De ce nu mai pune Băsescu benzină de la Petrom. Cât costă un baril de petrol românesc extras de cea mai mare companie din România

De ce nu mai pune Băsescu benzină de la Petrom. Cât costă un baril de petrol românesc extras de cea mai mare companie din România
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:39

Președintele Traian Băsescu a acuzat duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, politica de prețuri a OMV Petrom, cel mai mare distribuitor de carburanți din România și cea mai mare companie din economia locală, despre care a spus că este „imorală”. În semn de protest, a anunțat președintele, a rupt „orice fel de legătură” cu Petromul.

„Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petromul, ca semn de protest față de profitul pe care l-a obținut pe timp de criză. Nu-mi place politica lor. Este incorectă”, a declarat Băsescu. Președintele a precizat că el este cel care „face plinul” atât la Loganul, cât și la Dusterul pe care le posedă.

De la începutul acestui an până săptămâna trecută prețul benzinei din România a crescut cu 4%, conform unei analize gândul.

El a dat de înțeles că nu este de acord cu argumentele aduse de OMV Petrom în ceea ce privește scumpirea carburanților, fiind vorba, de cele mai multe ori despre cotația internațională a barilului de petrol. „Nu poți să ceri unei firme să fie 100% morală. Dar nici nu poți să-mi arunci în față în fiecare zi prețul mondial al barilului, când tu îl extragi din România cu 16 dolari”, a subliniat președintele.

Peste doi ani expiră contractul care permite Petrom să extragă petrol românesc la un cost foarte mic

În 2014 expiră termenul de 10 ani în care OMV Petrom beneficiază de condiții avantajoase privind costurile de exploatare a resurselor de petrol și de gaze naturale de pe teritoriul României, condiții stabilite, în mare parte, prin contractul de privatizare semnat în vara lui 2004 de către ministrul Economiei Dan Ioan Popescu, în mandatul Guvernului Năstase. Atât în timpul guvernării Tăriceanu, cât și Boc au fost propuse mai multe proiecte privind ridicarea nivelului redevențelor plătite de Petrom, însă fără vreun rezultat direct concret.

Conform raportului de activitate pe 2010 al OMV Petrom, disponibil pe site-ul oficial al companiei, acum doi ani compania a avut un cost net efectiv de producție a petrolului de 16,05 dolari pe barili echivalent petrol (bep). Astfel, în timp ce pentru fostul gigant de stat constul efectiv net a fost de puțin peste 16 dolari pe bep, pentru concurență, de exemplu, costul efectiv era cel al pieței, respectiv în jurul valorii de 80 de dolari.

Profitul Petrom pe 2011, mai mare decât suma plătită de OMV pentru 33% din SNP în 2004

Anul trecut OMV Petrom a înregistrat un profit record de 887 de milioane de euro, la o cifră de afaceri de 5,3 miliarde de euro. Acesta este cel mai mare profit înregistrat vreodată de o companie din România, sumă care este cu 188 de milioane de euro mai mare decât cea plătită de grupul austriac OMV în iulie 2004 pentru 33,34% din acțiunile Petrom.

Declarațiile de duminică ale președintelui Traian Băsescu nu reprezintă însă primul „atac” la adresa companiei austriece, respectiv fosului gigant de stat. În noiembrie anul trecut, la scurt timp după anunțarea rezultatelor OMV Petrom la nouă luni, președintele a acuzat, în mod direct, compania că beneficiază de statutul de monopol.

„Nu întotdeauna ne place ce ne face Petromul. Spre exemplu mie nu mi-a plăcut doamna directoare, Mariana Gheorghe, ieșită în plină campanie agricolă să spună cu explicația . Iar explicația corectă era alta: Nu, pentru că aveți monopol, doamna Mariana Gheorghe, da?”, a declarat atunci președintele, într-un interviu acordat televiziunii publice.

Concurența acuză contractul semnat cu Petrom

Poziția de monopol a Petrom, care are acces la resursele de petrol și gaze ale României la costuri mult mai mici decât ale concurenței a fost semnalată și de către companiile rivale.

La începutul acestui an, Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România și actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, președintele grupului petrolier cu sediul la Moscova, a descris în felul următor piața locală a carburanților, folosindu-se de ocazie pentru a acuza Petrom că beneficiază de prețuri mici la exploatare din partea statului: „Avem două situații: o companie mare care are profituri mari și restul companiilor care sunt în pierdere. Vă întreb eu: când o companie are acces la resursele țării, la un preț mic, iar celelalte importă la prețul pieței, nu e dumping?”

Declarația sa a fost făcută în aceeași zi în care Consiliul Concurenței a anunțat aplicarea unei amenzi record unui număr de șase companii care distribuie carburanți, de circa 205 milioane de euro, pentru o presupusă înțelegere privind scoaterea, în același timp, a unui anumit sortiment de benzină de pe piață în 2008. Companiile amendate de Consiliu sunt OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products și Lukoil România.

La vară, Consiliul Concurenței ar putea anunța rezultatul investigației privind prețurile carburanților

Consiliul, la cererea premierului Emil Boc, a început însă anul trecut și o anchetă privind eventuale practici neconcurențiale în ceea ce privește modificarea prețurilor la pompă. După un raport inițial care a fost refuzat de premierul de atunci pe motiv că este neclar, Consiliul a anunțat continuare investigației, ale cărei rezultate ar urma să fie prezentate anul acesta, cel mai probabil în vară.

Anul trecut, oficialul Lukoil a acuzat, de asemenea, compania OMV Petrom că beneficiază și de revedențe foarte mici, respectiv că taxa plătită de Petrom pentru a extrage petrolul care aparține statului român este de peste 10 ori mai mică decât cea plătită în Rusia, care este plătită de Lukoil. Astfel, după cum a declarat el, în timp ce Lukoil plătea atunci redevențe de 347 de dolari pe tonă, în România OMV Petrom plătea doar circa 30 de euro pe tonă.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Farul, tot mai aproape de playoff: Victorie cu 2-0 în meciul cu Rapid
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Anunţul crunt despre pensii! Se anulează creşterile în 2022?! Fosta şefă a Casei de Pensii...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...