSDRU.

Vin ecologic „de laDomnul

Un alt proiect al Mitropoliei Ardealului se referă la producereade vin ecologic, din via de la Sărăcsău, din județul Alba. „Aici aînceput procesul de evaluare pe elemente de agricultură bio și s-atrecut la producerea vinului prin metode ecologice. Procesul esteîndelung și abia la început. Sunt câteva alte proiecte ale unorparohii, care lucrează la trecerea pământului sub regim ecologic-inclusiv pășuni alpine, cu eforturi mari și, uneori, dărâmabile lao pală de vânt”, a mai spus reprezentantul Mitropoliei.

Respect din partea”colegilor de tarla”

Procesul de trecere la o producție de tip bio este anevoios,presupune voință și respect „din partea colegilor de tarla” sau delivadă sau de grădină, este de părere părintele ConstantinNecula.

„Tu poți detoxifia o zonă largă de teren, dar vine vecinul -cunosc cazuri – și dă din avion cu ierbicide, bate vântul și…gataexperimentul bio”, explică Necula. El spune că deocamdată în cadrulMitropoliei nu există terenuri certificate ecologic, pentruconversie fiind necesară o perioadă de șapte ani.

Doar 3% din terenul arabil din România a fost convertit în terenbio. Peste 3.000 de producători bio au cerut atestat în 2011,numărul lor ajungând în prezent la circa 7.460 producători,potrivit statisticilor de la Ministerul Agriculturii.

Produse bio de 60milioane de euro

Românii ar putea consuma în acest an produse ecologice învaloare de aproximativ 60 de milioane de euro, mai mult cu 20% fațăde anul trecut, potrivit datelor de la Asociației Operatorilor dinAgricultura Ecologică „Bio România”. Mierea de albine, vinul,pâinea, laptele și produsele lactate sunt principalele produseecologice obținute în România. La acestea se adaugă fructele depădure, plantele medicinale, plantele oleaginoase -floarea-soarelui și soia – și cereale – grâu, orz, porumb.

„România a exportat anul trecut produse bio în valoare de 150milioane de euro, în timp ce importurile din aceeași categorie s-auridicat la 35 milioane de euro”, anunța recent Marian Cioceanu,președintele Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică „BioRomânia”. Printre cele mai importante piețe pentru export se numărăSUA și Japonia. Principalele produse bio pe care le exportă Româniasunt soia, floarea-soarelui, cereale și produsele procesate dinlapte. În 2009, importurile de produse ecologice s-au ridicat la 10milioane de euro.

Mai scumpe cu până la50%

„Produsele bio de origine vegetală sunt, în medie, cu 10% maiscumpe decât omoloagele lor convenționale, iar produsele de origineanimală cu 10 – 50% mai scumpe decât cele convenționale”, aprecizat, pentru gândul, MarianCioceanu.

Diferența dintre unprodus bio și unul care nu este bio

„Un produs bio este unul care se obține fără utilizareasubstanțelor chimice de sinteză: erbicide, insecticide, fungicide,antibiotice, antiparazitare, hormoni de creștere sau îngrășămintechimice. În prepararea alimentelor se folosesc doar ingredientenaturale acceptate în sistemul agriculturii ecologice”, explicăCioceanu.

Pe eticheta unui produs bio apare cuvântul ecologic, dacăalimentul este produs în România, respectiv Bio sau organic, dacăeste din import. Pe eticheta unul aliment ecologic este obligatoriusă existe numele și/sau codul organismului de certificare șiinspecție care a verificat producătorul acelui aliment, că respectătoate regulile impuse de sistemul agriculturii ecologice.

Pe eticheta alimentului ecologic produs în România trebuie săgăsim sigla națională pentru agricultura ecologică.

De anul viitor va fi obligatoriu ca pe eticheta alimentelorecologice produse în UE să apară noua siglă comunitară aagriculturii ecologice.

Subvenții de 2,1milioane euro de la UE

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aanunțat recent că a efectuat plățile aferente ajutorului specificpentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul deagricultură ecologică, finanțat prin Fondul European de GarantareAgricolă (FEGA). Suma totală plătită beneficiarilor a fost de 2,1milioane euro, din care 1,8 milioane euro pentru un număr de 791exploatații din producție vegetală și 290.260 euro pentru 276exploatații din domeniul creșterii animalelor.

„Până anul acesta nu am primit subvenție pe hectar după ce amaderat la UE, anul acesta vom primi subvenții, dar nu pentruperioada de conversie. Asociația poartă negocieri pentru a primisubvenții și pentru perioada de conversie prin renegocierea PNDR”,a mai arătat președintele Asociației „Bio România”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021