Dănescu, ARB: Aproape 80% din cazurile de spălare de bani au în spate acțiuni de evaziune fiscală

Dănescu, ARB: Aproape 80% din cazurile de spălare de bani au în spate acțiuni de evaziune fiscală
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 24/04/2012, 02:12

Aproape 80% dintre cazurile unde există indicii serioase privind spălarea de bani au în spate activități de evaziune fiscală, domeniile principale fiind comerțul, sectorul imobiliar și inclusiv serviciile financiare și bancare, a declarat președintele executive al ARB, Florin Dănescu, scrie Mediafax.

„Principala infracțiune generatoare de bani murdari rămâne evaziunea fiscală, care a fost identificată în 79% din cazurile în care au fost relevate indicii temeinice privind săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, iar domeniile predilecte sunt comerțul exterior și interior, sectorul imobiliar, servicii, investiții, financiar și cel bancar”, a spus Dănescu, la un seminar privind criminalitatea financiară și informatică.

Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor a adăugat că instituțiile de credit reprezintă principalele entități raportoare către Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Dănescu a mai arătat că în prezent se caută soluții pentru ca băncile să poată obțină un feed-back în cazul raportărilor trimise către ONPCSB.
La rândul său, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a arătat că banca centrală are și o preocupare indirectă legată de infracționalitatea financiar-bancară, privind reputația sistemului, care reprezintă o valoare esențială, mai ales în perioade dificile, precum cea actuală.

„Nevoia de a reconstrui încrederea între clienți și bănci, între bănci are ca un pilon esențial și acest element, al certitudinii evitării oricărei zone infracționale, al certitudinii evitării oricărei tangențe a unei activități infracționale”, a spus Olteanu.

Oficialul BNR a identificat și o repsonsabilitate mai generală în ceea ce privește participarea tuturor instituțiilor și persoanelor la procesul de curățare a societății, de creștere a nivelului de transparență, și de creștere a nivelului de onestitate în activitățile economice.

„Fie că este vorba despre relațiile dintre privat și public, fie că e vorba despre relațiile dintre actori privați. În toate aceste împrejurări gradul de onestitate al activităților și al tranzacțiilor trebuie să crească, gradul de transparență și utilizare a transparenței fiind esențiale”, a adăugat Olteanu.
Viceguvernatorul BNR crede că adâncirea crizei a fost cauzată și de neîncrederea în sistemul financair-bancar, care s-a compromis cel puțin la nivelul conflictului de interese.

„Sistemul financiar global, mai ales după performanțele negative din perioada care a dus la apariția crizei și din primii ani ai crizeri, vorbesc nu atât de România, ci mai mult centrele financiare internaționale, nu a dat impresia unei zone curate din punct de vedere infracțional, mai ales în zonele de conflict de interese, care din fericire în România sunt incriminate și reglementate, atât în codul penal și mai nou în codul civil. (…) Nu s-a acționat suficient de repede încât măsuri, acțiuni, în care clienții să fie înșelați, manipulați de bancherul lor să fie evitate. În bună măsură, și genul acesta de acțiuni, fie că era vorba de credite ipotecare, fie că era vorba de piața derivatelor au dus la agravarea premiselor crizei”, a adăugat Olteanu.

El a ținut să precizeze că aceste dimensiuni s-au regăsit în special pe piețele sofisticate, iar în opinia sa nu au fost o caracteristică a pieței românești.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Canicula ucide. Semne că suferi de epuizare termică ce pot duce la AVC
Anuntul facut de Brigitte cu lacrimi in ochi! Alaturi era Florin Pastrama… S-a terminat! Decizia...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Telefonul cu cea mai mare baterie din lume. Ține și cinci zile, o să uiți...
Valul patru pune pe pauză relaxările. Ce se întâmplă de la 1 august? Anunţul dat...
Cele opt persoane decedate duminică pe DN2 ar fi trăit cu această soluție simplă și...
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Ana Maria Popescu l-a lăsat cu mâna întinsă pe ministrul Sportului. „Credeam că mă așteptați...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Oamenii care au fost răpiți de EXTRATEREȘTRI. Descoperire ULUITOARE făcută de un cercetător rus
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Marea dorință a lui Benone Sinulescu, după externare. Soția nici nu vrea să audă de...
Adevărul trist din spatele depozitelor din emisiunea „Storage Wars”
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
REGHE A DIVORȚAT! Adevărul a ieșit la iveală chiar acum
România, împărțită în două. Cei nevaccinați NU MAI INTRĂ în multe locuri. DOCUMENT
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...