De ce se „bat” străinii pe turiștii români. Sunt cei mai cheltuitori, iar o treime dintre ei aleg să stea la hoteluri de 4-5 stele

De ce se bat străinii pe turiștii români. Sunt cei mai cheltuitori, iar o treime dintre ei aleg să stea la hoteluri de 4-5 stele
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 24/04/2012, 08:34

Românii sunt printre cei mai cheltuitori turiști în străinătate, le place să meargă la taverne, chiar dacă au cumpărat un pachet de tip all inclusive, optează într-o proporție mai mare decât alți turiști pentru hoteluri de 4-5 stele și sunt mai tineri decât media de vârstă a celorlați vizitatori străini.

Pe scurt, așa arată portretul turistului român în străinătate, în opinia reprezentanților oficiilor naționale de turism din străinătate prezente în România. În prezent doar patru state au în România reprezentanțe ale birourilor naționale de turism: Austria, Grecia, Ungaria și Thailanda.

„Românii sunt printre cei mai cheltuitori turiști străini din Grecia, depășindu-i de exemplu pe germani, englezi și olandezi. De exemplu, un englez cheltuie pe zi 5-10 euro, în timp ce un român scoate din buzunare 80-100 de euro pe zi, în afară de cheltuielile cu pachetul de servicii turistice”, a declarat pentru gândul Roxana Birău, asistent manager în cadrul Biroului din România al Organizației Naționale de Turism a Greciei.

Birău spune că, de obicei, un român care a plătit 600 de euro pe un pachet turistic în Grecia, mai cheltuie în sejur încă 600 de euro.

Și când merg în vacanțe în Austria, românii cheltuie cei mai mulți bani, comparativ cu polonezii, ungurii și cehii, reiese din datele furnizate gândul de Oficiul Național de Turism al Austriei (ONTA).

145 de euro pe zi, sumă medie cheltuită de un român la schi în Austria

Iarna românii cheltuie în Austria 145 de euro pe zi, iar vara, românii scot din buzunare mai puțin decât iarna, și anume 116 euro.

În Austria, vara prețurile sunt cu până la 40% mai mici decât iarna, potrivit datelor furnizate gândul de Oficiul Național de Turism al Austriei (ONTA) în România.

„În general, după ruși, românii sunt cei mai cheltuitori turiști. Românii respectă eticheta, nu fac ravagii. Neamțul greu mai scoate un ban din buzunar, atunci când merge la all inclusive. În Albena, de exemplu, unde majoritatea hotelurilor sunt de tip all inclusive, turiștii germani nu prea ies la terase, în afara hotelului”, a explicat pentru gândul Traian Bădulescu, consultant în domeniul turismului.

Bădulescu spune că, în schimb, românilor le place să meargă la cumpărături, la tavernele de pe lângă hotelul unde sunt cazați. „În Albena, de exemplu, sunt taverne cu specific mexican etc, care și-au arborat steagul României, pentru că au foarte mulți clienți români”, a explicat Bădulescu.

Românii preferă hotelurile de 4-5 stele

Un alt motiv pentru care străinii încearcă să atragă turiștii români ține de faptul că aceștia optează în mai mare proporție decât alți turiști să se cazeze la hoteluri de lux. Astfel, o treime dintre români optează, atunci când merg în Austria, pentru hoteluri de 4-5 stele, în timp ce doar 21,7% din turiștii unguri aleg să stea la un hotel de 4-5 stele, conform statisticilor austriece. Doar 19,6% dintre turiștii polonezii înnoptează la un hotel de lux, un procentaj asemănător -19,3% – înregistrându-se și în cazul turiștilor cehi.

Pe de altă parte, aceleași date arată că mai mult de 60% dintre românii care își fac concediile în Austria se deplasează acolo cu propriul autoturism.

Mai tineri decât alți turiști

Pe de altă parte, ceea ce îi deosebește pe turiștii din România de ceilalți turiști străini din Austria este că sunt mai tineri. Vara, media de vârstă a românilor ce călătoresc în Austria este de 44 de ani – față de media de 43,5 ani a celorlalți turiști -, iar conaționalii noștri care își fac vacanțele de iarnă la schi în Austria au o medie de vârstă de 40 de ani, față de 43,5 ani, cât este media celorlalți turiști.

Care sunt țările care se „bat” pe turiștii români

Austria, Grecia, Ungaria și Thailanda sunt cele patru state care au în România reprezentanțe ale birourilor naționale de turism. „Surprinzător, țări precum Spania, Bulgaria, Turcia nu au reprezentanțe și în România ale birourilor lor de turism. Însă asta nu înseamnă că acestea nu fac campanii de atragere a turiștilor români”, a arătat Bădulescu.

Criza a ieftinit cu 30% pachetele turistice în Grecia

„Criza nu a dus neapărat la scăderea numărului de turiști români în Grecia, pentru că prețurile pachetelor turistice au scăzut cu 30%, în medie”, spune Birău.
Destinațiile preferate de români în Grecia sunt nordul țării, dar și insulele Corfu, Creta, Rhodos, Zackynthos. „Prețurile pentru ofertele de tip early booking și last minute au scăzut foarte mult. Prețul unui pachet turistic pentru șase zile în Grecia, cu mic dejun, este de circa 470 de euro”, ne-a declarat reprezentanta Organizației Elene de Turism.

