Cum luptă britanicii cu „invazia” supermarketurilor. O liră din șapte cheltuite în magazinele britanice ajunge la marele lanț de retail Tesco

Cum luptă britanicii cu „invazia” supermarketurilor. O liră din șapte cheltuite în magazinele britanice ajunge la marele lanț de retail Tesco
În fiecare zi, în Marea Britanie se deschide un nou magazin al marilor retaileri Tesco, Morrisons, Sainsbury sau Asda, cunoscuți acolo sub numele de "Big Four"

În fiecare zi, în Marea Britanie se deschide un nou magazin almarilor retaileri Tesco, Morrisons, Sainsbury sau Asda, cunoscuțiacolo sub numele de „Big Four”, scrie publicația The Guardian, care publică un reportaj despre cum se luptămicile băcănii cu „nemilosul avânt” al celor patru mariretaileri.

Protestatari dând cu spray-uri pe zidurile unui magazin Tesco,spărgându-i geamurile și purtând o pancartă pe care scrie „93%dintre localnici spun NU Tesco”, așa descrie autorul articoluluiprotestul locuitorilor din Bristol împotriva supermarketurilor.

„Jos, pe stradă, este un Tesco Express, nou, dar pustiu. Stauafară de 10 minute, vineri la ora 16, dar nu sunt mai mult de patrupersoane care intră și ies repede. Înăuntru văd o femeie carecumpără un sandwich, doi membri ai personalului aranjează marfa perafturi”, scrie sursa citată.

Stokes Croft, un colț boem al orașului Bristol, a devenit unsimbol al luptei împotriva așa-numitului „Big Four”: Asda,Sainsbury, Morrisons – și, desigur, Tesco. Tesco a sosit în zonă”pe furiș”, după ce un club de comedie a intrat în faliment, iarcererea pentru „schimbarea utilizării locației” a fost prezentatăde către un avocat anonim, relatează The Guardian, care precizeazăcă locuitorii nu au știut nicio clipă că acolo va fi construit unsupermarket.

Revolte destradă

În luna aprilie, au fost două revolte în Stokes Croft. Una -drept răspuns la un raid al poliției care investiga un presupusatac cu bombă. În urma ei, ferestrele noului magazin Tesco au fostfăcute fărâme. Cealaltă s-a stârnit în timpul unei demonstrațiipașnice care avea loc, de câteva zile în fața magazinului. Atunci,magazinul Tesco a fost atât de grav avariat, încât a trebuit să fieînchis pentru o lună.

La sfârșitul anului trecut, un grup de localnici din Frome, unoraș la nord-est de Somerset, a decis să demareze o campanieîmpotriva supermarketurilor, în urma unor informații potrivitcărora o nouă mare rețea avea să vină în zonă, pe un teren de 3.700mp. Pe Facebook a fost deschisă o pagină a unui grup denumit „Numarilor supermarketuri din Frome”.

„Am prefera să rămânemașa”

Grupul susținea că ar fi de acord ca pe respectivul teren să fieconstruit un magazin alimentar de dimensiuni modeste și consideracă un imens supermarket, unde să fie vândute laolaltă cărți,CD-uri, haine, jucării și altele ar fi o „veste foarte proastă”pentru micile afaceri din oraș, care și-ar pierde din clienți. Înmotivație, grupul arăta că, printre altele, în oraș există deja unmagazin de discuri, un magazin de carte, un extraordinar magazinindependent de jucării și o mulțime de cafenele. „Am prefera sărămânem așa”, își motivează localnicii decizia de a se opuneconstruirii unui nou supermarket în Frome.

După circa o săptămână, în ziarul local a apărut un articol încare se arăta că de fapt cei care s-ar opune venirii unui nousupermarket ar fi nou veniții în oraș, în timp ce „majoritateatăcută” a celor mai vechi nu ar avea aceeași părere.

Luna trecută, același ziar a raportat că a fost constituită onouă organizație numită „Frome pentru toți”, condusă de un fostconsilier local, care militează pentru construcția unui nousupermarket în centrul orașului.

Ceea ce îi unește pe cei ce se declară împotriva pătrunderiimarilor supermarketuri este convingerea că, „dacă nu suntem atenți,vom ajunge într-un viitor în care „Big Four” va reprezenta singuraalegere pe care o vom avea”.

În Marea Britanie există8.000 de supermarketuri

În Marea Britanie există peste 8.000 supermarketuri prin care serealizează circa 97% din vânzările totale de băcănie. Tesco,Sainsbury, Asda și Morrisons reprezintă 76% din această piață. Cotalor în comerțul cu mărfuri non-alimentare se ridică la 14%, încreștere cu 75% față de anul 2003. Din noiembrie 2008 și până înnoiembrie 2010 autoritățile locale au dat autorizație deconstrucție pentru 480 de magazine ale rețelelor din „BigFour”.

Dintr-o statistică făcută din 2008 încoace rezulă căsupermarketurile ocupă 87% din suprafața spațiilor pentru comerțulcu amănuntul pentru care au fost acordate autorizații deconstrucție. În luna mai, Channel 4 News a raportat că, până în2014, spațiile operate de „Big Four” sunt preconizate să crească cu20%, comentând că „o expansiune de asemenea nivel nu s-a maiîntâlnit până acum”.

O liră din șaptecheltuite de britanici ajunge în conturileTesco

La fiecare șapte lire sterline cheltuite în magazinele din MareaBritanie, o liră este cheltuită la Tesco, scrie autorul, citând unarticol din The Telegraph din primăvara anului 2007, când retailerulpreconiza un profit record de 2,5 miliarde lire sterline.

Stokes Croft este doar unul din cele două cazuri celebre aleluptei împotriva marilor supermarketuri. Un alt caz este cel allocuitorilor din Sheringham, un orășel cu o populație de 7.000 deoameni, în Norfolk, în care lupta dintre Tesco și oponenții săidatează de 17 ani.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Marturii șocante din spitalul groazei de la Reșița. O pacientă dezvăluie cum sunt 'tratați' bolnavii
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Noul protocol de tratament pentru SARS-CoV-2, publicat. În ce condiții se recomandă Remdesivirul
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
A agățat o tipă în club, a adus-o acasă și a obligat-o pe soția sa...
Deschiderea mormântului PREOTULUI evreu CAIFA a scos la iveală ceva INCREDIBIL care provoacă o controversă...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ce face acum cântăreața pentru care Băsescu a fugit de SPP. Interviu fără perdea, ce...
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări, felicitări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest...
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Britney Spears este „gata să preia mai mult controlul” asupra vieții sale în 2021!
Inchide