Cum poți afla VITEZA REALĂ a conexiunii la internet, GRATUIT, cu ajutorul Comisiei Europene

Redactor:
Alexandra Pele
Cum poți afla VITEZA REALĂ a conexiunii la internet, GRATUIT, cu ajutorul Comisiei Europene
Circa 3.000 de internauți români își vor putea verifica viteza reală a conexiunii de internet cu ajutorul unui proiect derulat de Comisia Europeană

Circa 3.000 de internauți români își vor putea verifica viteza reală a conexiunii de internet cu ajutorul unui proiect derulat de Comisia Europeană (CE). La nivelul Uniunii Europene vor fi selectate în total circa 100.000 de peroane a căror conexiuni la internet vor fi monitorizate pe banii CE, internauții urmând să primească la sfârșitul fiecărei luni un e-mail cu detalii privind calitatea conexiunii lor.

Proiectul își propune să ajute la o mai bună direcționare a viitoarelor investiții CE din acest sector, după cum se arată într-un comunicat al instituției. Studiul face parte dintr-o strategie mai amplă a Comisiei care se va desfășura în perioada 2014-2020, pentru care au fost alocate 9,2 miliarde de euro în vederea îmbunătățirii vitezei conexiunilor de mare viteză la internet.

Unde te poți înscrie

Pentru voluntariat, abonații de Internet din România trebuie doar să se înregistreze pe site-ul SamKnows, care aparține companiei britanice omonime, specializată în măsurarea vitezei conexiunilor de tip broadband, cea care a câștigat licitația pentru acest proiect al CE. La scurt timp de la înregistrare, ei vor primi un dispozitiv „whitebox” special conceput, care se va instala la conexiunea de Internet.

Când voluntarii nu accesează Internetul, dispozitivul va rula o serie de teste automate pentru măsurarea vitezei și a performanței conexiunii. La sfârșitul fiecărei luni, utilizatorii vor primi prin e-mail un raport care va conține rezultatele testelor din luna respectivă și o viteză medie a conexiunii lor de date. În plus, primii 1.000 de participanți înscriși vor avea sansa să câștige, prin tragere la sorți, un iPad2.

Potrivit celui mai recent raport al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), România are 3,13 milioane de conexiuni fixe la Internet, administrate de puțin peste 1.000 de furnizori operaționali. Toți aceștia sunt obligați, începând cu 20 ianuarie 2012, să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet furnizat.

Inchide