Cum pot influența PROTESTELE din BUCUREȘTI ratingul României. Oficial guvernamental: „Violența este păguboasă economic, pune în pericol siguranța cetățeanului”

Cum pot influența PROTESTELE din BUCUREȘTI ratingul României. Oficial guvernamental: Violența este păguboasă economic, pune în pericol siguranța cetățeanului
Publicat: 23/04/2012, 19:35
Actualizat: 23/04/2012, 20:01

Probabilitatea ca agențiile de rating să reducă ratingul României ca urmare a protestelor violente din ultimele zile este destul de mică, însă la următoarele evaluări acest element va fi luat în considerare, a declarat pentru gândul Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

El a precizat însă că este de părere că imaginea României este grav afectată de protestele violente din ultimele zile.

„Perioada grea trecuse, măsurile de austeritate au fost luate de mult, economia se stabilizase, eram pe un traiect bun, investitorii începuseră să vorbească tot mai bine despre România. Protestele violente fac însă un foarte mare deserviciu imaginii României care este grav afectată”, spune Dumitru.

„Nu cred că agențiile de rating vor reduce ratingul României (ca urmare a violențelor de stradă-n.red.), dar la următoarele evaluări pe care agențiile le vor realiza acest element va fi luat în considerare”, spune Dumitru.

La rândul său, europarlamentarul Theodor Stolojan, fost premier al României, este de părere că protestele de stradă nu pot afecta direct ratingul unei țări, decât în măsura în care autoritățile nu reușesc să le țină sub control. „Dacă asemenea fenomene persistă, dacă Guvernul nu poate realiza un dialog direct cu cei care au puncte de vedere diferite, aceste lucruri încep să conteze”, a declarat pentru gândul Theodor Stolojan.

Andreea Paul: „Se practică un joc periculos al dezinformării și al învrăjbirii reciproce”

Andreea Paul (Vass), consilier de stat al premierului Emil Boc, atrage atenția că mișcările de stradă pot influența rating-urile României în anumite condiții.

„Violența este păguboasă economic, pune în pericol siguranța cetățeanului și alungă cu viteza sunetului turiștii, dar strada poate influența rating-urile României în cazul unei mișcări de protest haotice și de durată care blochează activitatea economică și, implicit, viteza relansării economice. Altfel, rămâne un manifest democratic”, a declarat pentru gândul Andreea Paul (Vass), consilier de stat al primului ministru.

Ea crede că mișcările de protest din aceste zile trebuie să constituie un avertisment serios pentru guvernanți, ca de altfel și pentru opoziție. „Trăim vremuri grele. Ca să le trecem cu bine, e nevoie de multă muncă, de multă responsabilitate și de mult dialog. Social și constructiv. Schimbarea nu vine din pasivitate sau prin învrăjbire”, spune Andreea Paul.

Pe de altă parte, consilierul premierului consideră că de foarte multă vreme se practică „un joc periculos al dezinformării și al învrăjbirii reciproce”.

Andreea Paul face și o paralelă cu situația din Grecia. „Criza economică recentă, ale cărei efecte se vor vedea multă vreme de acum înainte, nu poate fi rezolvată prin violență stradală. Cazul Greciei este concludent din acest punct de vedere. Protestele pașnice sunt absolut legitime. Distrugerile sau instigările la distrugere sunt doar păguboase”, mai arată Paul.

Nu poți scădea salariile fără să ai reacții”. Ce anume le provoacă frisoane investitorilor

Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, crede că o reacție a populației la măsurile de austeritate era normală, însă ceea ce „dau frisoane” investitorilor străini sunt starea de haos și acțiunile de devastare care vor pune mari semne de întrebare celor care vor să investească și să se dezvolte în România. „Ceea ce s-a întâmplat este dincolo de o reacție umană la măsurile de austeritate”, a declarat pentru gândul Florin Pogonaru.

Pe de altă parte, Pogonaru spune că la nivelul investitorilor străini exista percepția că forța de muncă din țări precum România și Bulgaria are o mare flexibilitate. „Acum se demostrează că nu este așa. Nu poți scădea salariile fără să ai reacții”, conchide Pogonaru.

Boc: „Pe termen mediu și lung există riscul creșterii primei de risc”

La rândul său, premierul Emil Boc a declarat luni că orice acțiune de violență periclitează stabilitatea economică a României, deoarece în aceste condiții există riscul unei creșteri a costurilor de împrumut pentru finanțarea deficitului.

„Este clar că, pe termen mediu și lung, orice acțiune de violență periclitează situația stabilității economice a țării, cu consecințe pentru buzunarele fiecăruia dintre noi, de data aceasta în plan negativ, pentru că există riscul creșterii primei de risc, a costurilor cu care o țară își finanțează împrumutul și deficitul”, a spus Boc, citat de Mediafax.

Emil Boc a arătat că, din acest motiv, un stat de drept trebuie să garanteze condițiile legale și pașnice pentru exprimarea punctelor de vedere, dar și să respingă orice acțiuni de violență care compromit siguranța cetățeanului și soarta României.
Coaliția s-a reunit, luni, la Guvern pentru a discuta despre protestele organizate în ultimele zile în special în București.

În decembrie, Moody’s a confirmat ratingul României

La sfârșitul anului trecut, agenția de rating Moody’s a confirmat rating-ul României pentru obligațiunile emise atât în monedă proprie cât și în alte valute la nivelul de Baa3 cu perspectivă stabilă, menținând astfel rating-ul în categoria investment grade, potrivit unui comunicat din 23 decembrie de la Ministerul Finanțelor.

Rating-ul României este justificat de nivelul scăzut al datoriei publice guvernamentale de, 31% din P.I.B. în anul 2010 comparativ cu alte țări cu rating similar, accesul la finanțare multilaterală și perspectiva promițătoare de creștere economică pe termen mediu. Agenția de rating consideră că au fost făcute eforturi în vederea reducerii deficitului fiscal, care a crescut de la 3% din P.I.B. în anul 2007 la 9% din P.I.B. în anul 2009 în timp ce în anul 2011, va putea fi păstrată ținta propusă de 4,4% din P.I.B. Totodată, reformele structurale inițiate în acest an vor produce beneficii din punct de vedere fiscal pe termen mediu.

„Perspectiva rating-ului este stabilă, deoarece încorporează perspectiva de creștere economică pe termen mediu, reformele structurale recente dar și suportul multilateral extern”, arată sursa citată.

Reprezentanții Moody’s sunt de părere că o revizuire pozitivă a rating-ului pentru România poate fi posibilă doar dacă există dovezi că prudența fiscală observată în ultimul an poate fi păstrată și pe termen mediu, dacă creșterea economică pe termen mediu se situează peste nivelurile înregistrate în ultimii doi ani precum și dacă se realizează implementarea unor proiecte menite să crească absorbția fondurilor structurale UE.

Agenția Standard and Poor’s (S&P) a retrogradat vineri nouă state din zona euro, pe listă aflându-se Franța, Italia, Spania, Austria și Portugalia, și a confirmat calificativele pentru șapte state, printre acestea figurând Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia și Irlanda.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Alertă meteo. Vremea severă pune stăpânire pe România. Temperaturi drastice
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021