Vlad Popescu
23.04.2012
Financiar

Declarație surprinzătoare a lui Merkel, liderul celei mai mari economii europene, după decizia S&P

Declarație surprinzătoare a lui Merkel, liderul celei mai mari economii europene, după decizia S&P
Retrogradarea ratingurilor a nouă state din zona euro de către S&P subliniază motivele pentru care UE trebuie să încheie de urgență tratatul privind guvernanța fiscală strictă și să pună pe picioare cât mai repede fondul permanent de urgență, a declarat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel

Retrogradarea ratingurilor a nouă state din zona euro de către S&P subliniază motivele pentru care UE trebuie să încheie de urgență tratatul privind guvernanța fiscală strictă și să pună pe picioare cât mai repede fondul permanent de urgență, a declarat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel, conform Mediafax.

„Suntem provocați să implementăm chiar și mai urgent pactul fiscal și să o facem responsabil, fără a-l dilua. Vom acționa de asemenea pentru implementarea mecanismului permanent de stabilitate, ESM, cât mai urgent, aspect important în ceea ce privește încrederea investitorilor”, a afirmat Merkel, citată de Reuters.

Standard & Poor’s (S&P) a retrogradat vineri ratingurile a nouă state din zona euro, inclusiv două cu rating triplu A – Franța și Austria – și a modificat perspectiva la negativă pentru alte trei țări cu calificativ AAA – Olanda, Finlanda și Luxemburg. Germania este singura țară din zona euro care nu a fost afectată direct de acțiunea S&P.

Liderul celei mai mari economii din Europa a făcut însă și o declarație neașteptată, respectiv că deciziile agenției de rating nu reprezintă o surpriză.

„Este una dintre cele trei agenții de rating. Am luat deja în calcul decizia. Nu ne-a surprins, ținând cont de discuțiile din ultimele săptămâni”, a spus cancelarul german.

Ea a adăugat că retrogradările operate de S&P nu ar trebui să afecteze funcționarea Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, a cărui capacitate de finanțare depinde de ratingurile garantorilor săi – guvernele din zona euro.

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va înlocui actualul fond temporar, Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF), și va avea o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro.

Liderii europeni au convenit în decembrie să accelereze lansarea ESM până la mijlocul acestui an, parte a măsurilor luate pentru stoparea crizei datoriilor.

×
Inchide