Directorii marilor companii din SUA au primit în 2011 compensații medii de 10,5 milioane dolari. Cel mai bine plătit CEO

Directorii marilor companii din SUA au primit în 2011 compensații medii de 10,5 milioane dolari. Cel mai bine plătit CEO
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:42

Compensațiile financiare totale încasate de directorii generali ai celor mai mari 500 de companii din SUA au crescut cu 16% anul trecut, la 5,2 miliarde dolari, cu un pachet mediu de 10,5 milioane dolari, cel mai bine plătit CEO american fiind John Hammergren, șeful McKesson, cu 131 milioane dolari.

Cea mai mare parte din compensațiile financiare primite de directorii generali ai marilor companii americane reprezintă pachete de acțiuni, cu o podnere de 61%, potrivit topului celor mai bine plătiți executivi americani realizat de Forbes.

Astfel, directorii incluși în studiu au câștigat în medie 6,3 milioane dolari din acțiuni și opțiuni de achiziție a acțiunilor, față de 5,2 milioane dolari în 2010, în timp ce remunerația medie acordată în cash, reprezentând salarii și bonusuri, a urcat cu 8%, la 3,5 milioane de dolari.

Topul celor mai mari 500 de companii americane este determinat în funcție de vânzări, profit, active și valoarea de piață.

Creșterea de 16% a compensațiilor directorilor generali ai marilor companii este peste majorarea salarială medie de 3% înregistrată în 2011 la nivelul economiei americane, potrivit Forbes.

Cel mai bine plătit CEO din raportul Forbes este John Hammergren, șeful McKesson Corp, cea mai mare companie de servicii medicale din lume, cu vânzări de 112 miliarde de dolari în 2011. Acesta a primit 6,3 milioane de dolari drept salariu și bonusuri, respectiv 112 milioane de dolari în acțiuni și opțiuni.

Pe locul al doilea se regăsește miliardarul Ralph Lauren, șeful companiei cu același nume, care a încasat 67 milioane de dolari.

Poziția a treia este ocupată de Michael Fascitelli, directorul general al trustului de investiții imobiliare Vornado Realty, urmat de Richard Kinder de la Kinder Morgan, cea mai mare companie americană de transport și depozitare de petrol și gaze, care i-a acordat pentru anul trecut CEO-ului 61 milioane de dolari.

Pe locul 5 este șeful gigantului Honeywell International, David Cote, cu 56 milioane de dolari.

Cea mai bine plătită femeie din SUA este Irene Rosenfeld, directorul general al Kraft Foods, cu o compensație financiară de 25,4 milioane de dolari.

Cinci directori generali au încasat anul trecut un salariu simbolic de numai un dolar, respectiv Larry Ellison de la Oracle, Larry Page de la Google, Meg Whitman de la Hewlett Packard, Richard Kinder de la Kinder Morgan și John Mackey de la Whole Foods.

Pe sectoare economice, cei mai bine plătiți directori generali se regăsesc în sectorul farmaceutic și al biotehnologiei, cu o compensație medie de 18,3 milioane de dolari în 2011. Aceștia sunt urmați de șefii marilor companii media (17,3 milioane de dolari), cei din sectorul produselor de larg consum (15,7 milioane de dolari), restaurante și turism (14,4 milioane de dolari), respectiv bunuri de folosință îndelungată (13,8 milioane de dolari).

Cei mai prost plătiți directori generali din SUA lucrează în sectorul utilităților, cu un pachet financiar mediu de 6,1 milioane de dolari anul trecut, precedați de software și servicii (6,7 milioane de dolari), bănci (7 milioane de dolari), asigurări (7,9 milioane de dolari) și retail (8,4 milioane de dolari).

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Care este motivul pentru care mașinile folosesc un sistem electric de 12 volți?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Cum a avut loc accidentul în care Alec Baldwin a ucis-o pe Halyna Hutchins. Relatarea...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Șoc pentru consumatorii de energie și gaz din România: s-au îngrozit când au primit acest...
Accesul în MAGAZINELE NEALIMENTARE permis doar PERSOANELOR VACCINATE
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu imens în PSD! S-a stins la spital. Veste tragică pe scena politică
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021