De ce a venit rabinul Eli Lando la București: cât de „KOSHER” va deveni România

De ce a venit rabinul Eli Lando la București: cât de KOSHER va deveni România
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 24/04/2012, 11:30

Românii ar putea găsi, mai des, în magazine alimente kosher. Pe plan mondial, piața produselor kosher – preparate potrivit regulilor mozaice – este evaluată la 16 miliarde de dolari pe an, statisticile arătând că peste 40 de milioane de persoane preferă aceste alimente, majoritatea consumatorilor fiind din SUA, Israel și Australia.

Circa 44% din producția kosher – mâncare, băutură, condimente și altele – este cumpărată de evrei, 19% de musulmani, iar diferența de 37% de către cei fără apartenență religioasă, dar care acordă o importanță deosebită stilului de alimentație, arată statisticile. Una dintre marile firme de certificare în domeniu, OK Kosher Certification, intenționează să intre pe piața românească, reprezentanții ei având în această perioadă întâlniri cu mai multe companii din domeniul industriei alimentare, precum și cu mici fermieri.

Rabinul Eli Lando: „Companiile din România sunt foarte interesate de certificarea kosher”

„Scopul vizitei mele în România este de a prezenta beneficiile culturii kosher. Companiile cu care am avut întâlniri până acum în România au fost foarte interesate. Aceste produse au un mare potențial pentru export”, a declarat pentru gândul Eli Lando, director relații internaționale OK Kosher. Rabinul spune că, după întâlnirile pe care le-a avut cu firme de pe piața românească, „reacția a fost una foarte bună”. El a sintetizat condițiile pe care trebuie să le îndeplinească firmele care vor să fie certificate kosher. „Pe scurt, regulamentele în domeniu prevăd că pentru a fi kosher trebuie avute în vedere trei caracteristici: siguranță, curățenie și transparență”, ne-a mai declarat Eli Lando.

„În supermarketurile din România nu există astfel de produse. Chiar ieri am vizitat două dintre cele mai mari lanțuri de magazine și nu am găsit astfel de produse”, a declarat pentru gândul Marian Cioceanu, președintele asociației Bio România. Asociația a organizat recent, în parteneriat cu Centrul Național de Testare a Calității și Facultatea de Medicină Veterinară București, o conferință în vederea certificării produselor kosher, la care au fost invitați reprezentanții firmei reprezentate de Lando.

Între participanți s-au numărat grupul de panificație Dobrogea, Dorna Lactate – care face parte din grupul Lactalis, certificat de OK Kosher -, Hofigal, Fabrica de conserve Râureni, Senator Wine, precum și o fabrică de ulei de floarea-soarelui presat la rece și producători de miere.

Cât costă o certificare kosher

Costurile pentru obținerea certificării kosher sunt importante, cele mai mici fiind pentru industria vegetală, iar cele mai mari pentru producerea de vinuri și în domeniul procesării cărnii. „De exemplu, pentru a obține carne kosher, animalele trebuie sacrificate de evrei, iar prelucrarea este inspectată de un rabin. Un evreu va fi zilnic în firmă. Dacă nu are măcar un client pentru produsele kosher, nu merită făcută investiția pentru certificarea în domeniul prelucrării cărnii și al obținerii vinurilor kosher”, a explicat Marian Cioceanu.

El a arătat că acesta este și motivul pentru care produsele „curate” se vând la prețuri mult mai mari comparativ cu cele non-kosher. Astfel că, în SUA, o sticlă de vin ajunge să se vândă cu peste 60 de dolari.

Firme interesate să intre pe piață

Firmele contactate de gândul spun că sunt interesate să intre pe această piață de nișă. „Intenționăm să intrăm pe piața produselor kosher, dar aceasta este o piață mai complexă. Este necesară o certificare specifică. Piața prezintă un potențial de export. Deocamdată nici actualele exporturi pe care le avem, de produse naturale, nu sunt pe cât ne dorim. Este loc și de mai bine”, a declarat pentru gândul Daniela Raiciu, director de marketing la Hofigal.

