De ce își asigură românii casele împotriva boomului sonic. Riscuri „inedite” impuse de asigurători

De ce își asigură românii casele împotriva boomului sonic. Riscuri „inedite impuse de asigurători
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 00:01

Boom sonic, căderea aparatelor de zbor, lovirea clădirilorasigurate de către vehicule rutiere, trăsnet, riscuri politice -greve, revolte, tulburări civile – sunt doar câteva dintreriscurile cuprinse în majoritatea asigurărilor facultative pentrulocuințe, cu o probabilitate foarte redusă de a se produce. Cutoate acestea, românii nu pot renunța la aceste prevedericontractuale pentru a obține un preț mai mic la polița de asigurarecu până la câteva zeci de euro.
Reprezentanții companiilor de asigurări spun că riscurile „inedite”fac parte din forma standard a poliței de asigurare facultativăpentru locuințe, ei fiind dispuși în schimb să adauge alteacoperiri cu risc mult mai mare de a se produce, cum ar fi risculde a fi inundat de vecini, furt, vandalism, dar pe care multecompanii nu le cuprind în forma standard a poliței și pentru careclientul trebuie să plătească în plus.
„Cum să renunțați la riscurile acelea (boom sonic, trăsnet șiriscuri politice – n.red.)? Nu se știe niciodată… Ele fac parte dinforma standard a poliței. Vă putem în schimb adăuga și riscul deinundație de la vecini, dacă doriți, dar pentru care trebuie săplătiți în plus”, a venit răspunsul unui agent de asigurarecontactat telefonic de gândul.
Brokerii de asigurări spun că în România nu au existat daune periscul de boom sonic, de exemplu. „În România nu, dar pe piațainternațională da. Spre exemplu, boomul sonic se întâmplă cândavioane cu reacție trec la distanță prea mică de sol și pot produceavarii ale suprafețelor vitrate și ale acoperișurilor”, a declaratpentru gândul Gheorghe Grad, directorul general al SRBA – Broker deAsigurare si Reasigurare.

„Nimeni nu stă să personalizeze”

Brokerii de asigurare confirmă. „În cazul locuințelor, polițelesunt standardizate și la o cotă de primă de 0,1% din clădire, adicăla 100.000 euro, trebuie să plătești 100 euro pe an – nu stă nimenisă personalizeze altceva decât ceea ce este posibil prin produsuloferit – adică acoperiri opționale gen avarii centrală termică,avarii electrice la aparatura electrocasnică, accidente persoane,răspundere civilă față de terți, refulare apa de canal, spargereaccidentală a geamurilor, riscuri care uneori sunt oferite înpachetul standard, iar alteori sunt opționale, sau se oferă olimită standard și opțional poți să îți mărești limitelerespective”, a explicat Gheorghe Grad.

Prețul variază de la o companie la alta

Prețul unei polițe de asigurare facultativă pentru o locuințăevaluată la 80.000 euro variază între 80 și 150 de euro pe an, înfuncție de riscurile asigurate. Pentru acest preț, majoritateacompaniilor de asigurare acoperă în general riscuri precumcutremur, inundație, alunecare de teren, boom sonic, lovirea sauizbirea de vehicule rutiere, incendiu, trăsnet, explozie, uneleadăugând și riscul de spargere a geamurilor și o asigurare pentrubunuri în limita de 1.000 de euro. Brokerii de asigurări spun căfirmele de asigurare nu renunță la riscurile mai puțin probabilepentru a compensa lista de excluderi între care se numărădeteriorarea aparatelor electrice mai vechi de 2-5 ani din cauzavariațiilor de tensiune electrică, incendii la garaje, spargereaconductelor sau deteriorarea sistemului de încălzire din cauzaînghețului.

Riscurile inedite, considerate”bine-venite”

„Riscurile inedite sunt bine-venite într-o poliță de asigurare,ba mai mult, o asigurare e mai «bună» cu cât acoperă mai multeriscuri. Ce nu este bine însă este că în unele cazuri putem vorbiîntr-adevăr de riscuri mai puțin probabile, de care asiguratul estemai puțin interesat. Companiile le includ pe acestea tocmai înideea în care trebuie cumva să contrabalanseze lista lungă deexcluderi”, a declarat pentru gândul NorbertSimpf, director executiv Netrisk Broker de Asigurare, careadministrează portalul netas.ro. În schimb, riscuri cu o mai mareprobabilitate de a se produce, vizând răspunderea civilă față deterți – de exemplu riscul de a-ți inunda vecinii – nu sunt cuprinseîn oferta multor firme de asigurare. „Deși există riscul caasiguratul să producă o daună terței persoane – inundarea vecinului- foarte puțini sunt de acord cu includerea acestuia în contractulde asigurare”, conchide Simpf.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...