Datoria publică a României a scăzut ușor în iunie, cu 1,5 miliarde de lei, la 34,6% din PIB

Redactor:
Gândul
Datoria publică a României a scăzut ușor în iunie, cu 1,5 miliarde de lei, la 34,6% din PIB
Datoria publică a României a scăzut în iunie față de mai cu 1,45 miliarde de lei și a coborât la 34,66% din PIB, în condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat de la bănci mai puțini bani prin emisiuni interne de titluri de stat.

Datoria publică a României a scăzut în iunie față de mai cu 1,45miliarde de lei și a coborât la 34,66% din PIB, în condițiile încare Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat de la băncimai puțini bani prin emisiuni interne de titluri de stat.

În termeni nominali, datoria a scăzut la 176,9 miliarde de lei,fiind formată în proporție de 93,8% din datoria publicăguvernamentală, potrivit Mediafax.

Ministerul Finanțelor a împrumutat în iunie doar 957 milioane delei prim emisiuni de obligațiuni de stat și certificate detrezorerie, cu circa 1,5 miliarde de lei mai puțin decât în lunaanterioară, când valoarea împrumuturilor s-a ridicat la 2,53miliarde de lei.

Începând cu luna mai a acestui an, Ministerul Finanțelor avândut în cele mai multe cazuri titluri de stat sub valoareaindicativă, refuzând ofertele care au trecut de randament mai marede 7% pe an.

În structură, datoria la finele lunii iunie era formată înproporție de 41,7% din împrumuturi de stat, în timp ce dinemisiunile de obligațiuni și certificate aveau o pondere de 33,15%,iar eurobondurile de 8,26% din total.

Pe tipuri de valute, cea mai mare parte a datoriei publice,respectiv 43,44%, era în lei, iar 42,16% în euro. Împrumuturile înalte valute reprezantau aproximativ 15% din total.

Pentru următorii trei ani Ministerul Finanțelor are în vederecontractarea unor împrumuturi de pe piețele externe în cadrul unuiprogram de finanțare pe termen mediu (Medium Term Notes) în valoarede 7 miliarde de euro.

La finele săptămânii trecute Finanțele au selectat Erste Bank șiSociete Generale în calitate de aranjori ai emisiunilor dinprogramul de finanțare.

Cel mai recent împrumut de pe piețele externe a avut loc în lunamartie, când România a împrumutat un miliard euro printr-o emisiunede eurobonduri cu scadență la 5 ani, la un cupon de 5% și unrandament total de 5,17% pe an.

De pe piața internă, Finanțele au împrumutat de la începutulanului 24,3 miliarde de lei prin emsiune de titluri de stat.

Inchide