De ce China a „interzis” SUA să dea faliment. Avertismentul trimis Washington-ului de la Beijing: „Nu vă jucați cu focul”

De ce China a „interzis” SUA să dea faliment. Avertismentul trimis Washington-ului de la Beijing: „Nu vă jucați cu focul”
Oficiali guvernamentali și investitori au declarat că intrarea SUA în incapacitate de plată, chiar și pentru scurt timp, este o "idee oribilă", care ar putea tensiona relațiile cu marii creditori, precum China și India, scrie Reuters.

Sub titlul „China avertizează SUA că ideea incapacității deplată este precum „jocul cu focul””, Reuters scrie că oficiali guvernamentali și investitori audeclarat că intrarea SUA în incapacitate de plată, chiar și pentruscurt timp, este o „idee oribilă” care ar putea destabilizaeconomia globală și ar tensiona relațiile cu marii creditori,precum China și India.

China, cel mai mare „acționar” al SUA

China, cel mai mare creditor al SUA, cu 1.140 miliarde de dolariîn luna martie, a avertizat, pe diverse căi, că intrarea SUA înincapacitate de plată ar putea avea un impact negativ asupralegăturilor politice și economice deja încordate. FalimentulStatelor Unite ar echivala cu un dezastru de proporții greu deimaginat pentru economia mondială, în special pentru cea chineză,pentru că Beijing-ul s-ar găsi în incapacitatea, chiar și de scurtădurată, de a valorifica titlurile de stat americane. Uniiinvestitori și-au permis chiar să glumească pe această temă,spunând că statul chinez îi interzice celui american să deafaliment.

Yuan Gangming, cercetător în cadrul Academiei Chineze de ȘtiințeSociale, vorbește despre tensiunile politice din spatele dezbateriiprivind datoria SUA, în contextul apropierii alegerilorprezidențiale din 2012. El menționează că republicanii „vor să facălucrurile dificile pentru Obama”. Pe de altă parte, Gangmingrecunoaște că intrarea în încapacitate de plată reprezintă un riscreal.

„Panică uriașă la nivel global”

Un număr tot mai mare de congresmeni republicani consideră că un”default” tehnic ar fi un preț care merită plătit pentru a faceCasa Albă să accepte reduceri importante de cheltuieli în contextulnegoecierilor pentru creșterea plafonului de îndatorare. TrezoreriaSUA a fost nevoită să apeleze la măsuri neconvenționale, precumrecurgerea la fondul de pensii, pentru a asigura funcționareastatului, după ce a atins limita maximă de îndatorare fixată delegislativ.

„Cum ar putea SUA să intre în incapacitate de plată? Nu credemcă este o posibilitate pentru că ar crea o panică uriașă la nivelglobal”, a spus un reprezentant al băncii centrale a Indiei.

India: „Nu prea avem de ales”

Oficialii indieni susțin că nu prea au de ales când cumpărăinstrumente financiare emise de Trezoreria SUA, pentru că acesteasunt, încă, printre cele mai sigure și lichide investiții din lume.Potrivit datelor autorităților americane, India deținea titluri aleTrezoreriei în valoare de 39,8 miliarde de dolari în martie.

Congresul SUA nu a reușit să crească limita de îndatorare aexecutivului din cauza divergențelor privind reducerea deficituluibugetar, estimat la 1.400 de miliarde de dolari în acest an fiscal.Trezoreria SUA a anunțat că va rămâne fără spațiu de manevră pânăla 2 august.

Administrația Obama a avertizat că vor exista consecințe”catastrofale” care ar putea împinge economia, încă în starefragilă, înapoi în recesiune, dacă SUA nu pot plăti dobânzilepentru datorii. „Are implicații groaznice pentru economie într-operioadă în care datele macroeconomice indică o încetinire. Estepur și simplu o idee oribilă”, a afirmat Ben Westmore, economist laBanca Națională a Australiei.

Investitorii sunt dezamăgiți

Ultima lună a fost un spectacol de groază pentru economiaStatelor Unite, comenta recent Mike Riddell, un administrator defonduri la M&G Investments în Londra, într-o notă trimisă cătreCNBC.
„Se pare că aproape fiecare bit de informație care a apărut recentdespre starea de sănătate a economiei SUA a dezamăgitinvestitorii”, a spus Riddell. Mike Riddell aduce între argumentereducerea cererii pentru bunurile de folosință îndelungată.

„Prețurile caselor din SUA au scăzut cu mai mult de 5% față deanul trecut, în așteptarea vânzărilor care s-au prăbușit, PIB-uldin primul trimestru nu a fost revizuit în sus cu 0,4% potrivitprognozei, cererile pentru bunuri de folosință îndelungată s-auredus, iar sondajele privind producția realizate de PhiladelphiaFed, Richmond Fed și Chicago Fed au fost toate foartedezamăgitoare”, mai arată CNBC.

Sub titlul „Pregătiți-vă pentru tipărirea mai multor bani”, CNBCcita recent un analist economic care spunea că încă o injecție delichidități pe piața titlurilor de stat ar trebui să sprijineeconomia în perioada verii, până la trecerea în cel de-al patruleatrimestru. Simon Maughn, director în cadrul MF Global, a avertizatînsă că injecția de lichidități va avea un impact inflaționist.

Redresare „frustrant de lentă”

Președintele Băncii Centrale Americane (FED), Ben S. Bernanke,vorbește de redresarea „frustrant de lentă” a Statelor Unitesusținută de stimularea monetară, prezicând că această creștere valua viteză în a doua jumătate a anului, potrivit Bloomberg.Oficialul a anunțat că FED va lua orice măsuri sedovedesc necesare pentru a ține inflația sub control.

„Economia încă produce la un nivel mult sub potențialul său, înconsecință politicile de acomodare monetare sunt încă necesare”, aspus Bernanke într-un discurs în Atlanta.

„În general, redresarea economică pare să continue într-un ritmmoderat, un ritm diferit de la un sector la altul, fiind frustrantde lentă din perspectiva a milioane de șomeri și angajați”, a maispus Bernanke.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
O fetiță s-a născut în autospeciala SMURD. Salvator: „A fost cea mai intensă senzație pe...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
GREȘELI frecvente la examenul de traseu. Ce trebuie să exersezi atent înainte și la ce...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide