• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

De ce scad vânzările de alimente din magazine. Unde se duc românii când vor mâncare ieftină

De ce scad vânzările de alimente din magazine. Unde se duc românii când vor mâncare ieftină
În aprilie, produsele alimentare costau cu 5,08% mai mult față de finele anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Primele patru luni ale anului au fost proaste pentru comercianțicând vine vorba de vânzările de alimente, băuturi și tutun. Față deaceeași perioadă a anului trecut, ei au înregistrat cifre deafaceri cu aproape 10% mai mici, potrivit datelor statistice aleINS.

Asta nu înseamnă însă că românii au cumpărat mai puține produse,ci că din ce în ce mai mulți se îndreaptă către piața neagră, pefondul scăderii puterii de cumpărare, cred reprezentanțiiindustriei alimentare.

Motivul nu e greu de intuit: mărfurile sunt cu aproximativ 20%mai ieftine, pentru că nu se plătesc taxe către stat, explicăei.

„Părerea mea e că nu a scăzut consumul, ci cumpărările deproduse din piața fiscalizată. Practic, ce a scăzut în piațafiscalizată s-a mutat în piața neagră, care astfel a crescut”, adeclarat pentru gândul SorinMinea, președintele Federației Patronale Române din IndustriaAlimentară – Romalimenta.

Evaziunea din industriaalimentară, la cote alarmante

El spune că evaziunea din sectorul alimentar a atins cote”alarmante”, după majorarea TVA și tăierea salariilor bugetarilor.În prezent, aceasta a ajuns la 60% din piață, potrivit estimărilorRomalimenta, cu un maxim în industria de morărit și panificație(aproximativ 80%).

O problemă „atât de mare”, încât singura soluție pare a fitaxarea inversă, respectiv facturarea inițială fără TVA, „astfelîncât să nu mai fie ce fura”, după cum a declarat recent pentru gândul AurelPopescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morăritși Panificație – Rompan.

Cartoful este campionulscumpirilor la alimente

Reorientarea consumului către piața nefiscalizată nu este demirare, în condițiile în care alimentele au continuat să sescumpească. În aprilie, produsele alimentare costau cu 5,08% maimult față de finele anului trecut, potrivit datelor publicate deInstitutul Național de Statistică (INS).

În topul scumpirilor s-au aflat cartofii (+30,3%), fructeleproaspete (+21,2%) și zahărul (+17,5%), în timp ce ouăle suntsingurele alimente care s-au ieftinit față de decembrie 2010(-13,3%).

Vestea bună este că prețurile alimentelor ar putea să fiemenținute relativ constante în următoarea perioadă, potrivitproducătorilor contactați recent de gândul.

Astfel, este de așteptat ca ouăle și carnea de pasăre să nu sescumpească, la fel și pâinea, cel puțin până la următoarea recoltă,au declarat reprezentanții asociațiilor de profil.
Pe de altă parte, însă, există indicii că alimentele procesate sevor scumpi cu până la 10-12% în următoarele 2-3 luni, după cum adeclarat Sorin Minea la ProTv, în urmă cu o lună.

Inchide