Cum se fac în România miliarde de euro din AFACERI CU MEDICAMENTE

Cum se fac în România miliarde de euro din AFACERI CU MEDICAMENTE
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 15:25

Producătorii internaționali de medicamente vor să plătească noua taxă impusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar nu la nivelul impus de Guvern, care ar aduce pierderi de circa 200 de milioane de euro industriei de profil.

„Noi suntem foarte de acord cu această taxă de clawback. Am pus bani deoparte pentru a plăti această taxă. Dar vrem ca ea să fie modificată pentru a putea fi sustenabilă. Ea trebuie legată de bugetul real, nu de cel fictiv”, a declarat, la Interviurile Gândul, Sorin Popescu, șeful grup Comunicare Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Conform OUG 77, care a intrat în vigoare pe 1 octombrie, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor sunt obligați să plătească, trimestrial, o taxă calculată prin aplicarea unui procent asupra cheltuielilor cu medicamentele care depășesc bugetul alocat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„De exemplu, dacă într-un trimestru statul alocă pentru consumul de medicamente un bguet de 100 de milioane de lei iar consumul real este de 150 de milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligația de a o achita către stat este de 33% din vânzări”, a explicat recent Ladislau Ritli, ministrul Sănătății.

Veniturile din noua taxă acoperă fie creditul de angajament luat în vară, fie fraudele din sistem

Statul ar urma să încaseze din aplicarea acestei taxe venituri suplimentare de 1,7 miliarde de lei anul viitor, conform estimărilor ARPIM, respectiv peste 400 de milioane de euro.

Cheltuielile lunare ale CNAS legate de materialele și prestările de servicii cu caracter medical

Sursă: raportul CNAS pe 2010

Noua taxă ar urma să aducă la bugetul CNAS exact suma de care Casa are nevoie anul viitor pentru a achita creditul de angajament de 1,7 miliarde de lei luat în această vară. Fostul ministru al Sănătății, Cseke Attila, a explicat în august, după ce nu i s-a aprobat rectificarea bugetară cerută, de 4,2 miliarde de lei, că a primit în schimb 1,7 miliarde de lei reprezentând credite de angajament.

„Creditele de angajament sunt pentru CNAS, pentru plata medicamentelor compensate și gratuite și a unor programe naționale de sănătate până în octombrie. În schimb, Ministerul Sănătății a primit zero lei, astfel că pentru programul de boli cardiovasculare, diabet și transplant nu avem niciun leu”, a declarat fostul ministru pentru Mediafax, la scurt timp după ce și-a anunțat demisia. Cseke a renunțat la funcția de șef al Sănătății pentru că nu a fost consultat în privința rectificării bugetare, după cum a explicat el atunci.

Suma de 400 de milioane de euro pe care statul ar urma să o obțină din noua taxă este similară și cu nivelul fraudei din sistemul medical național, după cum a recunoscut chiar președintele CNAS, Lucian Duță, într-un interviu acordat Mediafax.

Impactul asupra pacienților este limitat

Impactul asupra pacienților după introducerea suprataxei va fi unul minor, după cum recunosc chiar reprezentanții industriei de profil. Un scenariu pesimist ar fi ca, per total, consumul să scadă cu 30%, respectiv cu excesul de cheltuieli al CNAS față de bugetul asumat și ca unele medicamente să dispară de pe piață. Distribuitorii autorizați de medicamente care nu vor achita taxa vor fi sancționați de către CNAS în sensul că medicamentele acestora vor fi eliminate de pe lista compensatelor, de unde va rezulta scăderea vânzărilor, respectiv a profiturilor.

Problema tratamentelor împotriva cancerului

România, o țară profitabilă pentru producătorii de medicamente

Întrebat de ce producătorii internaționali stau, totuși, în România, în condițiile în care statul le datorează peste un miliard de euro, reprezentând plăți întârziate peste limita legală și a mai impus și suprataxa, reprezentantul ARPIM, a explicat că, pur și simplu, este o investiție pentru viitor. „În România avem o cheltuială pe cap de locuitor de patru ori mai mică decât media în Europa. Noi credem că în viitor România va deveni o piață profitabilă”, a declarat Popescu.

România este însă, după cum recunoaște și reprezentantul ARPIM, și acum profitabilă pentru mulți producători, marja de profit fiind de 20%. Terapia-Ranbaxy, de exemplu, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața farmaceutică, aproape și-a dublat profitul anul trecut față de 2009, acesta urcând de la 9 la 17,6 milioane de euro. Un alt exemplu de creștere spectaculoasă a profitului este Sanofi Aventis, care a avut un câștig net de cinci ori mai mare în 2010 decât în anul precedent, de 2,5 milioane de euro față de 580.000 de euro, conform bilanțurilor depuse la Ministerul Finanțelor.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...