Cum se pregătesc băncile europene de o reducere în masă a ratingurilor. Care sunt băncile din România aflate „în vizorul” Moody’s

Cum se pregătesc băncile europene de o reducere în masă a ratingurilor. Care sunt băncile din România aflate în vizorul Moody's
Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 23/04/2012, 19:40

Băncile europene se pregătesc de un val de reduceri ale ratingurilor de credit în săptămânile următoare, ceea ce ar putea submina recentele eforturi făcute pentru a dezamorsa criza financiară de pe continent, potrivit ediției online a publicației The Wall Street Journal (WSJ).

Sub presiunea băncilor, agenția de evaluare financiară Moody’s a declarat vineri că va amâna până la începutul lunii mai anunțul deciziei prin care analiștii anticipează că vor fi retrogradate ratingurile a 114 bănci din 16 state europene.

Moody’s a anunțat evaluarea ratingurilor încă din februarie, precizând că o astfel de decizie este necesară având în vedere condițiile și mediul economic dur în care operează băncile.

Instituția financiară planificase să înceapă să facă publice deciziile privind evaluarea ratingurilor în această săptămână.

În timp ce Moody’s nu a menționat dacă și în ce măsură va reduce ratingurile diferitelor bănci, oficialii de la mai multe banci de top din Europa au declarat că se așteaptă ca ratingurile băncilor să fie coborâte cu cel puțin o treaptă.

Bancherii fac lobby pentru a nu li se tăia ratingul

În ultimele săptămâni, pe măsura apropierii momentului în care vor începe să fie făcute publice deciziile agenției Moody’s, băncile mari au desfășurat activități de lobby astfel ca agenția de rating să nu le reducă ratingurile cu mai multe trepte, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, citate de WSJ.

Nu ar fi pentru prima dată când băncile europene își văd tăiate ratingurile. De la începutul crizei financiare globale, în urmă cu aproape cinci ani, Moody’s și alte agenții de rating precum Standard & Poor’s au ajustat în jos în mod repetat ratingurile băncilor.

Însă această nouă rundă de evaluare a ratingurilor – prima dată când Moody’s ia în considerare reducerea în masă a ratingurilor de credit bancare europene – vine într-un moment periculos pentru industria de profil.

Împrumut de 1.000 de miliarde dolari pentru 800 de bănci

Mulți bancheri și experți au sperat că sectorul bancar – afectat de pierderi din cauza creditelor neperformante și a investițiilor riscante în obligațiuni guvernamentale europene – a trecut un hop atunci când Banca Centrală Europeană (BCE) a împrumutat, la dobânzi reduse, pe o durată de trei ani, cu aproximativ 1.000 de miliarde de euro un număr de cel puțin 800 de bănci. Aceste credite au eliminat în mare parte riscul ca o bancă să se prăbușească brusc din cauza unor probleme de lichiditate.

Banca centrală a sperat că refinanțările vor avea numeroase efecte favorabile, precum consolidarea creditării interbancare, creșterea împrumuturilor către economie și stimularea interesului investitorilor pentru obligațiunile de stat de la periferia zonei euro, potrivit ZF.

Dar beneficiile oferite de aceste împrumuturi au început să se estompeze. În Europa, acțiunile bancare au fost afectate de preocupările investitorilor legate de sănătatea sistemului european financiar, vineri pe burse înregistrându-se o scădere a prețurilor acțiunilor băncilor spaniole și italiene.

Reducerea ratingurilor ar expune băncile la „deficite de finanțarede zeci de miliarde de euro

Un număr tot mai mare de analiști și investitori manifestă temeri că împrumuturile acordate de BCE au permis băncilor aflate în dificultate doar să întârzie procesul dureros de curățare a bilanțurilor lor.

Moody’s examinează inclusiv gradul în care băncile se bazează pe împrumuturile de la BCE și care sunt „abilitățile băncilor de se finanța pe cont propriu”, după cum au declarat pentru publicația americană surse apropiate discuțiilor.

De exemplu, Deutsche Bank AG a menționat recent în raportul său anual că o eventuală reducere a ratingului de credit ar putea expune banca unui „deficit de finanțare” de 45 miliarde de euro.

Gigantul bancar german a subliniat însă că ar avea în continuare o serie de resurse la dispoziție pentru a completa acest eventual deficit de finanțare, în cazul în care ar avea loc o reducere a ratingului de credit.

În Marea Britanie, unde Moody’s evaluează nouă instituții al căror rating de credit ar putea fi ajustat, Royal Bank of Scotland Group și Lloyds Banking Group au semnalat investitorilor lor posibila revizuire de rating, aceștia pregătindu-se deja pentru condiții de finanțare mai dificile, potrivit unor surse apropiate mediului bancar, citate de WSJ.

Royal Bank of Scotland a avertizat recent că o retrogradare cu o treaptă a ratingului de credit ar putea crește în mod semnificativ costurile de împrumut.

Ce bănci are în vizor Moody’s

La jumătatea lunii februarie Moody’s a anunțat că evaluează 114 bănci europene și grupuri financiare, inclusiv multe firme de top, pentru o posibilă retrogradare din cauza crizei din zona euro.

Ulterior, Moody’s Investors Service a precizat că a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, riscul de creditare pentru subsidiarele a șapte bănci din Europa de Est, conform Bloomberg. Printre acestea se numără și trei mari bănci românești: BCR, BRD și Raiffeisen Bank.

Pe de altă parte, printre băncile importante luate în vizor de agenția de rating se numără și cele germane Deutsche Bank și Commerzbank, alături de băncile britanice HSBC și Royal Bank of Scotland, ING – Olanda, Santander – Spania și Unicredit – Italia. Din Franța Moody`s analizează BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole și Natixis, potrivit AFP.

De asemenea, vor fi analilzate și cinci companii din Suedia, patru din Slovenia, două din Elveția și câte una din Norvegia, Belgia și Luxembourg.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...