34,6 milioane de turiști străini au vizitat Austria în 2011, adică aproape dublul populației României

În 2011 aproximativ 34,6 milioane de turiști au vizitat Austria, România ocupând locul 14, fiind depășită de Statele Unite, dar înaintea Suediei și Spaniei.

În Austria, numărul de înnoptări ale turiștilor români în 2011 a depășit 850.000, cu 3,7% mai mult decât în 2010. În 2009 numărul înnoptărilor turiștilor români în Austria a fost de 841.400, în scădere cu 6,4 % față de 2008. Numărul de sosiri ale turiștilor români în Austria în 2011 a fost de 275.722, cu 5,5% mai mult decât în 2010.

Cât privește Ungaria, anul trecut aici au sosit 7.575.000 vizitatori din România, din care 1.320.000 cu scop turistic, potrivit datelor de la Oficiul Central de Statistică al Ungariei, furnizate gândul de Oficiul de Turism al Ungariei.

„În perioada ianuarie – decembrie 2011 în spațiile de cazare comercială din Ungaria turiștii din România au petrecut 399.439 nopți de cazare, reprezentând o creștere de 8% față de aceeași perioadă a anului 2010, din care 318.574 nopți (+ 10,9%), adică 79,75% în hoteluri”, a precizat pentru gândul de Soós júlia, director al Oficiului de Turism al Ungariei, reprezentanța din România. În anul 2011 au sosit în Ungaria 41,3 milioane de vizitatori străini, cu 3,5% mai mulți față de anul 2010, din care cu scop turistic au sosit 13,6 milioane (+1,9%).
Vizitatorii străini au cheltuit în 2011 în Ungaria 1.200 miliarde de forinți (aproximativ 4 miliarde de euro).

Numărul nopților de cazare al oaspeților străini în spațiile de cazare comercială din Ungaria a fost anul trecut de aproape 10 milioane de nopti, iar nopțile de cazare ale oaspeților străini în hoteluri a fost de 8,4 milioane, ceea ce reprezintă o creștere de 3,2 % respectiv 7,3% față de aceeași perioadă a anului 2010.

Referitor la Grecia, pe primele nouă luni din 2011 circa 180.000 de turiști români au vizitat această țară, potrivit datelor furnizate gândul de Organizația Elenă de Turism. România se află pe locul șapte, într-un clasament al țărilor întocmit după numărul de turiști străini ce vizitează Grecia. Pe primele locuri se află germanii, francezii, englezii.

De altfel, Grecia și Bulgaria, ocupă primele locuri între destinațiile de vacanță ale românilor, urmate de Turcia, Spania, Malta, Cipru, Franța, Italia. Muntenegru și Croația au prins tot mai mult în ultima vreme. Egipt și Tunisia, din cauza conflictelor, au scăzut mult în preferințele turiștilor în ultima vreme.

Bădulescu spune că în 2011 numărul turiștilor români în străinătate a crescut cu 5-10%, față de 2010. În 2009, scăderea numărului de turiști români în străinătate a fost de 10-30%, în funcție de destinații.

Top 10 al destinațiilor din Austria

Top 10 al destinațiilor din Austria în vara 2011: Viena, Salzburg, Zell am See, Schwechat , Graz, Linz, Kaprun, Bad Hofgastein, Bad Gastein, Mallnitz. „Românii preferă destinații unde au mai fost deja sau de care au auzit. 52% dintre nopțile de cazare sunt petrecute în stațiuni incluse în top 10. Există foarte multe alte locuri în Austria pe care le-aș recomanda să încerce să le descopere”, a declarat pentru gândul Gabriele Lenger, directorul Oficiului Național de Turism al Austriei (ONTA) în România.

Top 10 al destinațiilor în iarna 2010/2011 cuprinde: Viena, Kaprun, Solden, Zell am See, Ischgl, Langenfeld, Bad Hofgastein, Kappl, Fugen, Bad Gastein.

Atenție la limita de viteză pe autostrăzi în Austria!

„Singurul sfat pe care l-aș da românilor care merg cu mașina pe șoselele din Austria este să fie atenți la limitele de viteză, pentru că amenzile sunt foarte mari”, a mai declarat Gabriele Lenger.

Lenger spune că este o percepție greșită faptul că Austria este o destinație scumpă. „Desigur, în sezonul de vărf, în special de Crăciun și Anul Nou, prețurile sunt cele mai mari din an, dar totuși turiștii pot găsi și locuri de cazare mai ieftine în orașele mai mici, cu facilități foarte bune pentru schi. De asemenea, există multe pensiuni private care oferă camere și servicii de calitate”, a mai arătat reprezentanta ONTA.

În 2012 Oficiul Național de Turism al Austriei se va concentra pe prelucrarea piețelor din cele trei spații geografice Europa de Vest, CEE și de peste ocean. Aceste piețe, unde ONTA este reprezentat cu birouri proprii, acoperă în jur de 95% din toate înnoptările și oferă cel mai mare potențial pentru turismul austriac. Peste 230 de angajați ai Oficiului Național de Turism al Austriei din Viena și din întreaga lume creează zilnic fascinația pentru Austria.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...