Cum se va face PRIVATIZAREA OLTCHIM

Cum se va face PRIVATIZAREA OLTCHIM
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 14/08/2012, 14:59

Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea va fi privatizat în două etape, respectiv pe bază de oferte preliminare neangajante, fază urmată de organizarea unei licitații cu ofertă în plic, iar potențialii investitori vor putea negocia dicrect cu OMV Petrom preluarea Arpechim, rafinărie aflată în conservare.

„În conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a Oltchim, metoda de privatizare este o metodă combinată, respectiv negociere pe bază de oferte preliminare și neangajante, urmată de licitație cu ofertă în plic”, se arată în anunțul de vânzare a companiei, publicat joi de Ministerul Economiei, acționarul majoritar al combinatului.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să privatizeze Oltchim până la finele lunii aprilie. Combinatul se numără printre primele companii de stat care vor avea management privat.

Potențialii ofertanți sunt anunțați că, pe parcursul derulării procesului de privatizare, este posibilă modificarea capitalului social al Oltchim și, implicit, a pachetului de acțiuni scos la vânzare, ca urmare a conversiei în acțiuni a creanței Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra combinatului.

Comisia Europeană a aprobat în urmă cu o săptămână conversia în acțiuni a datoriei Oltchim față de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 milioane euro, în urma operațiunii autoritatea urmând să devină acționarul majoritar al combinatului chimic.

Guvernul a aprobat în 2009 o operațiune de conversie în acțiuni a datoriilor Oltchim față de AVAS. Autoritatea a preluat de la Ministerul Finanțelor, în 2002, o creanță cu o valoare nominală de 508,6 milioane lei provenită din executarea garanțiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

De asemenea, posibilii cumpărători sunt înștiințați că au opțiunea să negocieze direct cu OMV Petrom, via OPSPI, termenii unei posibile achiziții a rafinăriei Arpechim, fără a condiționa în niciun fel procesul de privatizare și oferta de vânzare a combinatului.

Arpechim a fost principalul furnizor de materii prime al Oltchim. Oltchim a amunțat de mai multe ori că intenționează să preia Arpechim, însă nu a avut resurse financiare pentru cumpărarea activelor de petrochimie.

Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI, statul intenționând să scoată la vânzare pachetul majoritar de acțiuni.

Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, împărțit în 343,2 milioane acțiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Potrivit celor mai recente raportări de la BVB, în acționariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE, care deține 17,47% din acțiuni, și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
S-a anunțat marele cutremur! Când va fi seismul de peste 7 grade în România
Începe războiul? Rușii lansează o undă de șoc la frontiera cu Ucraina. Mișcări masive de...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...