Cursul leu/euro a atins un nou maxim istoric

Redactor:
Alexandra Pele
Cursul oficial anunțat de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,6481 lei/euro

Cursul oficial afișat vineri de Banca Națională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,6481 lei/euro.

Cu 10 minute înainte ca BNR să anunțe cursurile pieței valutare, cotația monedei naționale a atins un nou maxim istoric pe piața interbancară, de 4,6505 lei/euro, potrivit Mediafax.

„Zlotul polonez s-a apreciat cu 0,65%, forintul maghiar cu 0,45%. Leul a căzut cu 0,54%. Noi suntem în lumea noastră. Suntem considerați un activ riscant. În curând va trebui să ne comparăm cu hryvna ucraineană sau cu rubla rusească”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care a preferat să nu fie citat cu numele și funcția.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații în presă deoarece sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

BNR a continuat să intervină pe piață pentru a tempera deprecierea leului. „Luni s-a întors. Lumea credea că s-a terminat. Totuși nu s-au pus poziții pozitive pe leu, doar s-au închis cele existente. Deprecierea a început de aseară, de când s-a amânat decizia, iar astăzi a mers într-o singură direcție, în jos”, ne-a mai declarat dealerul.

La cât ar putea ajunge cursul leu/euro până la sfârșitul anului

Pănâ la sfârșitul anului, moneda națională ar putea depăși pragul de 4,7 lei/euro, pe fondul tensiunilor politice accentuate de scrutinul din toamnă, anticipează dealerii.

Guvernatorul Mugur Isăreascu a lansat joi un apel la adresa întregii clase politice, atenționând că, dacă la nivel european nu se întrevede pe termen scurt soluționarea crizei datoriilor de stat, o clarificare a situației politice locale ar ajuta foarte mult economia.

„Nu întrevedem în săptămânile viitoare o calmare a situației europene. Aici tensiunile se vor păstra. Suntem în fața unor decizii majore pe care le vor lua în perioada următoare autoritățile europene. O clarificare, o detensionare a situației politice interne ne-ar ajuta foarte mult”, a declarat guvernatorul în cadrul conferinței de presă în care a detaliat decizia BNR de a menține dobânda cheie de politică monetară la 5,25% pe an.

Precedentul maxim istoric a fost înregistrat pe data de 24 iulie, când referința oficială anunțată de banca centrală a fost de 4,6397 lei/euro.

De la începutul anului, leul s-a depreciat cu șapte procente în fața monedei unice europene și cu 12,5% în fața dolarului american.

Cursurile pieței valutare, 3 august 2012

Inchide