„Ne interesează orice piață de vânzare, fie de larg consum, fie de nișă, cum este cea kosher. Vom avea în curând o întâlnire cu reprezentanți ai unei mari firme de certificare în domeniu. Vom vedea dacă se va concretiza ceva sau nu”, a declarat pentru gândul reprezentantul unei firme din domeniul panificației.

Produse mai scumpe cu 50%

Piața Kosher a Statelor Unite este evaluată la 12,5 miliarde dolar și se așteaptă ca în 2013 să depășească 13 miliarde dolari, potrivit Agriculture and Agri-Food Canada.

Consumatorul obișnuit al produselor kosher cheltuie cu 47% mai mult decât consumatorul non-kosher. În industria alimentară, produsele kosher reprezintă sectorul cu creșterea cea mai rapidă, cu o rată a creșterii de 12,5% anual. Puse unul lângă altul pe un raft, produsele kosher se vând cu 20% mai bine decât produsele concurente non-kosher, potrivit publicației internaționale a consumatorului kosher Kosher Spirit.

La nivel mondial se constată o reorientare către alimentația sănătoasă, către produsele tip kosher, nu numai de către comunitățile religioase, cât și de către alte persoane nemotivate religios. Explicația constă în faptul că în cazul produselor kosher nu sunt acceptate organismele modificate genetic și hibrizi proveniți de la specii diferite și, mai mult de atât, sunt supuse unor inspecții riguroase, de încredere.

Controalele alimentelor kosher sunt riguroase și cuprind întregul flux de producție. Astfel se acordă importanță inclusiv distrugerii deșeurilor animale sau vegetale pentru a nu fi utilizate în alte industrii, considerând că ar conduce la obținerea de produse nocive.

75.000 de produse kosher

În prezent, în SUA, se comercializează peste 75.000 produse kosher de către 9.850 furnizori certificați. Cei mai mari producători de alimente oferă produse certificate kosher – mare parte din ele fiind certificate de OK Kosher. În timp ce rata anuală de creștere a vânzărilor de produse agro-alimentare este, în general, cuprinsă între 1-2% , cea a produselor kosher este de peste 10%.

În condițiile în care firma îndeplinește condiții de certificare și aceasta este făcută de firma OK Kosher Certification, firmele primesc și dreptul de a aplica logo-ul firmei OK pe etichetele de export, ceea ce garantează deschiderea către firme de mare prestigiu din SUA: COSTCO, ShopRite, Trader Joe’s, WholeFoods – firme ce au cifre de afaceri de ordinul zecilor de miliarde de dolari. Pentru a menține calitatea produselor certificate OK, șeful organizației, Rabinul Don Yoel Levy vizitează anual fiecare client sau trimite un reprezentant personal care discută cu clienții detalii privind stadiul afacerilor și posibilitatea de a ajuta la creșterea volumului de vânzări în condiții de strictă confidențialitate.

Categorii de alimente kosher

Cele trei categorii de bază ale alimentației kosher cuprind: carne, lactate și pareve sau parve (acestea nu conțin carne, lactate sau derivate ale acestora, și nu au fost gătite sau amestecate cu carne sau lactate).

Sunt considerate animale kosher vitele și oile. Găina, curcanul, unele rațe și unele gâște sunt de asemenea kosher. Potrivit legii iudaice, animalele kosher și păsările de curte trebuie tăiate de un specialist numit shochet. Laptele și produsele din lapte de la un animal kosher sunt considerate lactate kosher. Pareve se referă la alimente ce nu conțin nici carne și nici ingrediente lactate și nici derivate ale acestora. Fructele și cerealele sunt kosher și pareve. Ouăle de la păsările de curte kosher sunt de asemenea kosher. La fel și icrele de la peștii kosher.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Nu se cere Certificat Verde! Veste uriașă de la Alexandru Rafila: S-a ajuns la concluzia
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...