Cum se fură bani în multinaționale. Ce pățesc angajații vinovați

Cum se fură bani în multinaționale. Ce pățesc angajații vinovați
La nivelul multinaționalelor din România se fură sute de milioane de euro pe an, iar în cel mai rău caz cei vinovați sunt dați afară discret, nu înainte de a li se plăti câteva salarii compensatorii pentru a se mușamaliza totul.

La nivelul multinaționalelor din România se fură sute demilioane de euro pe an, iar în cel mai rău caz cei vinovați suntdați afară discret, nu înainte de a li se plăti câteva salariicompensatorii pentru a se mușamaliza totul. Opinia aparține luiGeorge Butunoiu, managing partner al firmei cu același nume și unuldin cei mai cunoscuți experți în resurse umane din România. „Înfirmele multinaționale, riscul de a păți ceva semnificativ dacăești prins furând – și aici vorbesc de sume mari, nu de fleacuri -e aproape zero. În cel mai rău caz ești dat afară din firmă, foartediscret și poate și cu niște salarii compensatorii. Regula de bazăîn astfel de situații este să nu se afle pe piață și în presă,indiferent cât de mare ar fi paguba”, a declarat pentru GândulButunoiu.

Mai mult, unele multinaționale recurg chiar la introducereafurturilor în bugetele anuale și fac „calcule sofisticate” cusumele până la care este mai rentabil să treacă cu vedereapierderile datorate furturilor, decât să pornească anchete interne,care presupun, la rândul lor, noi cheltuieli.

Șefii direcți au cel mai mare interes să mușamalizeze totul, casă nu li se reproșeze că nu au știut să protejeze eficientinteresele firmei. În plus, cu cât valoarea pagubei din cauzafurtului este mai mare, cu atât riști mai puțin. De multe ori, cândpagubele nu sunt mari, aceste furturi sunt tolerate mult timp dupăce sunt descoperite, dintr-un calcul simplu și cinic: „ce am aveade pierdut și ce de câștigat în fiecare variantă”, adicăimplicațiile și costurile totale ale unor acțiuni directe asuprahoțului – costul înlocuirii, imagine etc.- versus valoarea pagubei,după cum arată Butunoiu.

Unde se fură cel mai mult

El este de părere că, de departe, cel mai mult se fură laachizițiile de servicii și de produse. „Cumperi la un preț mai mareși furnizorul îți dă o parte din bani în contul personal, faci olucrare de construcții și îți renovează și ție casa pe gratis -sau, mai bine zis, plătit de firmă etc. Lista e fără sfârșit șiimaginația hoților la fel”, explică expertul în resurse umane. El adat și un exemplu personal. „Mie mi s-a propus odată – printr-unintermediar – un contract pentru un serviciu aproape fictiv de200.000 euro dacă le dau înapoi 60.000 euro cash”, a explicatButunoiu.

„La firmele mari sunt sute de furturi pezi”

Alte metode prin care unele firme multinaționale suntprejudiciate sunt legate de folosirea abuzivă a bunurilor șiresurselor companiei în interes personal, fenomen caracterizat cafiind cvasigeneralizat, la fel ca și umflarea deconturilor cucheltuieli fictive sau la prețuri nereale. Se pare că străinii furăla fel de mult ca și românii, nu e nici un fel de diferență de fondaici, și este de așteptat să fie astfel, ne lămurește expertul înresurse umane.

La cât sunt estimate furturile din multinaționale și cât de desesunt? „Este vorba de sute de milioane euro, la nivelul întregiipiețe. Evident, nimeni nu știe aceste cifre, nici studii sausondaje nu se pot face pentru că toți încearcă să le țină cât maiascunse. Furturile astea sunt continue, permanente”, considerăButunoiu. Evident, cele mai mici sunt mult mai frecvente, lafirmele mari cred că sunt și câteva sute pe zi, dacă socotim șitoate « mărunțișurile », precum folosirea bunurilor firmei îninteres personal.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide