Cum va arăta România după bugetul din 2012. Director BNR: Este nevoie de reducerea numărului de bugetari cu 30% în următorii 3-4 ani

Cum va arăta România după bugetul din 2012. Director BNR: Este nevoie de reducerea numărului de bugetari cu 30% în următorii 3-4 ani
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 12:05

„A vorbi despre criză acum în București este cel puțin indecent”, este de părere Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naționale a României. Iar explicația sa e simplă, dând ca exemplu numărul de automobile de pe străzile Capitalei. „Azi s-a întâmplat să fac un drum din partea de nord a Capitalei până la BNR. Am făcut două ore. Am asistat la câteva persoane care mergeau pe lângă mașina mea și mergeau mai repede decât mine. Ceea ce arată următorul lucru: a vorbi de criză în București, în momentul acesta, având în vedere cât de aglomerat este traficul, este deja indecent”, a declarat Rădulescu, întrebat de gândul cum ar putea schimba criza modul de viață al românilor.

Care ar putea fi principalii indicatori macroeconomici ai bugetului în anul electoral 2012, care va fi prognoza de creștere economică anul viitor, cât de mult ar trebui să taie Guvernul și de unde pentru a evita intrarea într-o nouă recesiune și dacă impozitarea pensiilor ar fi o soluție de luat în calcul de către autorități reprezintă doar câteva dintre întrebările la care încercăm să răspundem în continuare.

Pe de altă parte, despre constrângerile bugetare tot mai puternice, despre modul în care vor reuși sau nu societatea și clasa politică ca în anul 2012 să iasă din tiparul precedentelor cicluri electorale, cu promisiuni mai puțin sau mai mult desprinse de realitate, precum și despre „soluțiile glumețe” a vorbit de altfel și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la Romania Financial Forum 2011, organizat de Mediafax, în parteneriat cu BNR.

Tănăsescu: „Creșterea economică va fi oricum sub 3,5%”

„Prognoza de creștere economică pentru 2012 ar fi putea fi între 2% și 3,5%, oricum, sub 3,5%”, a declarat pentru gândul Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. El spune că la recenta reuniune anuală a FMI și a Băncii Mondiale, unde a participat și o delegație a Românei, au fost purtate discuții pe marginea evoluției macroeconomice și a pașilor făcuți de România. El a precizat că urmează ca autoritățile din România să facă unele calcule și cu oficiali ai Comisiei Europene, pentru a se vedea care va fi prognoza de creștere economică pe care va fi construită proiecția bugetară pentru 2012.

De aceeași părere este și Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, care spune că guvernanții trebuie să plece de la o prognoză de creștere economică „mult sub 3,5%-4%”, cât se estima inițial. „În jur de 2% ar trebui să fie o estimare realistă”, a declarat pentru gândul Ionuț Dumitru.

Pentru o prognoză de creștere a PIB-ului cât mai mică ar opta și directorul din cadrul BNR, Eugen Rădulescu. „Un 2% ar fi în zona fezabilă. Dar mai degrabă (proiectul bugetului pe 2012-n.red.) ar trebui făcut pe o prognoză de creștere economică de 1,5% decât pe 2% din PIB”, a arătat Rădulescu.

Unul dintre motivele care vor afecta creșterea PIB-ului îl reprezintă încetinirea exporturilor. Prognoza de creștere economică pentru anul viitor va fi modificată, în condițiile în care nu se mai poate miza pe aceeași creștere a exporturilor, ceea ce va conduce la o confuzie în construcția bugetară, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

„Sunt soluții atât de facile și lumea politică este atât de mioapă? Cred că nu mai este o întrebare retorică. O realitate care ne lovește în fiecare zi. Ne schimbăm prognozele pentru că nu mai putem să mizăm pe aceeași creștere a exporturilor. Am fi nerealiști. În momentul în care ți-ai schimbat prognoza, apare iar confuzie în construcția bugetară”, a spus marți Isărescu.

Despre încetinirea exporturilor care ar putea duce la o scădere a creșterii economice pentru anul viitor a vorbit recent și premierul Emil Boc, care a amintit că plecarea Nokia din Cluj va influența prognoza de creștere economică a României pentru anul viitor, promitând că Executivul încearcă să minimizeze cât se poate acest lucru.

Datele finale ale prognozei economice vor fi cunoscute la sfârșitul lunii octombrie, după finalizarea analizei ce va fi realizată cu FMI și Comisia Europeană.

„Este nevoie de reducerea numărului de bugetari cu 30%”

Eugen Rădulescu, director în cadrul Băncii Naționale a României, consideră că în România ar fi nevoie de reducerea cu cel puțin 30% a numărului de bugetari, diminuarea putând fi făcută în interval de 2-3-4 ani. El propune și soluții. „Reducerea se poate face prin scăderea numărului de unități teritoriale ale ministerelor și administrației centrale. Avem 41 de direcții județene agricole, dar dacă ar fi numai cinci, ce ar fi? Ce mai fac oamenii aceia acolo în afara faptului că stau și încasează un salariu?”, se întreabă retoric Rădulescu.

Un alt exemplu dat de directorul din cadrul BNR este al celor 41 de inspectorate școlare județene. „Ce inspectează inspectorii aceia altceva decât faptul că își umplu sacoșile și pleacă cu sacoșile doldora, după ce au inspectat profesorii care nu știu nimic, în ultima vreme. Dovadă și rezultatele pe care le avem și la bacalaureat”, comentează Rădulescu.

Directorul din BNR spune că atunci când vorbește de reducerea numărului de bugetari, el nu se referă neapărat la medici sau profesori, dând exemplul Spitalului Municipal București, care „are mai multe femei de serviciu, șoferi și contabili decât personal medical”. „Păi despre asta vorbim. Nu să reducem numărul de medici, ci trebuie să diminuăm numărul de femei de serviciu, brancardieri, gestionari”, a remarcat Rădulescu.

De unde taie Guvernul

Întrebat ce cheltuieli ar trebui să taie Guvernul, Ionuț Dumitru spune că cel mai sănătos lucru este o abordare foarte prudentă a tuturor cheltuielilor sociale, cu precădere a salariilor și pensiilor. „Deși există legi clare care spun că pensiile trebuie modificate cu inflația, plus jumătate din creșterea salariului real, întrebarea este dacă autoritățile își mai permit să le crească”, a spus Dumitru. La fel și în cazul salariilor bugetarilor, Ionuț Dumitru atrăgând atenția că toate guvernele iau măsuri de ajustare a cheltuielilor.

Se pot aștepta bugetarii la creșteri de salarii?

Într-un an electoral vorbim foarte puțin despre ce este rațional și foarte mult de ceea ce este posibil, răspund analiștii, întrebați dacă în bugetul pe 2012 ar putea fi posibile majorări de salarii pentru funcționarii publici. „Într-un an electoral, eu nici nu vreau să mă gândesc la ceea ce se poate face. Nu vreau să mai spun despre deciziile instanțelor, care sunt absolut incredibile”, a arătat Rădulescu, povestind cum, la un moment dat, pe când lucra la o bancă comercială, instanța a dat câștig de cauză unui portar, care fusese mutat într-un alt loc de muncă, deși el voia să rămână unde era. „Cum a decis instanța asta, pentru mine rămâne un mister. Dar principiile sunt ale haiduciei, luăm de la cel care are și dăm la cel care nu are, indiferent dacă cel care nu are, nu are pentru că nu are chef de muncă”, a spus el.

Impozitarea pensiilor în 2012, o decizie „rațională economic

Anul 2012 ar putea aduce vești proaste și pentru pensionari, nu numai pentru funcționarii publici. În opinia lui Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR, impozitarea pensiilor ar reprezenta o decizie rațională economic, „oricât ar fi ea de nepopulară”.

„Poate să îmi spună orice pensionar cât de greu îi este și cât de puțin îi ajung banii. Așa este, dar atât are România. Vârsta medie a pensionarilor este de sub 60 ani, din care unii mănâncă pensie de cel puțin 10 ani”, a spus Rădulescu.

El a atras atenția asupra celor 900.000 de pensionari pe caz de boală. „Sunt sate întregi care stau acasă pentru că sunt handicapați. Unii sunt orbi și au afaceri. Ei primesc și ajutoare fiscale pentru faptul că, fiind orbi, au afaceri. Dar acei orbi conduc mașina”, a spus oficialul băncii centrale, atenționând că sunt încălcări flagrante ale legislației.

A tăia de la investiții – o alegere nefericită

„Ar fi o alegere nefericită”, a răspuns Ionuț Dumitru, întrebat cum ar descrie o eventuală tăiere de la capitolul de investiții, chiar dacă ea ar fi, probabil, cea mai la îndemână modalitate de diminuare a cheltuielilor în proiectul de buget.

La rândul său, Rădulescu vorbește și despre faptul că există prea multe investiții publice care nu se justifică, dând exemplul școlilor de „pe vârful dealului” și al sălilor de sport de slabă calitate, precum și al autostrăzilor mult prea scumpe și „care nu duc nicăieri”.

„Zicem că avem prea puține investiții publice. Greșit. Avem prea multe investiții publice care se fac în școli pe vârful dealului la care nu merg nici un elev, avem săli de sport care nu pot fi folosite, de prost ce au fost făcute, dar care costă de cinci ori mai mult decât ar costa o sală de sport normală. Avem autostrăzi care nu duc nicăieri și care costă de cinci ori cât costă o autostradă în orice altă parte a lumii. Problema este cea a calității, nu a cantității investițiilor publice”, a comentat Rădulescu.

În schimb, Bodgan Drăgoi, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, referindu-se la investiții, a declarat marți că alocarea acestora de la buget a crescut constant, de la 33 miliarde de lei anul trecut, la 36 miliarde lei în acest an. Pentru 2012 este prevăzută o sumă totală de 40 miliarde de lei.

Referindu-se la capacitatea Executivului de a finaliza proiectele începute, guvernatorul BNR a declarat marți că reducerea contribuțiilor sociale sau a impozitelor par soluții simple, la îndemâna Guvernului, dar după șase luni ar putea eșua, limitând astfel capacitatea statului de a finaliza proiectele de investiții demarate. Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă resurse blocate.

„Medicamentele” lui Isărescu

„Soluțiile par simple, cum ar fi contribuțiile sociale trebuie scăzute, impozitele trebuie scăzute, dar la a doua rundă de judecăți constați că astea pot să eșueze după primele șase luni, pentru că nu le poți finanța. Reducerea CAS ar împinge creșterea investițiilor în sectorul privat, dar ar însemna o resursă în minus pentru investițiile publice”, a spus Isărescu. El a avertizat cu privire la măsurile ce ar putea fi luate, care ar putea rezolva o problemă, dar ar putea crea alta mai gravă.
„Exact ca la doctor care îți spune >. Te vindeci de ficat, dar te omoară de inimă”, a comentat Isărescu.

Pe de altă parte, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, susține că România trebuie să găsească un echilibru mai bun în politica fiscală și să limiteze prin Constituție datoria publică, mai curând decât deficitul. „Trebuie găsit un mai raport mai bun între reguli și discreție, care să fie introdus în Constituție. Nu nivelul deficitului trebuie captat în Constituție, ci nivelul datoriei”, a conchis Croitoru.

Vă prezentăm indicatorii macroeconomici pe baza cărora vor fi întocmite proiectele de buget pe anul 2012 și estimările pe 2013 și 2015, potrivit unui document de la Ministerul Finanțelor, publicat la finele lunii august. Menționăm că deja, pentru creșterea economică, autoritățile au anunțat recent alte variante, respectiv 1,7% pentru 2011 și 2-3,5% pentru 2012. Datele finale ale prognozei economice vor fi cunoscute la sfârșitul lunii octombrie.

Cum estima Guvernul, în august, că vor arăta principalii indicatori macroeconomici în următorii ani

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Copilul din „Doi bărbați și jumătate”, de nerecunoscut după ce a câștigat 20 mil. $,...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Klaus Iohannis, în stare de șoc. Lovitură umilitoare din interior: Asta e realitatea
Ai primit și tu acest mesaj? Nu da click sub nicio formă! Alertă maximă pentru...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...