De ce își asigură românii casele împotriva boomului sonic. Riscuri „inedite” impuse de asigurători

De ce își asigură românii casele împotriva boomului sonic. Riscuri „inedite” impuse de asigurători
Boom sonic, căderea aparatelor de zbor, lovirea clădirilor asigurate de către vehicule rutiere, trăsnet, riscuri politice - greve, revolte, tulburări civile - sunt doar câteva dintre riscurile cuprinse în majoritatea asigurărilor facultative pentru locuințe, cu o probabilitate foarte redusă de a se produce.

Boom sonic, căderea aparatelor de zbor, lovirea clădirilorasigurate de către vehicule rutiere, trăsnet, riscuri politice -greve, revolte, tulburări civile – sunt doar câteva dintreriscurile cuprinse în majoritatea asigurărilor facultative pentrulocuințe, cu o probabilitate foarte redusă de a se produce. Cutoate acestea, românii nu pot renunța la aceste prevedericontractuale pentru a obține un preț mai mic la polița de asigurarecu până la câteva zeci de euro.
Reprezentanții companiilor de asigurări spun că riscurile „inedite”fac parte din forma standard a poliței de asigurare facultativăpentru locuințe, ei fiind dispuși în schimb să adauge alteacoperiri cu risc mult mai mare de a se produce, cum ar fi risculde a fi inundat de vecini, furt, vandalism, dar pe care multecompanii nu le cuprind în forma standard a poliței și pentru careclientul trebuie să plătească în plus.
„Cum să renunțați la riscurile acelea (boom sonic, trăsnet șiriscuri politice – n.red.)? Nu se știe niciodată… Ele fac parte dinforma standard a poliței. Vă putem în schimb adăuga și riscul deinundație de la vecini, dacă doriți, dar pentru care trebuie săplătiți în plus”, a venit răspunsul unui agent de asigurarecontactat telefonic de gândul.
Brokerii de asigurări spun că în România nu au existat daune periscul de boom sonic, de exemplu. „În România nu, dar pe piațainternațională da. Spre exemplu, boomul sonic se întâmplă cândavioane cu reacție trec la distanță prea mică de sol și pot produceavarii ale suprafețelor vitrate și ale acoperișurilor”, a declaratpentru gândul Gheorghe Grad, directorul general al SRBA – Broker deAsigurare si Reasigurare.

„Nimeni nu stă să personalizeze”

Brokerii de asigurare confirmă. „În cazul locuințelor, polițelesunt standardizate și la o cotă de primă de 0,1% din clădire, adicăla 100.000 euro, trebuie să plătești 100 euro pe an – nu stă nimenisă personalizeze altceva decât ceea ce este posibil prin produsuloferit – adică acoperiri opționale gen avarii centrală termică,avarii electrice la aparatura electrocasnică, accidente persoane,răspundere civilă față de terți, refulare apa de canal, spargereaccidentală a geamurilor, riscuri care uneori sunt oferite înpachetul standard, iar alteori sunt opționale, sau se oferă olimită standard și opțional poți să îți mărești limitelerespective”, a explicat Gheorghe Grad.

Prețul variază de la o companie la alta

Prețul unei polițe de asigurare facultativă pentru o locuințăevaluată la 80.000 euro variază între 80 și 150 de euro pe an, înfuncție de riscurile asigurate. Pentru acest preț, majoritateacompaniilor de asigurare acoperă în general riscuri precumcutremur, inundație, alunecare de teren, boom sonic, lovirea sauizbirea de vehicule rutiere, incendiu, trăsnet, explozie, uneleadăugând și riscul de spargere a geamurilor și o asigurare pentrubunuri în limita de 1.000 de euro. Brokerii de asigurări spun căfirmele de asigurare nu renunță la riscurile mai puțin probabilepentru a compensa lista de excluderi între care se numărădeteriorarea aparatelor electrice mai vechi de 2-5 ani din cauzavariațiilor de tensiune electrică, incendii la garaje, spargereaconductelor sau deteriorarea sistemului de încălzire din cauzaînghețului.

Riscurile inedite, considerate”bine-venite”

„Riscurile inedite sunt bine-venite într-o poliță de asigurare,ba mai mult, o asigurare e mai «bună» cu cât acoperă mai multeriscuri. Ce nu este bine însă este că în unele cazuri putem vorbiîntr-adevăr de riscuri mai puțin probabile, de care asiguratul estemai puțin interesat. Companiile le includ pe acestea tocmai înideea în care trebuie cumva să contrabalanseze lista lungă deexcluderi”, a declarat pentru gândul NorbertSimpf, director executiv Netrisk Broker de Asigurare, careadministrează portalul netas.ro. În schimb, riscuri cu o mai mareprobabilitate de a se produce, vizând răspunderea civilă față deterți – de exemplu riscul de a-ți inunda vecinii – nu sunt cuprinseîn oferta multor firme de asigurare. „Deși există riscul caasiguratul să producă o daună terței persoane – inundarea vecinului- foarte puțini sunt de acord cu includerea acestuia în contractulde asigurare”, conchide Simpf.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide