• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Cum vrea Obama să strângă 467 de miliarde de dolari pentru a avea bani să creeze noi locuri de muncă în SUA

În timp ce președintele Obama are în vedere creșterea taxelor pentru a obține fondurile necesare creării de noi locuri de muncă, membrii partidului republican sunt însă de părere că o astfel de decizie va avea un efect contrar celui așteptat de către șeful statului.

Perspectivele președintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, asupra planului său în valoare de 467 de miliarde de dolari, de a crea noi locuri de muncă au devenit din ce în ce mai neclare luni când acesta a făcut publică ultima variantă a pachetului de legi. În timp ce președintele Obama are în vedere creșterea taxelor pentru a obține fondurile necesare creării de noi locuri de muncă, membrii partidului republican sunt însă de părere că o astfel de decizie va avea un efect contrar celui așteptat de către șeful statului, informează The Wall Street Journal.

Președintele american a propus limitarea deducerilor dedicate familiilor cu venituri impozabile anuale de cel puțin 250.000 de dolari și introducerea de noi taxe pentru companiile petroliere, pentru proprietarii de companii ce dețin avioane și pentru managerii fondurilor de investiții. Oficialii de la Casa Albă susțin că rezultatele modificării sistemului fiscal vor apărea abia în 2013 și estimează că, pe o perioadă de 10 ani, vor obține de pe urma lor venituri suplimentare în valoare de 467 de miliarde de dolari.

Evoluția ratei șomajului în SUA în ultimii 60 de ani

Sursă grafic: Google Public data explorer

În timpul celor mai recent reuniuni ale Congresului SUA, membrii partidului republican, de opoziție, au contestat punctul de vedere al oficialilor de la Casa Albă și au susținut că propunerea acestora va duce mai degrabă la creșterea ratei șomajului, având în vedere situația delicată în care se află economia americană în prezent.

Citește și „ANALIZĂ. Și-au îndeplinit teroriștii „misiunea”? După 11 septembrie 2001, SUA au cheltuit MASIV să finanțeze războiul în loc să refacă infrastructura care se prăbușea”

„Putem spune că o creștere a taxelor pentru angajatori este o propunere la care atât democrații, cât și republicanii s-au opus în trecut. Dorim să lucrăm în continuare pentru a putea găsi soluțiile cele mai bune pentru a susține creșterea posibilităților de angajare în SUA”, a declarat Michael Steel, fostul președinte al Comitetului Național Republican.

Președintele Barack Obama a făcut luni, la Casa Albă, un nou pas în vederea punerii în practică a planului său de relansare a economiei prin crearea de noi locuri de muncă în economie. El a declarat că intenționează să „lupte” în 2012 împotriva membrilor Congresului care nu vor aprobat legea.

„Trebuie să decidem care sunt prioritățile noastre. Oprim facilitățile fiscale destinate companiilor petroliere sau oferim locuri de muncă profesorilor? Punem capăt perioadei de relaxare fiscală pentru milionari și miliardari sau investim în educație, în tehnologie și în infrastructură?”, a declarat președintele SUA.

În ciuda cererii președintelui Barack Obama, adresată membrilor Congresului, de a grăbi procesul de aprobare a pachetului de legi numit „The American Jobs Act”, nici propunerile legate de forța de muncă și nici cele legate de reducerile fiscale nu vor fi puse, probabil, în practică prea curând. Senatorii democrați se așteaptă ca legea să fie prezentată pentru a putea fi votată în următoarele săptămâni, dar nu cred că aceasta va trece de Senat.

Discursul președintelui Barack Obama de pe 8 septembrie, cu ocazia reuniunii Congresului american

Conform pachetului de legi, cea mai mare parte a fondurilor necesare creării de noi locuri de muncă vor fi obținute prin limitarea deducerilor acordate familiilor care au venituri impozabile anuale de minimum 250.000 de dolari și a persoanelor cu venituri anuale de peste 200.000 de dolari, fiind vorba despre deducerile acordate atât pentru plata dobânzilor la creditele ipotecare, cât și la plata taxelor pe proprietăți de stat sau ale administrațiilor locale precum și cele aferente activităților de binefacere.

Astfel, valoare deducerilor va scădea cu 28 de cenți pentru fiecare dolar al veniturilor deduse. Alte 41 de miliarde de dolari ar putea fi obținute, într-o perioadă de 10 ani, prin eliminarea unor reduceri fiscale acordate companiilor din industria gazelor naturale și a petrolului.

Cum vrea să obțină Obama suficienți bani pentru a stimula crearea de noi locuri de muncă: 450 de miliarde de dolari prin renunțarea la anumite deduceri fiscale, 41 de miliarde de dolari de la companiile petroliere, 18 miliarde de dolari de la managerii fondurilor de investiții și 3 miliarde de dolari de la companiile care dețin avioane.

Sursă grafic: The Wall Street Journal

Inchide