De la Rapid și Accelerat la InterRegio. Trenurile își schimbă numele de duminică. Vor merge mai repede?

De la Rapid și Accelerat la InterRegio. Trenurile își schimbă numele de duminică. Vor merge mai repede?
Reprezentanții CFR Călători au anunțat că modificarile rangurilor trenurilor au fost realizate pentru alinierea transportului feroviar de călători la normele legislației europene în domeniu.

Românii nu vor mai circula, începând de duminică, cu trenurile Rapid, Accelerat sau Personal. Noul Mers al Trenurilor schimbă rangurile trenurilor de călători în InterRegio (IR) – adică fostele trenuri Rapid și Accelerat și Regio (R) – fostele trenuri Personal. Denumirea trenurilor Intercity (IC) va fi păstrată.

Reprezentanții CFR Călători au anunțat că modificarile au fost realizate pentru alinierea transportului feroviar de călători la normele europene. Unele dintre vechile ranguri de trenuri de călători datau încă din perioada interbelică – trenurile Accelerat și Personal -, iar trenul Rapid a fost introdus în țară prin anii 70.

Noul plan de mers al trenurilor, care va fi valabil până la data de 8 decembrie 2012, arată că vor circula 70 de trenuri internaționale, din care 40 InterRegio, patru Intercity și 26 Regio, precum și 1.336 de trenuri în trafic local, 28 fiind Intercity, 198 InterRegio și 1.110 Regio.

Noile categorii de trenuri vor fi:

Intercity (IC) – care la rândul lor se clasifică în Eurocity IC, Euronight IC, Intercity IC și Intercity Night

InterRegio (IR) – Interregio IR și Interregio Night

Regio (R) – Regio Express, Regio și Regio Urban/Suburban.

Finalizarea unor lucrări de modernizare a infrastructurii scurtează timpii de călătorie

În plus, tot de duminică, cei ce vor călători cu trenul vor ajunge mai repede la unele destinații, pentru că CFR Călători a finalizat lucrările de reabilitare a infrastructurii feroviare de pe Valea Prahovei.

Astfel se va scurta timpul de călătorie pe două mari magistrale: Brașov – Curtici și București – Oradea. De exemplu: în prezent un tren Rapid pe relația București Nord – Brașov face 3 ore și 33 de minute, iar din 2012, un tren InterRegio va parcurge aceeași distanță în 2 ore și 29 minute.

În prezent un Intercity parcurge distanța între București și Oradea în 12 ore și 52 de minute, iar după 11 decembrie durata va scădea la 11 ore.

O altă noutate este că, de duminică, călătorii vor avea la dispoziție noi legături directe cu trenuri InterRegio, între: București – Bistrița, București – Târgu Mureș, București – Sibiu, Craiova – Brașov, Brașov – Sibiu, București – Timișoara, Satu Mare – Constanța, Constanța – Brașov.

Cum vor circula noile trenuri

Trenurile Intercity Eurocity IC operează între orașele importante, în trafic intern sau internațional, iar cele Euronight circulă noaptea. Trenurile Intercity IC au o viteză medie de minimum 60 kilometri pe oră.

Trenurile Intercity Night circulă noaptea și trebuie să ofere servicii suplimentare de transport cu vagoane dormit și/sau cușetă, iar viteza medie minimă este de 55 kilometri pe oră.

Trenuri InterRegio vor opri în principalele gări care asigură conexiuni convenabile cu celelalte trenuri de călători și vor avea o viteză medie de 45 de kilometri pe oră.

Trenurile InterRegio Night vor circula noaptea cu o viteză medie de minim 40 km/oră și vor avea vagoane de dormit și/sau cușetă. Cu opriri frecvente, în majoritatea orașelor din parcurs, acestea pot avea vagoane ale operatorilor străini și pentru transportul autoturismelor.

Trenurile de tipul Regio Express vor avea funcția unor trenuri personale, pentru că vor asigura transportul pentru arii geografice restrânse, la o viteză de minim 35 kilometri pe oră, iar de regulă nu vor circula în intervalul orar 23:00 – 4:00.

Trenul Regio va circula de asemenea ca un personal, adică va opri în toate stațiile și haltele, va circula cu viteza de minim 35 km/oră, iar serviciul de clasa I nu va fi obligatoriu.

Trenurile de navetiști se vor numi Regio urban și Regio suburban și vor circula în jurul orașelor, vor asigura legăturile la și de la trenurile interregio. Serviciul de clasa I nu va fi obligatoriu.

Un bilet la InterRegio, cu 22% mai ieftin decât la Rapid și cu 12% mai scump decât la Accelerat

Schimbarea rangurilor trenurilor, odată cu intrarea în vigoare a Noului Mers al Trenurilor, aduce și mici modificări de prețuri, după cum urmează:

  • Tarifele pentru trenurile de tip InterRegio vor fi între cele pentru Accelerat și cel pentru Rapid. Concret, un bilet la InterRegio va fi cu circa 22% mai ieftin decât la Rapid și cu circa 12% mai scump decât cel de la Accelerat.
  • Tarifele la trenurile Intercity și Regio (fostele Intercity-uri și Personale) rămân neschimbate
  • CFR va aplica un „Procent de fidelitate”, care va menține un tarif convenabil la călătoria cu mai multe trenuri aparținând CFR Călători, astfel: reduceri de 10% pentru două trenuri, 15% pentru trei trenuri, 20% pentru patru trenuri, procentele fiind aplicate la biletele întregi adult și 50% reducere la copii.
  • Utilizarea biletului ca bon fiscal.
  • Aplicarea unei reduceri de 5% la biletele vândute prin sistemul online
Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cod Rutier 2021. Amendă nouă de 725 de lei. Atenție, șoferi! Ce nu mai aveți...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide